Μια σειρά από αλλαγές έχουν τεθεί σε ισχύ στη λιανική αγορά ενέργειας,  ήδη από την 1η Αυγούστου 2022, όπως το πλαφόν στη μηνιαία πάγια χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Συνοπτικά, οι αλλαγές είναι οι εξής:

  • Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ
  • Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά
  • Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Συνεπώς, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν ότι το πάγιο δεν μπορεί να είναι πάνω από 5 ευρώ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στην επιλογή παρόχου ενέργειας

  1. Την προσοχή όλων εφιστά και ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ώστε στη σύναψη συμβολαίου να μην «βαφτίσει» ο πάροχος ρεύματος ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα να προσελκύσει τον πελάτη.
  2. Παράλληλα, έχει γίνει λόγος και για την τιμή του παγίου, όπου πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8. Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή.
  3. Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πάροχοι ενέργειας είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.
  4. Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παγίδα στην επιλογή του παρόχου ενέργειας αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμη:

Alain Grangé: Αεροταξί στην Ελλάδα από το 2026 και φιλοξενία 5* σε branded κατοικίες (pics)

77η επέτειος της Χιροσίμα: O ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποιεί την ανθρωπότητα για τα πυρηνικά όπλα

‘Ερχεται ο «Big Brother» των ακινήτων – Νέοι σαρωτικοί έλεγχοι