Κάτω από το «όριο» των 30 ευρώ η μεγαβατώρα διολίσθησε η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο έκλεισαν στα 29,94 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 6,4%, ενώ ενδοσυνεδριακά η τιμή έπεσε μέχρι και στα 29,35 ευρώ/MWh. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τα τέλη Αυγούστου του 2023. Σε αντίστοιχα επίπεδα (29,95 ευρώ/MWh και 29,84 ευρώ/MWh) έκλεισαν και τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποθέματα στην Ευρώπη παραμένουν σε υψηλό επίπεδο της τάξης του 80%, εν μέσω προειδοποιήσεων για τον χειμώνα, ακόμη και όταν το Κατάρ φαινόταν να έχει σταματήσει τις μετακινήσεις των δεξαμενόπλοιων LNG μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Σταθερότητα μέσα στην…αστάθεια

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ η αστάθεια έχει γίνει βασικό στοιχείο της αγοράς, η Ευρώπη βρίσκεται σε σχετικά σταθερή βάση αυτόν τον χειμώνα, αφού συγκέντρωσε ποσότητες ρεκόρ φυσικού αερίου πέρυσι. Παράλληλα, η βιομηχανική ζήτηση για καύσιμα παραμένει υποτονική.

«Η ζήτηση φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση το 2023, και για μεγάλο μέρος του έτους ήταν επίσης κάτω από τα επίπεδα του 2022 — τα οποία ήταν ήδη σε ύφεση», δήλωσε ο Αντνάν Ντανάνι, αναλυτής της RBC Europe Ltd..

Η πτώση των τιμών έρχεται μετά την είδηση ότι τουλάχιστον πέντε πλοία LNG από το Κατάρ έχουν σταματήσει από την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Αφού κατευθύνθηκαν προς το στενό Bab el-Mandeb στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, τρία από τα δεξαμενόπλοια έχουν σταματήσει στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, το ένα βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG προς την Ευρώπη μετά τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 13% της δυτικοευρωπαϊκής κατανάλωσης πέρυσι και συνήθως στέλνει εξαγωγές μέσω αυτής της πλωτής διαδρομής δεδομένου ότι η εναλλακτική είναι η πολύ μακρύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Τα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και σε αντίθεση με το φυσικό αέριο των αγωγών, η παγκόσμια φύση του εμπορίου LNG σημαίνει ότι οι πωλητές έχουν πρόσβαση σε διάφορους προμηθευτές και διαδρομές.

Χαμηλά πάρα το κρύο

Η περαιτέρω πτώση των τιμών του φυσικού αερίου έρχεται σε μια περίοδο όπου χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία – τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές της περιοχής – στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ενισχύοντας τη ζήτηση για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η συγκρατημένη βιομηχανική κατανάλωση, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και οι ισχυρές ροές LNG προς τη βορειοδυτική Ευρώπη κρατούν χαμηλά τις τιμές.

Μεσοπρόθεσμα μάλιστα αναμένεται σημαντική στροφή προς θερμότερο καιρό στην Κεντρική Ευρώπη, γεγονός που θα φέρει περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές.

Πάνω από 100 ευρώ το ρεύμα στη χονδρική

Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, η τιμή του ρεύματος στην ελληνική χρονδρεμπορική αγορά ξεπέρασε και πάλι τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Έτσι, για σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή τη ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 105 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια άνοδο κατά 11,21% σε σχέση με χθες που ήταν στα 94,44 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 77,51 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 135,50 ευρώ/MWh. Με άλλα λόγια, μετά από ένα τριήμερο οι τιμές δείχνουν να επιστρέφουν στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, που ήταν στα 107,7 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο κατέχει ξανά τα πρωτεία με ποσοστό 41,84%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 32,89% και έπονται οι εισαγωγές με 12,02%, τα υδροηλεκτρικά με 5,72% και ο λιγνίτης με 5,60%.

Ωστόσο η περαιτέρω πτώση του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να φτάσει και στη χώρα μας με τη γνωστή «χρονοκαθυστέρηση», οδηγώντας σε αποκλιμάκωση και στη χονδρική του ρεύματος.

Διαβάστε ακόμη:

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027

Το νέο (χθεσινό) γκάλοπ για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα… breaking news του CNN, η Ούρσουλα ξανά για Πρόεδρος της ΕΕ και τα σούπερ κέρδη Motor Oil και ΕΛΠΕ

Λάμπρος Μπίσαλας – Sunlight Group: Χτίζοντας μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ