Χρονιά-ορόσημο για την εκπλήρωση του οράματος να καθιερωθεί ο Ομιλος Sunlight σε πρωταθλητή στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας ήταν το 2023, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sunlight Group, Λάμπρο Μπίσαλα. «Μέσα στη χρονιά ολοκληρώσαμε την πρώτη ενοποίηση των εταιρειών που αποκτήθηκαν πρόσφατα. Επίσης προχωρήσαμε σε νέες εξαγορές, με κυριότερη την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την απόκτηση 100% της Triathlon, που συμπληρώνει ιδανικά όλες τις κινήσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια για την καθιέρωσή μας ως ενός εκ των ηγετών στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τις επενδύσεις καινοτομίας ανάπτυξης της παραγωγικής δυναμικότητας και των ανθρώπων μας», σημειώνει ο ίδιος. «Μέσα στο 2023 αυξήσαμε κατά 90% το ανθρώπινο δυναμικό μας με την προσθήκη 1.689 ατόμων και ήδη είμαστε περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, ενώ μόνο το Α’ εξάμηνο επενδύσαμε σε CAPEX 48,2 εκατ. ευρώ κυρίως για την επέκταση της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου και μολύβδου οξέος», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ομιλος Sunlight επιδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα, με αύξηση των μεριδίων αγοράς του σε κύριες αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια αρκετά δύσκολη περίοδο. «Εχουμε υψηλό πληθωρισμό, αύξηση του ενεργειακού κόστους και γενικότερη αύξηση των τιμών σε όλα τα υλικά, τις υπηρεσίες και τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ συνεχίζονται οι επιπτώσεις στην εμπορική δραστηριότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το όχι και τόσο ιδανικό περιβάλλον, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο επενδυτικό μας πρόγραμμα, πραγματοποιούμε εκτεταμένες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών και μετεξελισσόμαστε σε έναν πολυεθνικό όμιλο που αυτή τη στιγμή λειτουργεί 35 εγκαταστάσεις σε Ευρώπη, Αυστραλία και ΗΠΑ και με το 99% του ετήσιου κύκλου εργασιών να πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος», τονίζει ο κ. Μπίσαλας.

Πώς μεταφράζεται αυτό οικονομικά; «Κλείνουμε τη χρονιά με εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας με βιώσιμους όρους σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον», απαντά. «Για το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαμε έσοδα 551,5 εκατ. ευρώ, με μια αύξηση της τάξης του 201,5% έναντι του 2022, με την αγορά της Βόρειας Αμερικής και τις πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας λιθίου να δίνουν σημαντική ώθηση στον όγκο πωλήσεων. Το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 55,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 141%. Αντίστοιχα, τα μεικτά κέρδη κατέγραψαν αύξηση κατά 225% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθαν σε 100,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα κλείσουμε το έτος ξεπερνώντας, αρκετά, το 1 δισ. ευρώ», προσθέτει ο κ. Μπίσαλας.

Τι φέρνει το 2024

Για τη νέα χρονιά υπογραμμίζει πως «θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά και πάντα προσηλωμένοι στους 4+1 πυλώνες της στρατηγικής μας, δηλαδή: Εκτός δρόμου βιομηχανική ηλεκτροκίνηση μολύβδου και λιθίου, αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές με βάση την τεχνολογία λιθίου, ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου και λιθίου, ανάπτυξη και κατασκευή στοιχείων ιόντων λιθίου σε κλίμακα gigafactory και καθετοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε στρατηγικά εξαρτήματα αναγκαία για την παραγωγή των μπαταριών». Εξηγεί, δε, πως «ο κάθε ένας πυλώνας βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης και ωριμότητας, με αποτέλεσμα να έχουμε δραστηριότητες που καταγράφουμε ήδη σημαντικά έσοδα και άλλους πυλώνες, όπως τα στοιχεία λιθίου, που είναι σε φάση έρευνας και ανάπτυξης, με προσδοκώμενο χρόνο έναρξης εσόδων ακόμη και σε μερικά χρόνια από τώρα. Το γεγονός αυτό μας κάνει μια εταιρεία μοναδική στον κλάδο, δηλαδή το να δραστηριοποιούμαστε επιτυχώς ταυτόχρονα σε στρατηγικούς πυλώνες με τόσο διαφορετικό βαθμό ωριμότητας. Ολα αυτά, με κεφάλαια που υποστηρίζονται από τον ισολογισμό μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι συγκεκριμένες στρατηγικές προτεραιότητες είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τον Ομιλό μας».

Η νέα χρονιά, ωστόσο, κρύβει και αρκετές προκλήσεις. «Η αύξηση των διεθνών τιμών σε πλήθος πρώτων υλών για αγαθά και υπηρεσίες, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η συνεχιζόμενη γεωπολιτική κρίση που εξελίσσεται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, παραμένουν παράγοντες αβεβαιότητας σχετικά με το μέγεθος της οικονομικής ανάκαμψης για το 2024», τονίζει. «Το επενδυτικό μας πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και θα έλεγα με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Μπορεί το 2024 να είναι μια χρονιά με μεγάλες αβεβαιότητες και ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στην αγορά, όμως ο Ομιλός μας είναι τοποθετημένος τόσο στρατηγικά όσο και τακτικά, ώστε να επιτύχει και το 2024 σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γεγονός πολύ σημαντικό για εμάς ως εταιρεία που λειτουργεί μόνο με κριτήρια μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού», προσθέτει ο κ. Μπίσαλας.

Μπροστά στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ο ίδιος προτάσσει τις διαχρονικές, όπως τις χαρακτηρίζει, ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, ήτοι την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. «Εχουν γίνει βήματα προόδου, υπάρχουν ωστόσο ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα μετά και την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα», σημειώνει. «Εάν έπρεπε να εστιάσω σε ένα πεδίο, αυτό θα είναι να επενδυθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, να μη χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό θα επιτρέψει να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις καινοτομίας, βιομηχανικής παραγωγής, ψηφιακής τεχνολογίας και βιώσιμης ανάπτυξης, που θα αφήσουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία για τις επόμενες γενιές», προσθέτει.

«Τέτοιες τομές θα κινητοποιήσουν επενδυτικά σχέδια όπως το σχέδιο της Sunlight ύψους 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία gigafactory κατασκευής στοιχείων λιθίου (lithium cells), για το οποίο επιθυμία μας είναι να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία, εφόσον οι επενδυτικές συνθήκες και το πλαίσιο το επιτρέψουν», καταλήγει ο κ. Μπίσαλας.

Διαβάστε ακόμη 

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027

L+R Hotels: «Μικραίνει» το αποτύπωμά της στην Ελλάδα – Το νέο deal 5* με τον όμιλο Χατζηλαζάρου (pics)

«Ζάκυνθος 1»: Το πλοίο σε… ρότα για το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ