Ενέργεια

Γιαρέντης: Ελλοχεύει κινδύνους το target model για τον ΕΛΑΠΕ

  • Μαριάννα Τζάννε


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ εξέφρασε την άποψη πως η Ρυθμιστική Αρχή και η Πολιτεία πρέπει να παρέμβουν αναδρομικά

Την άποψη ότι η Ρυθμιστική Αρχή όσο και η Πολιτεία πρέπει να εξετάσουν όχι μόνο τη διόρθωση του προβλήματος με το Target Model, αλλά επιπλέον να παρέμβουν αναδρομικά, εξέφρασε την Τετάρτη στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης.

Ο επικεφαλής του Διαχειριστή προειδοποίησε επίσης ότι η επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ από τα αυξημένα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης ελλοχεύει κινδύνους για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει ρυθμιστική παρέμβαση, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και να διαφυλαχθεί το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας στην αγορά των ΑΠΕ.

Ο κ. Γιαρέντης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα του Target Model, το οποίο όπως είπε “σαν ένα μικρό παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα”.

Αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες της αγοράς, επισήμανε ότι ήρθε με τετραετή καθυστέρηση και η προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο χρόνο επέτρεψε να κερδίσουμε το στοίχημα και να έχουμε επιτέλους από την 1η Νοεμβρίου τη λειτουργεία της με βάση το Ευρωπαϊκό μοντέλο.

«Δυστυχώς όμως μπήκαμε σε κανονική λειτουργία χωρίς να δοθεί ο χρόνος για να γίνει η δοκιμαστική λειτουργία (dry runs) για την αγορά εξισορρόπησης. Αυτό είχε μια οδυνηρή συνέπεια, που μεταφράσθηκε σε μεγάλες επιβαρύνσεις του ΕΛΑΠΕ, από τα κόστη εξισορρόπησης».

Διαβάστε ακόμη 

Αλλάζουν τα δεδομένα στη διαμάχη ΕΤΑΔ – Μαντωνανάκη για το Grand Resort Lagonissi; 

TUI: Πρώτη επιλογή για τους Γερμανούς η Κρήτη το καλοκαίρι του 2021 

Στροφή στα eco-καύσιμα για τη Ναυτιλία από Maersk-ZIM-Avin