Πρωτόκολλο συμφωνίας για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο υπέγραψαν σήμερα η ΕΕ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κάιρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προτού μεταβεί στην Αίγυπτο, Ούρσουλα η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Όπως ανέφεραν οι Βρυξέλλες και το Κάιρο στην κοινή ανακοίνωσή τους, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρελ Ελ Μόλα και η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχάραρ «υπέγραψαν το πρωτόκολλο τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ» για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή του πρωτοκόλλου «για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο», όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα εξάγεται στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει την ενεργειακή συνεργασία της με τις δύο αυτές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, ώστε «να τερματιστεί η εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», εξήγησε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Το Ισραήλ ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θάλασσα. Καθώς δεν υπάρχει αγωγός που να συνδέει αυτά τα κοιτάσματα με την Ευρώπη, το Ισραήλ στέλνει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας, ύψους 15 δισ. δολαρίων, μεταξύ των δύο χωρών το 2020. «Είναι επίσης ευκαιρία για την Αίγυπτο να γίνει περιφερειακό κέντρο σε ό,τι αφορά την ενέργεια», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση χωρίς φρένα για το bitcoin – Μια ανάσα από το ορόσημο των $20.000

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω τροποποιητικών δηλώσεων

IEA: Αύξηση στα $20 δισ. για τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο