Ραγδαίες ανακατατάξεις στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προμηνύουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και η βούληση της κυβέρνησης να καταργήσει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και να αναδιατάξει την εμπορική στρατηγική της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, εισάγοντας από την νέα χρονιά νέα πακέτα ρεύματος στα πρότυπα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

«Η ΔΕΗ έκανε το αυτονόητο δεν μπορείς να μπαίνεις μέσα και να συνεχίζεις την εκπτωτική πολιτική» αναφέρει στέλεχος από την αγορά των ιδιωτών προμηθευτών, ο οποίος σημειώνει ότι η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος έως και 19,5% μαζί με το ψαλίδισμα της έκπτωσης συνέπειας (από το 10% στο 5%) αποτελούν μια σκληρή κυβερνητική απόφαση, αναγκαία όμως για την εξυγίανση της επιχείρησης.

Η αλλαγή πλεύσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στο διοικητικό συμβούλιο, επωμίζονται κατά το μεγαλύτερο μέρος οι καταναλωτές (από την μέση και χαμηλή τάση θα προέλθουν τα 350 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 490 εκατ. ευρώ που προβλέπουν το έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση), βάζει φωτιά στα στρατηγεία των προμηθευτών ενέργειας καθώς τους επιτρέπει να αποκτήσουν βιώσιμα περιθώρια κέρδους αλλά και να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους. Οι αλλαγές θα φανούν πολύ σύντομα αφού εκτιμάται ότι αναπροσαρμογές στα ενεργειακά πακέτα θα υπάρξουν ακόμη και μέσα στο μήνα με ανάλογες τροποποιήσεις και στην έκπτωση συνέπειας, ένα μέτρο που ξεκίνησε η ΔΕΗ με τεράστιο κόστος για να κρατήσει το πελατολόγιό της και ακολούθησε και ο ανταγωνισμός.

Πέραν όμως από τις ανατιμήσεις των τιμολογίων όφελος προκύπτει για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ και από την επιθετική πολιτική που έχει ξεκινήσει η εταιρεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν δοθεί εντολές για 30.000 αποκοπές, εξέλιξη που δίνει το σήμα στην αγορά ότι η ανοχή της ΔΕΗ έχει εξαντληθεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε και νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με την ΡΑΕ ώστε να πάψουν οι καταναλωτές να δημιουργούν φέσια στην Επιχείρηση και να μετακινούνται στην συνέχεια σε εναλλακτικούς παρόχους.

Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση με άμεσες επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με νόμο που χθες σε συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι θα έρθει στην Βουλή τον Οκτώβριο.

Όπως ανέφερε η αντιπρόταση της κυβέρνησης στην Κομισιόν, είναι ένα ευρωπαϊκό πακέτο απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ ώστε η εταιρεία να λειτουργεί επί ίσης όροις με τους ανταγωνιστές της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθεί η τελευταία μεγάλη δημοπρασία που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Στην αγορά των προμηθευτών ενέργειας εκτιμούν ότι το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Τονίζουν όμως ότι το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια. Όπως αναφέρουν, η εμπορική πολιτική 20 ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας έχει βασιστεί στο μοντέλο των ΝΟΜΕ και κάποιοι έχουν ακόμη και διετή συμβόλαια με πελάτες με συγκεκριμένες τιμές.

Η δημοπρασία του Οκτωβρίου ήταν εξαιρετικά κρίσιμη καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές θα αγόραζαν ενέργεια για το επόμενο δωδεκάμηνο, επιλογή που θα τους επέτρεπε να δημιουργήσουν ανταγωνιστικότερα τιμολόγια και να προσελκύσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την ΔΕΗ σε ένα ήδη ευνοϊκότερο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά και τις αλλαγές στην εμπορική της πολιτική.

Μέχρι να βρεθεί ένα διαφορετικό μοντέλο θα είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν ενέργεια με βάση τις τιμές στην χονδρική (η μέση ετήσια τιμή της Οριακής Τιμής Συστήματος για το 2019 εκτιμάται σε 67,15 ευρώ/MWh) που είναι πάνω από τις τιμές των ΝΟΜΕ, περιορίζοντας το όποιο κέρδος προκύπτει από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.