Ενέργεια & Περιβάλλον

Γιατί το αμερικανικό Hydrogen Plan δεν είναι και πολύ «πράσινο»

  • newsroom


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Μπάιντεν για τις υποδομές - Οι 4 «κόμβοι» των 8 δισ. και η διαδικασία παραγωγής που εγείρει ερωτήματα

Η οικοδόμηση ενός ενεργειακού συστήματος με βάση το υδρογόνο στις ΗΠΑ, το οποίο ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν στρατηγικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά καύσιμα, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις υποδομές που οδηγείται σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το Bloomberg, προβλέπει δαπάνες 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία τουλάχιστον τεσσάρων «περιφερειακών κόμβων καθαρού υδρογόνου» που θα παράγουν και θα χρησιμοποιούν το καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, τη θέρμανση και τις μεταφορές. Τουλάχιστον δύο από αυτές θα είναι στις περιοχές των ΗΠΑ “με τους μεγαλύτερους πόρους φυσικού αερίου”, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Ένας κόμβος θα παρουσίαζε παραγωγή από ορυκτά καύσιμα, ένας θα χρησιμοποιούσε ανανεώσιμη ενέργεια και ένας πυρηνική ενέργεια. Ο άνθρακας επίσης αναφέρεται ως πιθανή πηγή.

Τέτοιες παραλλαγές υπογραμμίζουν ότι το υδρογόνο είναι τόσο πράσινο όσο οι υποκείμενες πηγές και διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του.

Το υδρογόνο θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές, επειδή μπορεί να τροφοδοτήσει στρόβιλους, φούρνους και κυψέλες καυσίμου χωρίς να παράγει αέρια του θερμοκηπίου. Αλλά η συντριπτική πλειονότητα του υδρογόνου που χρησιμοποιείται σήμερα αφαιρείται από ορυκτά καύσιμα, συνήθως φυσικό αέριο, σε μια διαδικασία που απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι εκπομπές πρέπει να συλλαμβάνονται και είτε να χρησιμοποιούνται σε άλλα προϊόντα είτε να αποθηκεύονται μόνιμα, προκειμένου το υδρογόνο με βάση το αέριο να καταπολεμήσει πραγματικά την κλιματική αλλαγή. Για αυτό και στο νομοσχέδιο προβλέπονται και επενδύσεις σε τέτοιες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις δέσμευσης.

Το υδρογόνο μπορεί επίσης να αφαιρεθεί από το νερό χρησιμοποιώντας συσκευές ηλεκτρολύτη και εάν η ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές, η διαδικασία δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου. Ένα τέτοιο «πράσινο υδρογόνο» είναι ακριβότερο σε σχέση με αυτό που παράγεται από φυσικό αέριο, αλλά καθώς μειώνεται το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ηλεκτρολύτη, το BloombergNEF προβλέπει ότι οι πράσινες πηγές θα κοστίζουν λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα μέσα σε μια δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να κάνει μερικούς από τους προτεινόμενους κόμβους λιγότερο ανταγωνιστικούς.

Το νομοσχέδιο θα κατευθύνει επίσης 1 δισ. δολάρια για επιχορηγήσεις με στόχο τη βελτίωση των ηλεκτρολυτών, καθιστώντας τους πιο αποδοτικούς και μειώνοντας το κόστος τους.