Τη στρατηγική πώλησης περιουσιακών στοιχείων για την άντληση εσόδων που θα διευκολύνουν το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 37 δις. ευρώ έως το 2025, επιβεβαιώνει η πώληση από την Enel του 50% της θυγατρικής Gridspertise.

Αγοραστής είναι το διεθνές private equity fund CVC Capital Partners, μετά την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων που ορίζονται στη συμφωνία που υπογράφηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022. Η CVC κατέβαλε συνολικό τίμημα περίπου 300 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με επιχειρηματική αξία 625 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας.

Η συμφωνία της Enel εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για Stewardship, το οποίο προβλέπει επενδύσεις με τρίτους, με στόχο την δημιουργία νέων υποδομών και υπηρεσιών, μοντέλο που η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει και στην χώρα μας για την ελληνική θυγατρική της.

Η συναλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει θετική επίδραση στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου της Enel περίπου 500 εκατ. ευρώ. Μετά τη συναλλαγή, οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν από κοινού την Gridspertise.

Η τελευταία είναι επικεντρωμένη στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των δικτύων μέσω προηγμένων τεχνολογιών και λύσεων. Η Εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες cloud-edge για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε τρεις βασικούς τομείς: μέτρηση και ψηφιοποίηση δικτύου, ψηφιοποίηση υποδομής δικτύου, ψηφιοποίηση λειτουργίας πεδίου. Το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας έχει σχεδιαστεί ως ένα ανοιχτό οικοσύστημα, εύκολο να ενσωματωθεί με τα παλαιού τύπου συστήματα των Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής.

Η Gridspertise συστάθηκε το 2021 αξιοποιώντας την πάνω από 20 χρόνια εμπειρία της Enel στην ανάπτυξη και την λειτουργία έξυπνων δικτύων σε όλο τον κόσμο. Η Εταιρεία έχει κληρονομήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας με περισσότερες από 430 πατέντες και συνδυάζει την τεχνογνωσία της στην ψηφιοποίηση δικτύων με λύσεις αιχμής από κορυφαίους τεχνολογικούς συνεργάτες για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων αναγκών της αγοράς.

Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Ιταλία με γραφεία στην Ισπανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αγορές-στόχοι περιλαμβάνουν την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αμερική και επεκτείνονται προς την Ασία-Ειρηνικό και την Αφρική, όπου η επένδυση σε έξυπνα δίκτυα θα οδηγήσει σε έργα αναβάθμισης υποδομών στο προσεχές μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Ταμειακά διαθέσιμα 7 δισ. σε 3 μήνες «εξαέρωσαν» το φυσικό αέριο και η ακρίβεια

Πλειστηριασμός: Στο σφυρί η… πινακοθήκη της οικογένειας Νίκα (λίστα και pics)

Τα σενάρια για τη Eurobank, τα σχέδια Χόλτερμαν, το fast track της Intrakat και η έκτακτη ανάγκη της Κηφισιάς t