Έμφαση στο αμερικανικό σχέδιο της Exxon Mobil  για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Κρήτη έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την έναρξη των σεισμικών ερευνών για δύο από τα σημαντικότερα και πολλά υποσχόμενα οικόπεδα του ελληνικού χαρτοφυλακίου ορυκτών καυσίμων, δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού.

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού που έχει συμπράξει με την Hellenic Energy (πρώην ΕΛΠΕ), θα ξεκινήσουν εντός των ημερών και θα διαρκέσουν περίπου ένα τετράμηνο  από τον νορβηγικό όμιλο PGS. Οι έρευνες  θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο «Sanco Swift», το οποίο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων φυσικού αερίου.  Η εμφάνιση του πλοίου στο νησί, συνδέεται με την απόφαση της Exxon Mobil να κερδίσει χρόνο και να  εκμεταλλευτεί την δραστηριότητά του «Sanco Swift» στα χωρικά ύδατα της Κύπρου όπου είχε αντίστοιχο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών. Τα δεδομένα μάλιστα που θα συλλέξει θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από άλλους υποψήφιους επενδυτές που έχουν θαλάσσια οικόπεδα σε γειτονικές ΑΟΖ (Κύπρος, Αίγυπτος).

«Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες», δήλωσε χθες βράδυ στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσία της αμερικανικής εταιρείας στο ελληνικό up stream επιβεβαιώθηκε το καλοκαίρι και αφού είχε προηγηθεί μία περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας για την τύχη των δύο μπλοκ υδρογονανθράκων στη Κρήτη. Για να γίνει το  αποφασιστικό βήμα και να μην ακολουθήσουν και αυτά το δρόμο της «άτακτης» υποχώρησης των Γάλλων της Total, μεσολάβησαν κρίσιμες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό και διπλωματικό) και ένα ταξίδι στην Αμερική με πυκνές επαφές με επενδυτές και κορυφαίους φορείς της αγοράς που συνέβαλλαν στην παραμονή της Εxxon Mobil στην Ελλάδα και μάλιστα με την αύξηση του μεριδίου της στην κοινοπραξία και την ανάληψη της διαχείρισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι κατείχαν το 75% στις συμβάσεις για τις δύο περιοχές της Κρήτης, εκ του οποίου το 40% μεταβιβάστηκε στην ExxonMobil και το 25% στην Hellenic Energy.

Η κινητικότητα και το ΣτΕ

Ο leader της κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ έχει υποβάλλει ένα νέο ποιοτικό και ποσοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα εργασιών στην ΕΔΕΥΕΠ, με στόχο να υπάρχει μια σαφή εικόνα για πιθανά κοιτάσματα και να ερμηνευτούν τα δεδομένα έως το τέλος του 2023.

Η κυβέρνηση αλλά και η κοινοπραξία φαίνεται να κινούνται ανεξάρτητα από το δικαστικό μέτωπο με τις προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ, που εκδικάστηκαν τις προηγούμενες μέρες και η απόφαση αναμένεται να πάρει κάποιους μήνες για να εκδοθεί. Πηγές της αγοράς δεν κρύβουν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνεπάγεται και μία θετική έκβαση της δίκης. Ερωτηθείς προ διμήνου για το θέμα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων κ. Άρης Στεφάτος δήλωσε ότι οι νομοτεχνικές λεπτομέρειες της προσφυγής δεν είναι τόσο σημαντικές σε βαθμό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εκτροπή της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Σεισμικές έρευνες και στο Ιόνιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα βήμα πιο μπροστά στις σεισμικές έρευνες βρίσκεται αυτό το διάστημα και η Energean, η οποία από τις αρχές Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες για το μπλοκ 2 βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Την περασμένη Άνοιξη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η σεισμική έρευνα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο από την Hellenic Energy.  

Παράλληλα ωριμάζουν οι συνθήκες για την παραχώρηση στα Ιωάννινα (Energean) καθώς στην τελική ευθεία μπαίνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Εκτιμάται ότι η ερευνητική γεώτρηση μπορεί να τρέξει στην περιοχή το επόμενο καλοκαίρι.

Η σεισμική έρευνα για την Κέρκυρα εκτός απροόπτου, προβλέπεται να διαρκέσει 45 μέρες και αν δεν υπάρξουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Χθες ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για άμεση ανταπόκριση της ExxonMobil, στο θέμα των υδρογονανθράκων που φαίνεται να επιβεβαιώνει την στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών αλλά και άνοιγμα της Ελλάδας προς την Λιβύη για από κοινού διερεύνηση υδρογονανθράκων και οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Με βάση το σχεδιασμό, την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Θα ακολουθήσουν: η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Στόχος, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

Διαβάστε ακόμη

Μπορεί να σας έχει «μπλοκάρει» η εφορία και να μην το ξέρετε

Αλλάζουν όλα για τις μισθώσεις τύπου Airbnb – Οι προτάσεις και οι αντιδράσεις της αγοράς

«Λεονταρίδης»: Απειλή πλειστηριασμού για τη γνωστή εταιρεία επίπλων (pics)