Ενέργεια

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» σε ΔΕΣΦΑ και Αλουμίνιο για τους νέους Σταθμούς Συμπίεσης και Μέτρησης

  • Σταύρος Γριμάνης


Αφορά στα έργα για τον Σ.Σ. Αμπελιάς, τη σύνδεση της Λειβαδιάς, αλλά και της νέας μονάδας ρεύματος της Mytilineos με το δίκτυο φυσικό αέριο- Ο ρόλος της Snam

Τον δρόμο για την υλοποίηση τεσσάρων νέων ενεργειακών έργων στα Φάρσαλα, τη Λιβαδειά, το Δίστομο και τα Αντίκυρα ανοίγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, στις 8 Απριλίου, γίνονται οι απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις για να προχωρήσει κατ αρχήν ο Σταθμός Συμπίεσης στην Αμπελιά Φαρσάλων.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά έργα του ΔΕΣΦΑ, μαζί με το Σταθμό στους Κήπους. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ και κρίνεται απαραίτητο βάσει των μελετών υδραυλικής προσομοίωσης που έχει εκπονήσει ο Διαχειριστής δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των μεταφερόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το βορρά προς νότο μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού TAP και της διασύνδεσής του με το ΕΣΜΦΑ στη Νέα Μεσημβρία.

Έτσι, για να διασφαλιστεί η υδραυλική επάρκεια του δικτύου σε όλα τα σενάρια επιλογής σημείου εισόδου από τους χρήστες για τις ποσότητές τους, υφίσταται ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς μέσω της εγκατάστασης Σταθμού Συμπίεσης και στο νότιο τμήμα της χώρας, που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ζήτησης.

Με βάση την απόφαση του ΥΠΕΝ, η εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης στην Αμπελιά, θα χωροθετηθεί σε ένα γήπεδο έκτασης 51.800 m² περίπου, όμορο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ (Κτίριο Συντήρησης και Λειτουργίας) και θα έχει ισχύ 30 MW που θα προέρχεται από 2 +1 (εφεδρική) Μονάδες Συμπίεσης των 10 MW έκαστη. Ο νέος Σταθμός εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2023 και θα ενταχθεί στο σύστημα τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Την υλοποίηση του βασικού σχεδιασμού και των υπόλοιπων μελετών για την εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης Αμπελιάς ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2020, μετά από σχετικό διαγωνισμό, η κοινοπραξία Asprofos Engineering- C&M Engineering.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 το Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ ενέκρινε την ανάθεση της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης για το έργο, -ύψους 1,78 εκατ. πλέον ΦΠΑ και με διάρκεια 29 μήνες-, στην ιταλική Snam SpA. Η Snam είναι ο βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας Senfluga, η οποία ελέγχει τον ΔΕΣΦΑ.

Ακόμη, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός Σταθμού Μέτρησης και Ρύθμισης ανατολικά της Λιβαδειάς. O Σταθμός θα κατασκευαστεί εντός υφιστάμενου οικοπέδου ιδιοκτησίας του ΔΕΣΦΑ, έκτασης 5.000 m2 περίπου, στο οποίο βρίσκεται το κέντρο επικοινωνίας (RCC) και το βαλβιδοστάσιο U-1710. Σκοπός του είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο της πόλης της Λιβαδειάς.

Οι Σταθμοί της ΑτΕ και η σύνδεση της νέας μονάδας ρεύματος

Με την ίδια απόφαση του ΥΠΕΝ δίνεται η έγκριση για την εγκατάσταση δύο Σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης (MR) στη βιομηχανική περιοχή της «Αλουμίνιο της Ελλάδος», στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, στην παραλία Διστόμου Βοιωτίας, δίπλα σε μόνιμες υφιστάμενες αντίστοιχες υποδομές.

Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία νέου μόνιμου Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού (ΜΣ/ΡΣ) σε αντικατάσταση και δίπλα στον υφιστάμενο σταθμό που είχε αδειοδοτηθεί ως προσωρινός. Σκοπός του Σταθμού είναι η βελτιστοποίηση της τροφοδότησης με φυσικό αέριο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Αλουμίνιο Α.Ε., στην περιοχή. Ο νέος Σταθμός θα είναι δυναμικότητας 23.500 Nm3 /h, πίεσης σχεδιασμού 80barg.

Ακόμη προβλέπεται η κατασκευή Μετρητικού/ Ρυθμιστικού Σταθμού πλησίον του υφιστάμενου με σκοπό τη διασύνδεση του κύριου αγωγού φυσικού αερίου του ΕΣΦΑ με την νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΑτΕ (με καύσιμο φυσικό αέριο), στην περιοχή των Αντικύρων Βοιωτίας. Η κατασκευή της νέας μονάδας της Mytilineos, ισχύος 826 MW βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ εκτιμάται ότι τεθεί σε πιλοτική λειτουργία μέχρι το τέλος του 2021.

Απόρρητο Απόρρητο