Τη στρατηγική επιλογή της χώρας να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια αναμένεται να ισχυροποιήσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός. Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η αγωνιώδης προσπάθεια για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας και η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον τομέα των ορυκτών καυσίμων κάνοντας κορυφαίους διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς να αναθεωρούν την πολιτική τους.

Το θετικό μήνυμα εξέπεμψε προ ημερών ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία στενών συνεργατών του, των επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αρη Στεφάτου και των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέα Σιάμισιη.

Ο πρωθυπουργός, μετά από πολύωρη ανάλυση των δεδομένων και τα στοιχεία που του παρουσίασε η ΕΔΕΥ, η οποία έχει εκτιμήσει σε 250 δισ. ευρώ τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, φαίνεται ότι έχει πειστεί πως η χώρα πρέπει και μπορεί να αυξήσει τον βηματισμό της και να επιταχύνει τις διαδικασίες του επόμενου σταδίου, που είναι η υλοποίηση των σεισμικών ερευνών.
«Στόχος είναι να εντοπιστούν τα δυνητικά κοιτάσματα που υπάρχουν και αν αυτά είναι αξιοποιήσιμα», δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας αποκλίνει από την κυρίαρχη πολιτική της για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είναι το κύριο όπλο της ενεργειακής μετάβασης σε όλη την Ε.Ε. Ωστόσο το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό εταίρο της πράσινης στρατηγικής, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση σημαντικών οικονομικών και γεωστρατηγικών ευκαιριών.

«Από τη στιγμή που έχουμε την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού, καιρός είναι να δείξουν και οι επενδυτές τις πραγματικές τους προθέσεις. Μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή ποιος θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», αναφέρει αρμόδια πηγή με γνώση των προτεραιοτήτων και της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από δω και πέρα.

Επομένως, αυτό που προέχει είναι να ξεκινήσουν οι γεωφυσικές έρευνες και οι ερευνητικές γεωτρήσεις, με την κυβέρνηση να στέλνει πολύ σύντομα ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές να ανεβάσουν ρυθμούς, με σκοπό να στηρίξει με αλλαγές και διευκολύνσεις στο θεσμικό πλαίσιο το έργο τους. Είχαν προηγηθεί πέρυσι ισχυρές αποχωρήσεις, όταν η ισπανική Repsol, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean επέστρεψαν στο Ελληνικό Δημόσιο δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που τους είχαν παραχωρηθεί σε χερσαία οικόπεδα και η πράσινη πολιτική της Ευρώπης είχε επισκιάσει κάθε άλλη μορφή ενέργειας.

Ο σχεδιασμός πλέον επικεντρώνεται στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου έχει εκδηλωθεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων operators της κοινοπραξίας TotalExxonMobil, των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean. Πρόκειται για θαλάσσια μπλοκ και στόχους με μεγάλη οικονομική σημασία που θα έχουν ισχυρό impact στην ελληνική οικονομία εφόσον αποδειχθεί ότι διαθέτουν τους εκτιμώμενους πολύτιμους πόρους. Ενα ενδιαφέρον, όμως, χλιαρό έως αδιάφορο το προηγούμενο διάστημα, με καθυστερήσεις και αναβολές, που επιχειρείται να αφυπνιστεί ακόμη και με διαφορετικές συντεταγμένες.

«Πρέπει να πειστούν οι επενδυτές να κάνουν τη δουλειά τους, πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την κατάρρευση των τιμών και την πανδημία, είμαστε σε φάση επένδυσης και πρέπει να το αποδείξουμε. Οποιος δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει, θα αντικατασταθεί», δηλώνουν με νόημα. Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις της τάξης των 5-20 εκατ. ευρώ σε επίπεδο σεισμικών ερευνών και των 80-120 εκατ. σε επίπεδο ερευνητικών γεωτρήσεων, ανάλογα με τη δυσκολία, το βάθος νερού, τις οποίες όμως καλούνται να κάνουν οι operators προσδοκώντας σε υπερπολλαπλάσια κέρδη.

Θετικό σινιάλο από τα ΕΛΠΕ

Ζωηρό ενδιαφέρον για ένα σχεδόν εγκαταλειμμένο σχέδιο δείχνουν τα ΕΛ.ΠΕ., ολοκληρώνοντας πολύ γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στο βόρειο Ιόνιο Πέλαγος. Η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων Shearwater ολοκλήρωσε για λογαριασμό των ΕΛ.ΠΕ. τη δεύτερη θαλάσσια σεισμική έρευνα, σε συνέχεια των ερευνών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στο νότιο Ιόνιο.

Επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν προκειμένου να αναλυθούν και να αξιολογηθούν ώστε να ωριμάσουν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Τη σκυτάλη θα πάρουν τα ΕΛ.ΠΕ. και η Energean για το πρώτο στάδιο των σεισμικών ερευνών στο θαλάσσιο Οικόπεδο 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, δυτικά της Κέρκυρας. Ο προγραμματισμός της κοινοπραξίας (τα ΕΛ.ΠΕ. με 25% και η Energean με 75%) είναι για τον επόμενο χειμώνα. Αν το πρόγραμμα τηρηθεί, τότε η χώρα μας θα έχει κατακτήσει έναν πρώτο στόχο, που είναι η συλλογή δεδομένων από τα τρία μπλοκ (Κυπαρισσιακός Κόλπος, Ιόνιο Πέλαγος, Οικόπεδο 2).

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι βιομηχανίες που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον μπορούν πλέον να προχωρήσουν και με τη στήριξη του κράτους και, αν τηρηθεί ο επιταχυνόμενος σχεδιασμός, στόχος είναι το 2025 να γίνεται ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα. Πηγές με πολύ καλή γνώση των δεδομένων τονίζουν ότι η γεωπολιτική διάσταση είναι αναπόσπαστη στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων, υπό την έννοια ότι οι μεγάλες εταιρείες ελέγχουν συγκεκριμένα κοιτάσματα και οδούς. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τώρα οι δίοδοι για να φτάσουν στη διεθνή αγορά τα ορυκτά καύσιμα ελέγχονται από την Eni, τη Shell και την BP. Aυτοί οι πανίσχυροι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν παγιώσει τις θέσεις τους και για να ανατραπεί η κυριαρχία τους ή αυτοί πρέπει να αλλάξουν στρατηγική ή πρέπει να βρεθεί κάποιος που θα θέλει να μπει σφήνα στον σχεδιασμό τους.

Η Total, η οποία είναι στις παραχωρήσεις της Κρήτης, το τελευταίο διάστημα τηρεί μια απόσταση για την περιοχή της Μεσογείου επενδύοντας σε αγορές όπως του Ιράκ, του Κουρδιστάν, του Ομάν, της Λιβύης. Υπό αυτό το πρίσμα, αν η ουκρανική κρίση, η οποία αναθεωρεί τους σχεδιασμούς διεθνών ομίλων και μάλιστα με βίαιο τρόπο, δεν ανατρέψει την πολιτική που φαίνεται να έχουν χαράξει, οι Γάλλοι δείχνουν να μην ενδιαφέρεται πια για τα ελληνικά κοιτάσματα. Ισως αυτό υπονοούν και στην κυβέρνηση όταν αναφέρουν ότι οι επενδυτές θα χρειαστεί γρήγορα να δείξουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους και όπου υπάρξουν κενά, αυτά να συμπληρωθούν.

Κατάκολο και Ιωάννινα

Στο πλαίσιο της μεγάλης κινητικότητας που παρατηρείται γύρω από τα ορυκτά καύσιμα εδράζεται και η βούληση της Energean να υποβάλει στην ΕΔΕΥ επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα του Κατάκολου.
Στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε εξόρυξη βεβαιωμένου κοιτάσματος φυσικού αερίου περίπου 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων, το οποίο είναι μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας (7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), ωστόσο μπορεί να καλύψει τοπικές ανάγκες στον αγροτικό τομέα, μεγάλους καταναλωτές κ.ά.

Παράλληλα, η εταιρεία που αναπτύσσει το κοίτασμα του Πρίνου ετοιμάζεται να ζητήσει παράταση του σταδίου ερευνών για τη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων ώστε να εστιάσει στους στόχους φυσικού αερίου που προκύπτουν από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έγιναν το 2019. Οι αρχικές εκτιμήσεις (προ των σεισμικών ερευνών) από ανεξάρτητο οίκο ανέφεραν δυνητικούς πόρους περίπου 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε ακόμα: 

Θεοδωρικάκος: Απαίτηση της κοινωνίας και δέσμευση της πολιτείας η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεση των τριών παιδιών