Η Βουλγαρία άρχισε σήμερα την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς τη Σερβία, ο οποίος θα επιτρέψει τη ροή μη ρωσικού αερίου προς το Βελιγράδι και θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, Ροσέν Χρίστοφ, ο μήκους 170 χιλιομέτρων αγωγός αερίου, ο οποίος θα εκτείνεται από την πόλη Νόβι Ισκάρ στη Βουλγαρία μέχρι τη Νις στη Σερβία, αναμένεται να είναι επιχειρησιακός μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η Βουλγαρία, η οποία μελετά το σχέδιο αυτό από το 2012, σχεδιάζει να έχει έτοιμο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το τμήμα των 62 χιλιομέτρων του αγωγού που βρίσκεται στο έδαφός της. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, η Σερβία, η οποία άρχισε την κατασκευή τον περασμένο Φεβρουάριο, θα έχει και αυτή ολοκληρώσει το δικό της κομμάτι του αγωγού μέχρι το φθινόπωρο.

«Το πρόγραμμα αυτό δίνει νέες ευκαιρίες στην περιοχή για αυθεντική διαφοροποίηση και ασφάλεια των προμηθειών. Είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για προσιτή ενέργεια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κάνοντας λόγο για έργο στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με το Reuters.

«Αποκτάμε διευρυμένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές […] Η Σερβία αποκτά πρόσβαση σε νέες πηγές αερίου, προερχόμενες από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και τους τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Αιγαίο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, κατά την τελετή των εγκαινίων, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Αυτήν τη στιγμή, ο μοναδικός αγωγός αερίου μεταξύ των δύο χωρών μεταφέρει στη Σερβία ρωσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream.

Ο νέος αγωγός, ο οποίος χρηματοδοτείται εν μέρει με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσφέρει στη Σερβία πρόσβαση σε μη ρωσικές προμήθειες από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Από τότε που η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη, μετά την έναρξη του πολέμου της στην Ουκρανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές και επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Ο νέος αγωγός θα έχει χωρητικότητα έως 1,8 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, θα επιτρέπει την αντίστροφη ροή και θα διαφοροποιήσει τις οδούς που συνδέουν τη Βουλγαρία με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.

Η γραμμή διασύνδεσης φυσικού αερίου αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Ο Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε επίσης ότι αυτό είναι «ένα ακόμη βήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων με τη γειτονική Σερβία και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου αποτελεί απόδειξη της βούλησης των δύο χωρών να οικοδομήσουν μαζί ένα όραμα για το κοινό τους ευρωπαϊκό μέλλον που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και υποστήριξη, τις καινοτόμες προσεγγίσεις και τις νέες τεχνολογίες.

«Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η βιώσιμη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί σε κοινά οφέλη -και όχι μόνο για τις δύο χώρες μας», δήλωσε ο Ράντεφ.

Σύμφωνα με όσα είπε, η επιτυχία της Σερβίας να διατηρήσει και να δημιουργήσει νέες συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, έγινε επιτυχία για τη Βουλγαρία, χάρη στον διασυνδετήριο αγωγό, γιατί αποκτά ευρύτερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει αποδειχθεί αξιόπιστη χώρα διέλευσης. «Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν είχαμε διακόψει ξαφνικά όλες τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, συνεχίσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο στη Σερβία», είπε και υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατεθεί βοήθεια για τη σταθεροποίηση των ενεργειακών συστημάτων των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε ότι οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου στην περιοχή σημαίνουν πολύ περισσότερα από ένα έργο υποδομής: «Ανοίγουν ευκαιρίες, αποτελούν σύμβολο του δυναμικού της περιοχής για μελλοντική ανάπτυξη […] Σημαίνουν ασφάλεια, συνεργασία, διαφοροποίηση, τον δρόμο και το κλειδί για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό περιβάλλον που ευημερεί στην περιοχή».

Διαβάστε ακόμη

Η απάντηση της Ε.Ε. στο υψηλό κόστος ενέργειας και τις κρατικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Alpha Bank: Άντλησε 400 εκατ. ευρώ από το ομόλογο AT1 – Σε 1,75 δισ. ευρώ οι προσφορές (upd)

Tesla: Απώλειες $140 εκατ. από επενδύσεις στο bitcoin το 2022