Οι πληρωμές με μετρητά αποτελούν «αγκάθι» για την επέκταση της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ιρανική κρατική εταιρεία NIOC με τα ΕΛΠΕ. Χθες ο υφυπ. Εξωτερικών του Ιράν, Μαγίντ Ταχτ Ραβανχί, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της χώρας, εκδήλωσε ενδιαφέρον για αύξηση των ποσοτήτων ιρανικού αργού που προμηθεύεται η ελληνική εταιρεία. 

Ωστόσο οι δυσκολίες στις συναλλαγές με το Ιράν μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά την άρση του εμπάργκο, και η μη αποδοχή από το Ιράν εγγυητικών επιστολών από ελληνικές τράπεζες λειτουργούν ανασταλτικά στην πρόθεση των ΕΛΠΕ να ανταποκριθούν στο αίτημα της ιρανικής πλευράς.

Όπως γράφει η Καθημερινή ο κ. Ραβανχί είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, στις οποίες παρευρέθη και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης όπως και πρέσβης του Ιράν στην Ελλάδα Μαγίντ Σαμπεσταρί. Ο Ιρανός αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των ΕΛΠΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας με τη ΝΙΟC, η οποία όπως είναι γνωστό, αφορά την προμήθεια 2 φορτίων αργού τον μήνα του 1 εκατ. τόνων έκαστο και στη σταδιακή αποπληρωμή των ανεξόφλητων οφειλών των ΕΛΠΕ προς την ιρανική εταιρεία συνολικού ύψους περί τα 600 εκατ. δολάρια, που προέρχονται από την προ της επιβολής εμπάργκο περίοδο.

Μέχρι στιγμής το Ιράν έχει εισπράξει από τα ΕΛΠΕ περί τα 400 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 140 εκατ. αφορούν την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα την προμήθεια επτά φορτίων αργού, τα οποία πληρώθηκαν τοις μετρητοίς λόγω της δυστοκίας που επικρατεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες σε σχέση με πληρωμές που αφορούν το Ιράν παρά την άρση του εμπάργκο και της μη αναγνώρισης από το Ιράν εγγυητικών επιστολών από ελληνικές τράπεζες.

Οι δύο αυτοί παράγοντες λειτουργούν ανασταλτικά στην πρόθεση των ΕΛΠΕ να ανταποκριθούν στο αίτημα της ιρανικής πλευράς για αύξηση των ποσοτήτων προμήθειας αργού, τουλάχιστον κατά ένα φορτίο τον μήνα.

Σε μια προσπάθεια προσπέλασης του προβλήματος χρηματοδότησης προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες προμήθειας ιρανικού αργού, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στο Ιράν είτε να κάνει αποδεκτές εγγυητικές της Εθνικής Τράπεζας είτε να ανοίξει το ίδιο τραπεζικό υποκατάστημα στην Αθήνα για να εξυπηρετούνται οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μεταξύ Ιράν και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας υποκαταστήματος της κρατικής τράπεζας του Ιράν στην Αθήνα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο οι εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα μετά το Brexit έχουν αναστείλει προς το παρόν τις κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.