Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις έχουν ουσιαστικά βγάλει τον τέταρτο μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο από την παγκόσμια μάχη για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, ενώ οι ευρωπαϊκές εισαγωγές μετάλλων μπορεί επίσης να γίνουν πιο βρώμικες, όπως αναφέρει το Bloomberg σε μια ανάλυση για τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής έντασης σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών και στον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου της Ρωσίας αντιμετωπίζει προκλήσεις, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση. Δύο νέα εργοστάσια που θα βοηθούσαν τον μεγαλύτερο παραγωγό σιδηρομεταλλεύματος της χώρας να παράγει πιο πράσινες πρώτες ύλες για την εξαγωγή χάλυβα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πιθανές καθυστερήσεις.

Η μετάθεση ή και ακύρωση των προγραμματισμένων αναβαθμίσεων στις υποδομές απειλούν να εκτροχιάσουν τα μέτρα που έλαβε η Ρωσία για να εκπληρώσει τη δέσμευση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πέρυσι να επιτύχει το στόχο του net-zero έως το 2060. Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών για τα μέσα του αιώνα.

Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις και για τους φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης για το κλίμα, καθώς η ενεργειακή μετάβαση οδηγεί τη ζήτηση για τα πάντα, από το νικέλιο για νέες μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έως τον χαλκό για αναβαθμίσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τον χάλυβα για νέα αποδοτικότερα κτίρια.

Στροφή στον άνθρακα

Οι συνολικές εκπομπές της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι βιομηχανίες που επιβιώνουν δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τη ρύπανση από άνθρακα τόσο γρήγορα και μπορεί ακόμη και να γίνουν πιο βρώμικες με τον χρόνο. Οι εξωτερικές πιέσεις για μείωση των εκπομπών, όπως η αναζήτηση καθαρότερου νικελίου από την Tesla Inc. ή η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εισφορά άνθρακα σε εισαγωγές χάλυβα, έχουν εξασθενίσει.

«Τα κίνητρα για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης απλά θα εξαφανιστούν», δήλωσε η Τατιάνα Μιτρόβα, του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Γιατί πρέπει να επενδύσει κανείς στην εξοικονόμηση ενέργειας εάν τα καύσιμα είναι τόσο φθηνά και ταυτόχρονα δεν έχει πλέον πρόσβαση σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες;», σχολίασε.

Η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο να καλύπτουν περίπου το 58% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σύμφωνα με το BloombergNEF. Η υδροηλεκτρική ενέργεια και τα πυρηνικά κάλυπταν σχεδόν το 40% το 2020, με την αιολική και ηλιακή ενέργεια να καταγράφονται ελάχιστα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Η χώρα είχε σημειώσει πρόοδο στη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα, η οποία ευθύνεται για περίπου το 6% των αερίων του θερμοκηπίου. Οι χαλυβουργίες ξόδεψαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσουν και να ανοικοδομήσουν παλιές σοβιετικές εγκαταστάσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε πολλές περιπτώσεις βασιζόμενες σε ξένη τεχνολογία.

Ωστόσο, η περαιτέρω βελτίωση αυτών των εγκαταστάσεων έχει γίνει πλέον δυσκολότερη μετά τις επιβληθείσες κυρώσεις.

«Παγώνουν» τα σχέδια εκσυγχρονισμού

Ένας τρόπος για τη σημαντική μείωση της ρύπανσης από τη χαλυβουργία είναι η παραγωγή ενός τύπου σιδήρου γνωστού ως HBI, ο οποίος παράγει 35% έως 40% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι εκπέμπεται από παραδοσιακές διεργασίες όπως η χαλυβουργία υψικαμίνου με βάση τον άνθρακα.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος της Ρωσίας, υπέγραψε τον Οκτώβριο συμβόλαιο 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου HBI στο ορυχείο Lebedinsky. Το έργο αυτό είναι πιθανό να αναβληθεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Ένα άλλο εργοστάσιο HBI αξίας 540 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει προγραμματιστεί για το ορυχείο Mikhailovsky της εταιρείας, το οποίο ήταν υπό κατασκευή, βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση.

Η Metalloinvest, ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός HBI στον κόσμο, είχε προγραμματίσει τις νέες εγκαταστάσεις για τον εφοδιασμό των πελατών στην Ευρώπη, οι οποίοι πρόκειται να αντιμετωπίσουν υψηλότερες χρεώσεις για την εισαγωγή πρώτων υλών με μεγάλες εκπομπές ρύπων στο πλαίσιο των προσεχών κανονισμών που αποσκοπούν στην εξάλειψη των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ηπείρου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ορισμένες άλλες χαλυβουργίες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παραγωγής HBI για να καταστήσουν τη ρωσική χαλυβουργία πιο καθαρή. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά είναι πλέον «νεκρά».

«Εάν η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν παραμείνουν σε ισχύ μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη τη χρήση τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών που απαιτείται για την εφαρμογή έργων που θα συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σέβελεφ, διευθύνων σύμβουλος της Severstal PJSC, μιας από τις κορυφαίες χαλυβουργίες της Ρωσίας.

Η επιχείρηση θα προσπαθήσει να εμείνει στο σχέδιό της για μείωση των εκπομπών κατά 10% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανέφερε.

Το ίδιο πρόβλημα έχει πλήξει τη ρωσική βιομηχανία αλουμινίου, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας αγοράς. Ο κύριος παραγωγός του μετάλλου από τη Ρωσία, δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αλλά αντιμετωπίζει υλικοτεχνικές προκλήσεις και έλλειψη εισαγόμενης πρώτης ύλης που απαιτείται για την παραγωγή του μετάλλου, λόγω του πολέμου και της απαγόρευσης των εξαγωγών από την Αυστραλία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις της εταιρείας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των μεταλλουργείων της.

«Η Rusal συνεχίζει το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αναδιάρθρωσης τεσσάρων μεταλλουργείων αλουμινίου στη Σιβηρία», ανέφερε ο εκπρόσωπός της. «Είναι πιθανές οι αλλαγές σε ορισμένες παραμέτρους του έργου, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος: οι υπερ-σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής στους χώρους που κατασκευάστηκαν στα σοβιετικά χρόνια και η βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στις πόλεις μας».

Η επιχείρηση δήλωσε, ωστόσο στις 30 Μαρτίου ότι το σχέδιο της Ρωσίας να αλλάξει τον τρόπο ρύθμισης των εγχώριων τιμών μετάλλων ενδέχεται να πλήξει την κερδοφορία της, αναβάλλοντας τα προγραμματισμένα έργα.

Ασφαλώς, ορισμένα έργα εξακολουθούν να προχωρούν παρά τις κυρώσεις. Η MMC Norilsk Nickel PJSC, ο μεγαλύτερος παραγωγός ραφιναρισμένου νικελίου στον κόσμο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες, δήλωσε αυτό το μήνα ότι ένα σχέδιο περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μιας εγκατάστασης δέσμευσης θείου σε ένα εργοστάσιο χαλκού προχωρά και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2023. Αν και η αναβάθμιση δεν θα μειώσει τη ρύπανση από άνθρακα, θα περιορίσει τις τοπικές εκπομπές διοξειδίου του θείου.

Τι βλέπουν οι αναλυτές και το «ντόμινο» επιπτώσεων

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε πώς ακριβώς οι κυρώσεις θα επηρεάσουν την οικονομία της Ρωσίας και, με τη σειρά τους, τις εκπομπές. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ενδέχεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 10% αυτό το έτος και η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε για μια «αντίστροφη εκβιομηχάνιση» που θα αυξήσει τα απόβλητα και τη ρύπανση.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε πρώτη φάση οι επιπτώσεις θα μπορούσαν και να μειώσουν τις εκπομπές της Ρωσίας. Για παράδειγμα, η ζήτηση καυσίμων αεριωθούμενων αεροπλάνων έχει βυθιστεί στα ρωσικά αεροδρόμια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία Kayrros SAS. Ωστόσο, οι ερευνητές της Kayrros εκτιμούν επίσης ότι η παραγωγή τσιμέντου υψηλής έντασης άνθρακα και η παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα είναι ως επί το πλείστον σύμφωνες με τους εποχιακούς μέσους όρους.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος έχει άλλες αρνητικές συνέπειες στις παγκόσμιες εκπομπές. Η απόφαση από τις δυτικές χώρες να απογαλακτιστούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχει προκαλέσει μια έκρηξη στην αγορά άνθρακα. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας ενισχύει επίσης τη ζήτηση για βρώμικα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα οι κυρώσεις να αφήσουν περισσότερους υδρογονάνθρακες στο έδαφος. Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αυτό το έτος ενδέχεται να μειωθεί έως και 17% λόγω των διεθνών περιορισμών, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να θέσουν όρια στην πώληση χερσαίων και συμβατικών εργαλείων γεώτρησης από εταιρείες όπως η Schlumberger NV και η Baker Hughes Co. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι αβεβαιότητες για το πόσο μακριά θα κλιμακωθεί ο πόλεμος κρέμονται πάνω από τις ρωσικές εταιρείες. Τα στελέχη λειτουργούν τώρα σε μια οικονομία εν καιρώ πολέμου, και όχι στο μοντέλο του παρελθόντος, καθιστώντας τους μελλοντικούς σχεδιασμούς σχεδόν αδύνατους. Με τις επιχειρήσεις να αγωνίζονται να παραμείνουν στη ζωή, οι στόχοι για το κλίμα δεν είναι και το πιο πιεστικό ζήτημα.