Ενέργεια & Περιβάλλον

Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: Έρχονται σημαντικές αλλαγές στον νέο κύκλο

  • newsroom


Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών - Υποχρεωτική η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

Aναμένεται η ανακοίνωση του νέου κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ο οποίος εμφανίζεται με  σημαντικές αλλαγές, καθώς εστιάζει περρισσότερο στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και λιγότερο στις σύγχρονες μορφές εξοικονόμησης ενέργειας

Επιπλέον, δίνεται προτεραιότητα στα νοικοκυριά με εισοδήματα που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας (12.000 ευρώ οικογενειακό και 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα) Ωφελημένοι, θα είναι επίσης και τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα τις 10.000 ευρώ και οικογενειακό τις 20.000 ευρώ.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα συνδέεται με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο «Εξοικονομώ», το κόστος της οποίας καλύπτεται από το πρόγραμμα. Στόχος του ΥΠΕΝ με τον νέο κύκλο του Εξοικονομώ είναι η υπαγωγή στο πρόγραμμα 50.000 κατοικιών, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά, μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση, κοντά στο 1 δισ. ευρώ και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

Αναλυτικά οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα

  • Ως κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις.
  • Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα.
  • Μία σημαντική αλλαγή είναι η υλοποίηση ενός νέου συστήματος για τη συγκριτική αξιολόγηση και την κατάταξη των αιτήσεων με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας.
  • Το νέο Εξοικονομώ θα δώσει έμφαση και στα κοινωνικά κριτήρια και προτεραιότητα σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα εξαρτώμενα μέλη και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Η κατανομή των πόρων δεν θα γίνεται ανά περιφέρεια, αλλά ανά νομό. Και αυτό για να ληφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής που όπως τόνισε η κ. Σδούκου  ακόμα και εντός νομού, π.χ. στη Μαγνησία μπορεί να είναι διαφορετικές στο Πήλιο και άλλες στον Βόλο. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων». Επίσης, τόνισε ότι επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που θα ενταχθούν και θα επωφεληθούν.

Διαβάστε ακόμη:

Eπιδότηση παγίων δαπανών: Άνοιξε η πλατφόρμα «MyBusinessSupport» για αιτήσεις

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα έχουν φέτος μείωση ή απαλλαγή