«Η ζωή στον πλανήτη Γη τελεί υπό πολιορκία. Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά»… Έτσι ξεκινά η έκθεση για το κλίμα που δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο επιστημονικό περιοδικό BioScience. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου!

Η διεθνής ομάδα 12 επιστημόνων -εκ των οποίων ο διακεκριμένος καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον Γουίλιαμ Ριπλ- που υπογράφουν την έρευνα προειδοποιεί ότι τα «ζωτικά σημεία» της Γης είναι σε χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά στην ιστορία που σημαίνει ότι η ζωή στον πλανήτη απειλείται.

Η έκθεση με τίτλο «Η κατάσταση του κλίματος 2023: Είσοδος σε αχαρτογράφητα νερά», η οποία αποτελεί επικαιροποίηση προηγούμενης μελέτης του 2019 με την έγκριση 15.000 επιστημόνων, αποκαλύπτει ότι 20 από τα 35 ζωτικά σημεία του πλανήτη που λειτουργούν ως εργαλεία των επιστημόνων για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής φτάνουν σε ακραία επίπεδα.

Ανάμεσα σε αυτά η θερμοκρασία των ωκεανών και η έκταση των πάγων της Ανταρκτικής που το 2023 κατέρριψαν κάθε ρεκόρ. Αυτή τη χρονιά περισσότερες από 38 ήταν οι ημέρες όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου το μέσο όρο σε σχέση με την εποχή. Υπενθυμίζεται ότι με τη Συμφωνία του Παρισιού οι διεθνείς κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η υψηλότερη επιφανειακή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν τον περασμένο Ιούλιο και ήταν πιθανότατα η θερμότερη που έχει σημειωθεί στον πλανήτη εδώ και 100.000 χρόνια. Επιπλέον, καταγράφηκαν πρωτοφανείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έπειτα από τις πυρκαγιές που έπληξαν τον Καναδά και ανήλθαν συνολικά σε 1 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο από τις συνολικές εκπομπές που καταγράφηκαν στη χώρα το 2021 και ανέρχονταν στο 0,6 δισ. τόνους.

«Η ζωή στον πλανήτη μας τελεί υπό πολιορκία. Οι στατιστικές τάσεις δείχνουν εξαιρετικά ανησυχητικά μοτίβα μεταβλητών και καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα. Επιπλέον, διαπιστώσαμε μικρή πρόοδο αναφορικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουλφ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι δεν αρκεί να επικεντρωθούμε στις αναγκαίες ενέργειες για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά είναι σημαντικό να βρεθούν λύσεις για τη λεγόμενη «οικολογική υπέρβαση».

«Χωρίς δράσεις που θα αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα της ανθρωπότητας, δηλαδή ότι λαμβάνουμε περισσότερα από τη Γη από όσα μπορεί να μας δώσει, οδεύουμε προς την πιθανή κατάρρευση του φυσικού και κοινωνικοοικονομικού συστήματος και προς έναν κόσμο με αφόρητη ζέστη και ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού», ανέφερε ο Γουλφ.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2023 η Ημέρα Υπέρβασης της Γης, δηλαδή η ημέρα κατά την οποία χρησιμοποιήσαμε το σύνολο των πόρων που παράγει η Γη σε ένα χρόνο, ήταν στις 2 Αυγούστου. Επομένως, είναι απαραίτητο να δράσουμε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος (το 2021 καταγράφηκε παγκόσμια παραγωγή περισσότερων από 45 κιλά κρέατος ανά κάτοικο, σχεδόν ενάμισι κιλό περισσότερο από το προηγούμενο έτος), την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προστασία των δασών και την κατάρτιση διεθνών συνθηκών για την εξάλειψη του άνθρακα ως πηγή παραγωγής ενέργειας. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής έχει καταστροφικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες και στους φτωχότερους λαούς, οι οποίοι έχουν μικρότερη συμβολή στην αλλαγή.

«Σαν επιστήμονες είμαστε πολύ ανήσυχοι για την ξαφνική αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των καταστροφών που συνδέονται με το κλίμα. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα 3 με 6 δισ. πολιτών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακραίες συνθήκες ζέστης, περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφής και υψηλά επίπεδα θνησιμότητας», τόνισε ο Γουλφ.

Photo: Pixabay/Foto-RaBe

 

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ: Τα «σίγουρα» νέα μέτρα και… τα αβέβαια με φόντο τις επόμενες αναβαθμίσεις

Το «Crystal Symphony» σαλπάρει από Πειραιά για κρουαζιέρες πολυτελείας (pics)

Ποια εταιρεία ξαναπουλά στους καταναλωτές ρούχα που πετάνε σε κάδους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ