Η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και η απόφαση της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πέραν των άλλων ανατροπών σε γεωπολιτικό επίπεδο, φέρνει και την «ανάσταση» μεγάλων projects LNG που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο Energie Saguenay της GNL Quebec Inc, που αφορούσε την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού, με προϋπολογισμό ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (7,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κεμπέκ.

Το έργο απορρίφθηκε τόσο από τις ομοσπονδιακές όσο και από τις τοπικές αρχές τους τελευταίους μήνες για περιβαλλοντικούς λόγους.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε, όμως, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί προϋποθέσεις ανατροπής καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, υποστηρικτές του project επιδιώκουν να το αναβιώσουν συγκεντρώνοντας υποστήριξη από την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει σε επαφή με την εταιρεία πολυάριθμοι ενδιαφερόμενοι από τον Καναδά και την Ευρώπη ζητώντας βοήθεια για την επίλυση των προκλήσεων ενεργειακής ασφάλειας της ηπείρου, δήλωσε η GNL Quebec, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

Το γενικότερο ευνοϊκό κλίμα

Η εταιρεία, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποιους βρίσκεται σε συζητήσεις, δήλωσε αισιόδοξη και από το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό όσο και ο υπουργός Φυσικών Πόρων Τζόναθαν Γουίλκινσον έχουν εκφράσει δημόσια ενδιαφέρον για την ικανότητα της χώρας να προμηθεύει με LNG και πιθανώς με υδρογόνο σε μεταγενέστερο στάδιο, την Ευρώπη.

Η Kaitlin Power, εκπρόσωπος του υπουργού Περιβάλλοντος του Καναδά, Steven Guilbeault, δεν σχολίασε το έργο της Energie Saguenay, αλλά τόνισε ότι γενικά, εάν ένα project έχει απορριφθεί προηγουμένως για περιβαλλοντικούς λόγους, θα πρέπει να αλλάξει ώστε να υποβληθεί σε νέα αξιολόγηση.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η καναδική κυβέρνηση έχει συζητήσει με ευρωπαϊκές χώρες για την προμήθεια LNG καθώς πολλές, από τη Γερμανία και την Πολωνία έως τη Γαλλία και την Ιταλία, επεξεργάζονται σχέδια για τη μείωση της εξάρτησής τους από τη Μόσχα. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται παρόλο που ο Καναδάς δεν έχει προς το παρόν τερματικούς σταθμούς για την εξαγωγή του LNG.

Παράλληλα, ενώ έχουν προταθεί πολλά έργα, μόνο ένα είναι επί του παρόντος υπό κατασκευή στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού. Οι υποστηρικτές έργων LNG στον ανατολικό Καναδά λένε ότι θα επωφεληθούν από την άφθονη και φθηνή υδροηλεκτρική ενέργεια, το κρύο κλίμα και τη μικρότερη απόσταση από την Ευρώπη, καθιστώντας τα δικά τους καύσιμα με λιγότερο άνθρακα από αυτά των τερματικών σταθμών στον Κόλπο του Μεξικού.

Η Energie Saguenay στοχεύει σε εξαγωγική ικανότητα 11 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως, με το φυσικό αέριο να προέρχεται από τον Δυτικό Καναδά. Το έργο θα απαιτούσε επίσης την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 780 χιλιομέτρων, -προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά-, για την τροφοδοσία του εργοστασίου. Η GNL Quebec έχει πρόεδρο τον πρώην εταίρο της Bechtel Group Inc., Jim Illich, και υποστηρίζεται από τον Jim Breyer, έναν Αμερικανό επενδυτή.