Η Ελλάδα αναδεικνύεται σιγά σιγά σε μια από τις χώρες που «πρωταγωνιστούν» στα ντοκιμαντέρ του National Geographic.

Το πλέον δημοφιλές μέσο που είναι εστιασμένο στη φύση, αλλά και στην περιγραφή της κουλτούρας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε γωνιάς του πλανήτη,  αφιέρωσε πρόσφατα ένα επεισόδιο στην Ελλάδα, -και μάλιστα το πρώτο-,  του νέου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Η Ευρώπη από Ψηλά». Αυτό το επεισόδιο προβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, -στην Ελλάδα μέσω των συνδρομητικών καναλιών Cosmote TV, Nova, Vodafone TV και Wind Vision-,  ενώ ακολούθησαν αντίστοιχα αφιερώματα σε Γαλλία, Ουγγαρία, Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία.

Το ταξίδι στην Ελλάδα περιλάμβανε την…άνωθεν γνωριμία του πολυπληθούς κοινού με πολλές περιοχές της χώρας, από την Αθήνα μέχρι τον Όλυμπο, τη Βέροια, το Διακοπτό, τη Λευκάδα, την Επίδαυρο και τα Μετέωρα. Περιλάμβανε δε εντυπωσιακά εναέρια πλάνα από την Ακρόπολη, με την επιχείρηση ανύψωσης και επανατοποθέτησης μαρμάρων 12 τόνων, από τον Ισθμό της Κορίνθου κ.α.

Στην παρούσα φάση, το National Geographic προετοιμάζει μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα η «Άγνωστη Ευρώπη», με αντικείμενο την ανάδειξη της άγριας πανίδας, καθώς και τόπων με ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα «πρωταγωνιστήσουν» και σε αυτή τη σειρά.

Συγκεκριμένα, μέσω της αγγλικής εταιρείας παραγωγής  «Off the Fence» υποβλήθηκαν οι σχετικές αιτήσεις αδειών (οι οποίες και εγκρίθηκαν) προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη φωτογράφηση και κινηματογράφηση ειδών άγριας πανίδας με στόχο τη δημιουργία ντοκιμαντέρ με τίτλο «Άγνωστη Ευρώπη».

Οι περιοχές που θα εστιάσει το National Geographic είναι και πάλι η Αθήνα και ειδικότερα ο Λόφος Φιλοπάππου, το Μέτσοβο, ο Όλυμπος, η Ρόδος, ο Κυπαρισσιακός κόλπος, όπου αντικείμενο φωτογράφισης – κινηματογράφησης θα αποτελέσει η θαλάσσια χελώνα caretta caretta, καθώς και Αρχαιολογικός Χώρος της Πέλλας, όπου θα γίνουν γυρίσματα για τον λαγόγυρο.