Ενέργεια

Οι Αμερικανοί παραγωγοί LNG γίνονται πιο «πράσινοι»

  • newsroom


Η νέα «γραμμή» της Υπουργού Ενέργειας του Μπάιντεν- Το παράδειγμα της Cheniere Energy και άλλων εταιρειών

Οι ημέρες προώθησης του LNG ως “freedom gas” έλαβαν τέλος στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης που έκανε στο Χιούστον, η Υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Αμερικανίδα ΥΠΕΝ επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να προωθήσει και να πουλήσει μια καθαρότερη έκδοση του καυσίμου. Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια σαφή αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ανέτρεψε τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και προώθησε σε μεγάλο βαθμό το US LNG σε όλο τον κόσμο.

Η ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ δέχεται ισχυρή πίεση από επενδυτές και κυβερνήσεις να εντείνει τις προσπάθειές της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι ακτιβιστές έχουν πετύχει αυτές τις μέρες μερικές θεαματικές νίκες.

Οι Αμερικανοί κατασκευαστές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου επιδιώκουν να «πρασινίσουν» την εικόνα τους, προκειμένου να συνάψουν συμφωνίες εφοδιασμού με περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πελάτες στην Ευρώπη και την Ασία.

Η διοίκηση του Μπάιντεν, όπως δήλωσε ο Γκράνχολμ, εξετάζει προσεκτικά την τεχνολογία διαχωρισμού και αποθήκευσης άνθρακα, η οποία θα λαμβάνει εκπομπές από μονάδες ΥΦΑ και άλλες εγκαταστάσεις, θα τις μεταφέρει μέσω αγωγού και στη συνέχεια θα τις εγχύνει υπόγεια.

«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε και να πουλήσουμε καθαρές τεχνολογίες», δήλωσε μετά από την περιοδεία της σε ένα εργοστάσιο υδρογόνου της Air Liquide SA στο La Porte του Τέξας. «Αυτό θα μπορούσε να είναι φυσικό αέριο που έχει αποανθρακωθεί, ή φυσικό αέριο από το οποίο έχει εξαλειφθεί το μεθάνιο», όπως είπε.

Η Cheniere Energy Inc. με έδρα το Χιούστον, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ΥΦΑ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα τοποθετήσει ετικέτες εκπομπών άνθρακα στα φορτία της, επιτρέποντας στους πελάτες να ελέγχουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε αποστολής. Ένα από τα δεξαμενόπλοια LNG της εταιρείας συμμετείχε πρόσφατα σε μια μελέτη ανάλυσης των εκπομπών σε ένα ταξίδι μεταξύ Τέξας και Ευρώπης.

Η Arlington, με έδρα τη Βιρτζίνια, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι σκοπεύει να εφαρμόσει διαχωρισμό και αποθήκευση άνθρακα σε τρεις τερματικούς σταθμούς εξαγωγής στη Λουιζιάνα, ένας εκ των οποίων είναι ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να παράγει τις πρώτες σταγόνες καυσίμου αργότερα φέτος.

Ακόμη, επιδιώκοντας να πουλήσει αρκετά συμβόλαια για να υποστηρίξει τον προτεινόμενο τερματικό σταθμό εξαγωγής ΥΦΑ του Rio Grande στο Νότιο Τέξας, η NextDecade Corp. με έδρα το Χιούστον, δεσμεύτηκε επίσης να προσθέσει διαχωρισμό και αποθήκευση άνθρακα στις μονάδες της.