Ηχεία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εκπέμπουν ήχους φάλαινας, σκάφη σχηματίζουν κλοιό στη λιμνοθάλασσα Εσπεράντζα στη Βόρεια Κολομβία του Καναδά, τύμπανα ιθαγενών χτυπούν ρυθμικά… όλα αυτά σε μία συντονισμένη προσπάθεια να σωθεί ένα ορφανό φαλαινάκι όρκα.

Η μόλις δύο ετών όρκα βρέθηκε να κολυμπά μόνη στα νερά της λιμνοθάλασσας όταν η 15χρονη μητέρα της το περασμένο Σάββατο έχασε τη ζωή της αφού στην προσπάθειά της να κυνηγήσει εξόκειλε κατά τη διάρκεια της παλίρροιας.

Έκτοτε επιστήμονες και Αβορίγινες δίνουν αγώνα με το χρόνο για να οδηγήσουν την μικρή φάλαινα στον ωκεανό με στόχο να ενωθεί με το κοπάδι της οικογένειάς της.

Οι επιστήμονες του Υπουργείου Αλιείας και Ωκεανών που διενήργησαν νεκροψία στη νεκρή μητέρα αποκάλυψαν τη Δευτέρα ότι κυοφορούσε ένα θηλυκό έμβρυο και πιθανολογείται ότι η εγκυμοσύνη της την εμπόδισε να κάνει ελιγμούς ώστε να αποφύγει την ακτή. Παρά τις προσπάθειες των ντόπιων να την ωθήσουν και πάλι στο νερό αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού η μητέρα όρκα ζύγιζε μεταξύ 8-10 τόνων.

Όπως αναφέρει το The Canadian Press η λιμνοθάλασσα αποτελεί πρόκληση για μία φάλαινα και δη για ένα μικρό φαλαινάκι, το οποίο τόσες μέρες δεν έχει πρόσβαση σε τροφή και η κατάστασή του προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στο Times Colonist ότι πρόκειται για πολύπλοκη αποστολή και ο χρόνος είναι κρίσιμο στοιχείο, με τους ειδικούς να καταβάλλουν προσπάθειες για να ενωθεί το μικρό με τους δικούς του.

Οι διασώστες δοκιμάζουν τα πάντα από τύμπανα οκοΐμι, μέχρι τη φωνή μίας θείας του ορφανού που «μιλάει» την ίδια διάλεκτο με τη μητέρα του για να το προσελκύσουν ώστε να κολυμπήσει στα ανοιχτά.

Η 2χρονη φάλαινα Κι-σαχάι-ιζ, δηλαδή μικρή γενναία κυνηγός, βρισκόταν πίσω από τη μητέρα της όταν εκείνη εξόκειλε αλλά δεν την ακολούθησε ως εκείνο το σημείο. Ωστόσο, όταν η μητέρα της δεν επέστρεψε εκείνη άρχισε να εκπέμπει ήχους καλώντας την.

Επιχειρήθηκε να μετακινηθεί το μικρό, αλλά τα νερά είναι ρηχά και εμποδίζουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο συντονιστής του Τμήματος Αλιείας για τα θαλάσσια θηλαστικά στην περιοχή του Ειρηνικού, Τζον Κοτρέλ. Ανάμεσα σε αυτά και η «αιχμαλωσία» της φάλαινας με ειδικό μηχανισμό και η μετέπειτα μεταφορά της στον ωκεανό.

«Όπως μπορείτε να καταλάβετε έχουμε πολύ μικρό χρονικό περιθώριο οπότε πρέπει να εξετάσουμε όλες αυτές τις επιλογές και να σκεφτούμε εκ των προτέρων άλλες εναλλακτικές», πρόσθεσε ο Κοτρέλ, ο οποίος εδώ και 17 χρόνια ασχολείται με ανάλογα ζητήματα και όπως είπε αυτή είναι μία από τις δυσκολότερες αποστολές διάσωσης που έχει εμπλακεί.

Στόχος είναι η μικρή γενναία κυνηγός να ενωθεί με το -13 μελών- κοπάδι, το οποίο καθοδηγεί η 34χρονη φάλαινα T109A, γνωστή ως Φρίο.

Στο μεταξύ, οι ιθαγενείς πραγματοποίησαν τελετή για να «αποχαιρετήσουν» τη νεκρή μητέρα τοποθετώντας πάνω στη σορό της κλαδιά κέδρου και ερμηνεύοντας προσευχή για να τιμήσουν τη μνήμη της.

«Προσπαθήσαμε να απελευθερώσουμε το πνεύμα της φάλαινας με μια τελετή», είπε ο Κοτρέλ εξηγώντας πως στην παράδοση των ντόπιων η φάλαινα δολοφόνος βγήκε στη στεριά μετατράπηκε σε λύκο και στη συνέχεια ο λύκος μετατράπηκε σε άνθρωπο.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

Στιβ Αποστολόπουλος: H συνάντηση με τον K. Μητσοτάκη και οι επιχειρηματικές κινήσεις του Ελληνοκαναδού μεγιστάνα

ΔΕΔΔΗΕ: Ερχεται η μηνιαία καταμέτρηση στα ρολόγια ηλεκτρικής ενέργειας – 2 εκατ. μετρητές έχει καλύψει ήδη ο Διαχειριστής

Έγινε το επόμενο βήμα στη συνεργασία ΤΕΜΕΣ και D-Marinas για τη μαρίνα της Πύλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ