Το υδρογόνο και η γενικευμένη χρήση του μπορεί να μοιάζουν ακόμη «μακρινά», ωστόσο αρκετές φορές τα φαινόμενα απατούν. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δώσει το «παρών» και σε αυτό το πολλά υποσχόμενο πεδίο. Κάτι που προσθέτει «αξία» στην εταιρεία, δεδομένης και της αποκρατικοποίησης όπου η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τούτο προκύπτει και από τα όσα έπεσαν στη Στρογγυλή Τράπεζα για τη χρήση υδρογόνου σε κτίρια (Hydrogen for Buildings) της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance).

Σε αυτή την παρθενική συνεδρίαση συμμετείχαν 30 Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών-μελών, εκπρόσωποι της Κομισιόν, αλλά και των Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών Συνδέσμων. Της συνεδρίασης ηγήθηκαν οι τρεις συμπροεδρεύοντες της Στρογγυλής Τράπεζας Volkmar Denner (Bosch Gmbh), Κωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) και η Marie-Pierre Fauconnier (Sibelga), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Θέρμανσης (EHI).

Το καθαρό υδρογόνο για τα κτίρια και την τηλεθέρμανση

Ο τομέας των κτιρίων (clean hydrogen for buildings) αποτελεί έναν από τους έξι πυλώνες του οικοσυστήματος υδρογόνου. Στη χώρα μας, το πρώτο εθνικό έργο ΣΕΚΕΕ (Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος/ Important Project of Common European Interest -IPCEI), το White Dragon του οποίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι συντονιστής, σχεδιάζεται στη Δυτική Μακεδονία και μεταξύ άλλων, στοχεύει στη διασφάλιση επαρκούς τροφοδότησης της τηλεθέρμανσης της περιοχής μετά την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων.
Το έργο αυτό έρχεται να στηρίξει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση και η οποία εξαρτάται από το σύστημα τηλεθέρμανσης που, σήμερα, λειτουργεί με λιγνίτη.

Ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κων. Ξιφαράς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμμαχία δεν έχει στεγανά και είναι γεωγραφικά ισορροπημένη, «δίνοντας πρόσβαση σε χώρες που δεν ανήκουν στους συνήθεις ύποπτους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ΑΠΕ και την καινοτομία (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία)».
Κατά τον ίδιο, «η απανθρακοποίηση των κτιρίων είναι μείζονος σημασίας για την επίτευξη των Ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων και το υδρογόνο θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση του European Green Deal».

Η ΔΕΠΑ ανοίγει τον δρόμο

Ο Κων. Ξιφαράς τόνισε μάλιστα ότι «η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία και ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου στην Ελλάδα και οδηγεί τις εξελίξεις». Επισημαίνοντας, παράλληλα πως «η δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης να καταργήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας έως το 2028 (10 χρόνια πριν από την Γερμανία), δημιουργεί στην Ελλάδα, και ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, ένα μείζον ζήτημα όσον αφορά στην προμήθεια ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των δικτύων τηλεθέρμανσης της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΠΑ συντονίζει το έργο White Dragon που, εφόσον υλοποιηθεί, δύναται να αποτελέσει υπόδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και τη χρήση της θερμότητας (παράγωγο) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της περιοχής». Κατά την εκτίμηση του, η διαδικασία της Στρογγυλής Τράπεζας θα ενισχύσει την προοπτική, το υδρογόνο να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα.