Γερμανο-ολλανδική «σφραγίδα» θα έχει το νέο mega φωτοβολταικό project που αναμένεται να αναπτυχθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια υψηλή επένδυση καθώς μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταικά πάρκα που προετοιμάζονται στην Ελλάδα, ισχύος 302,225 MW.

Η βεβαίωση παραγωγού εκδόθηκε από τη ΡΑΕ το 2021 για λογαριασμό της εταιρείας Central Greece Development 1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕCGD 1 M IKE») και αφορούσε φωτοβολταικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 274,89 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 274,89 MW στη θέση Μεγάλο Μοναστήρι (Τσούμα-Τρίστρατο-Πουρνάρι) των Δημοτικών Ενοτήτων Αρμενίου, Κιλελέρ και Φερών, των Δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις 11 Ιουλίου 2022 η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για την τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού ως προς την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού από 274,89 MW σε 302,225 MW αντίστοιχα (αύξηση <10%). Αίτηση που έγινε αποδεκτή από τη ΡΑΕ στις 4 Αυγούστου.

Το χτίσιμο του ελληνικού βραχίονα

Η CGD 1 M IKE συστάθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020 με διαχειριστή τον Χρήστο Συρικέλα και με αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ.
Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των εταίρων της 30ης Ιουλίου 2021, αποφασίστηκε να αυξηθεί το εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 320.000 ευρώ, ενώ μετά από απόφαση της Γ.Σ της 14ης Φεβρουαρίου 2022, αποφασίστηκε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 135.000 ευρώ.

Στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε στις 2 Μαρτίου 2022 αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού, δια του οποίου ξεκαθαρίζεται ότι το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 456.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 4.560 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ έκαστο και το οποίο έχει καλυφθεί από την εταιρεία Greencells Energy NL B.V., που εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Επίσης, ορίστηκε νέος διαχειριστής ο Αναστάσιος Σταματέλλος, General Manager Greencells Greece, ο οποίος διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία στην αγορά φωτοβολταικών και θητεία στις Enerdia, Recom Crporation, Conergy AG και Epuron.

Όπως αναφέρεται σχετικά, ως Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην Epuron ανέπτυξε 20 διαφορετικά φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 32 MWp, ενώ επί των ημερών του ως Διευθυντής Πωλήσεων στην Conergy η εταιρεία κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο πελατών κατά 60% καθώς και την εξαγωγική της δραστηριότητα σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Τουρκία και η Βουλγαρία.

Ο σκοπός της Central Greece Development 1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Υπηρεσίες εκπόνησης ενεργειακών μελετών (θερμοηλεκτρικών, φωτοβολταικών, γεωθερμικών, αιολικών, υδροηλεκτρικών, πυρηνικών κλπ.)
  • Υπηρεσίες μηχανικών για ενεργειακά έργα
  • Κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, αιολικών πάρκων, ηλιοθερμικών σταθμών, υδροηλεκτρικών σταθμών, γεωθερμικών σταθμών, σταθμών βιομάζας για την παραγωγή και διάθεση – πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Δ.Ε.Η. ή στον ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.,
  • Δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης, υπηρεσίες συντονισμού και επιθεώρησης υπεργολάβων.
  • Την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, την διαχείριση ακίνητης περιουσίας έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης.

Η Greencells Group

Έτσι, η CGD 1 M IKE αποτελεί τον ελληνικό βραχίονα της Greencells Energy NL B.V., η οποία με τη σειρά της είναι μέλος του γερμανικού Greencells Group (Greencells GmbH).

Με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 2,4 GWp, το Greencells Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ηλιακών εγκαταστάσεων, με περισσότερα από 152 ηλιακά πάρκα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Sweihan Solar Park, ισχύος 250 MWp στο Άμπου Ντάμπι.

Το Sweihan Solar Park, ισχύος 250 MWp στο Άμπου Ντάμπι

Ως μακροχρόνιος παίκτης στον τομέα της ηλιακής ενέργειας διαθέτει τεχνολογικές συνεργασίες με παραγωγούς όπως η Siemens και η Huawei, ενώ έχει ξεκινήσει στρατηγικές συνεργασίες με προμηθευτές όπως οι Longi, Jinko και JA Solar.

Παράλληλα, η χρηματοδότηση των έργων της γίνεται σε συνεργασία γερμανικές και διεθνείς τράπεζες (BayernLB, Kommunalkredit Austria, Triodos Bank, NordLB, LBBW) και με κορυφαία επενδυτικά κεφάλαια στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η Blue Elephant Energy, η Enlight Energy, η Next Energy Capital και η Nordic Solar Energy.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Greencells λειτουργεί από 6 περιφερειακούς κόμβους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τις ΗΠΑ, ενώ για έργα με απαιτητικές συνθήκες εδάφους, οι μηχανικοί του έχουν αναπτύξει ένα προσαρμόσιμο σύστημα τοποθέτησης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είτε πρόκειται για συνεκμετάλλευση στη γεωργία είτε για το καυτό έδαφος της Σαχάρας βρίσκουν λύσεις για τις πιο απαιτητικές εγκαταστάσεις έργων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στον κλάδο της ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει
υβριδικά συστήματα με αποθήκευση, έργα σε συνδυασμό με αιολική ενέργεια, σχεδιασμό ειδικού φορτίου για λύσεις τοπικής κατανάλωσης κ.α.

Ο Andreas Hoffmann, CEO της Greencells Group

Η Greencells GmbH, με CEO τον Andreas Hoffmann, «παρά τις συνεχείς προκλήσεις στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, την περιορισμένη διαθεσιμότητα προϊόντων και την απότομη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών», όπως τονίζεται, πραγματοποίησε το 2021 ενοποιημένες πωλήσεις 110,5 εκατ. ευρώ πετυχαίνοντας αύξηση κατά 71,3% σε σύγκριση με τα 64,5 εκατ. ευρώ του 2020.
Πάντως, το ελληνικό έργο που έχει ο όμιλος στα σκαριά είναι από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, από όσα προωθεί αυτή την περίοδο.