Ήταν 23 Μαρτίου όταν η φάλαινα όρκα Σπονγκ έχασε τη ζωή της αφού εξόκειλε σε λιμνοθάλασσα Εσπεράντζα στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, αφήνοντας πίσω της το 2χρονο φαλαινάκι της.

Το φαλαινάκι ακολουθούσε τη 15χρονη έγκυο μητέρα του, η οποία κυνηγούσε, και έκτοτε αρνείται να εγκαταλείψει το σημείο, παρά τις προσπάθειες ντόπιων και τοπικών οργανώσεων που δίνουν μάχη με το χρόνο για να το οδηγήσουν στην ανοιχτή θάλασσα επιδιώκοντας την επανένωσή του με το κοπάδι του πριν καταλήξει από την ασιτία αφού σε αυτή την ηλικία οι φάλαινες εξαρτώνται από τη μητέρα τους για τροφή.

Ωστόσο οι προσπάθειες προς το παρόν έχουν αποτύχει, με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς τα θηλαστικά αυτά παραμένουν με τη μητέρα τους για όλη τους τη ζωή επομένως είναι άγνωστο αν η 2χρονη Κι-σαχάι-ιζ, δηλαδή Μικρή Γενναία Κυνηγός, θα αφήσει το σημείο.

Οι διασώστες δοκιμάζουν τα πάντα από ήχους τυμπάνων οκοΐμι, μέχρι τη φωνή μίας θείας του ορφανού που «μιλάει» την ίδια διάλεκτο με τη μητέρα του για να το προσελκύσουν ώστε να κολυμπήσει στα ανοιχτά.

Photo: Instagram/ jtcoastal

Οι ντόπιοι παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις προσπάθειες των οργανώσεων για τη διάσωσή της με κάτοικο της περιοχής, η οποία σκαρφάλωσε σε μία απότομη πλαγιά για να δει το φαλαινάκι, να δηλώνει στο Vancouver Sun ότι «είναι αρκετά λυπηρό. Είναι μόνη της. Είναι μωρό, οπότε θα δυσκολευτεί να είναι μόνη στη φύση. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να επιβιώσει».

Οι αρμόδιοι παρακολουθούν την υγεία του ζώου τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδια διάσωσης για τις επόμενες ημέρες, όταν η παλίρροια αναμένεται να είναι πιο ευνοϊκή για οποιαδήποτε δράση.

Το τοπικό Τμήμα Αλιείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόπειρα ανέλκυσης του ζώου από τη λιμνοθάλασσα και η τοποθέτησή του στον ανοιχτό ωκεανό θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του σχεδίου διάσωσης, αλλά αυτό θα αποφασιστεί ως έσχατη λύση.

Προ ημερών η Μικρή Γενναία Κυνηγός καταγράφηκε με ένα πτηνό στο στόμα που αποτελεί ένδειξη ότι τρέφεται, ωστόσο δεν είναι γνωστή η συχνότητα κατά την οποία καταναλώνει τροφή.

Photo: Instagram/ jtcoastal

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Times Colonist η ερευνητική ομάδα φαλαινών Bay Cetology παρέχει πρόσβαση στη διαδικτυακή βάση δεδομένων φωτογραφιών της με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε φωτογράφους και τουριστικούς πράκτορες, στο πλαίσιο των προσπαθειών εντοπισμού των συγγενών της φάλαινας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας, Τζάρεντ Τάουερς, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η τεχνολογία «σαρώνει» τις φωτογραφίες των φαλαινών που έχουν καταχωρηθεί στο αρχείο τους και μπορεί να αναγνωρίσει μεμονωμένα ζώα σύμφωνα με τα πτερύγιά τους, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης να αποτελεί το επόμενο βήμα της ερευνητικής μεθοδολογίας.

Το πρόγραμμα Finwave, το οποίο ξεκίνησε πριν περίπου τρία χρόνια, μπορεί να βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά σύμφωνα με τον Τάουερς έχει ποσοστό ακριβείας άνω του 90% στον εντοπισμό φαλαινών όρκα.

Η πρόσβαση στο αρχείο από τοπικούς τουριστικούς πράκτορες, φυσιοδίφες και φωτογράφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα ενισχύσει τις προσπάθειες των επιστημόνων να φέρουν ξανά σε επαφή το ορφανό ζώο με την οικογένειά του.

Ο Τάουερς, μάλιστα, εκτιμά πως είναι πιθανό το φαλαινάκι να καταφέρει να βγει στον ωκεανό μόνο του, επομένως είναι απαραίτητο να ακούσει τη φωνή των συγγενών της για να προσεγγίσει το κοπάδι του.

Σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της ανέλκυσης και μεταφοράς του ζώου: «Νομίζω ότι πιθανώς θα συμβεί αυτό και η μικρή φάλαινα θα μεταφερθεί με δίχτυ και θα απελευθερωθεί όταν η οικογένειά της βρεθεί στην περιοχή. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε περισσότερα για το πού εντοπίζεται το κοπάδι, προς τα πού πηγαίνει και πότε βρίσκεται εκεί και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη ρουτίνα του».

Photo: Instagram/ jtcoastal

Διαβάστε ακόμη

Έτοιμες για τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο Fed και ΕΚΤ (πίνακες)

Ο Τέλης Μυστακίδης εξαγοράζει την Aegean Baltic Bank

Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ