Είναι ένα σήριαλ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, όπως όλα δείχνουν, θα έχει ακόμη αρκετά επεισόδια. Ο λόγος για την επιχείρηση εξαγοράς της Suez από τη Veolia, στο πλαίσιο της στρατηγικής της δεύτερης να δημιουργήσει μέσα από αυτή την «συνένωση δυνάμεων» τον παγκόσμιο leader στις υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων και νερού.

Οι δύο γαλλικοί κολοσσοί βρίσκονται σε σκληρή κόντρα τους τελευταίους μήνες, μετά την απόρριψη από την ηγεσία της Suez των προτάσεων της Veolia.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η διοίκηση της Suez θέτει πλέον ψηλά τον πήχη για οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών σχετικά με την προσφορά εξαγοράς της Veolia Environnement SA.

«Η προσφορά της Veolia ύψους 18 ευρώ ανά μετοχή είναι πολύ χαμηλή και οι δεσμεύσεις της έναντι εργαζομένων και των πελατών είναι ανεπαρκείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Suez, Philippe Varin, την Παρασκευή. Αναφέροντας ως «απόδειξη» για την υποτιμημένη προσφορά τις προσδοκίες για θεαματική ανάκαμψη της κερδοφορίας της Suez φέτος.

Έτσι, δεν ήταν σαφές εάν ο Varin, σηματοδότησε ένα πιθανό άνοιγμα στο αδιέξοδο που υπάρχει εδώ και μήνες μεταξύ των δύο εταιρειών, ή θέτει άλλη μια προϋπόθεση για συνομιλίες τις οποίες η Veolia ήταν έτοιμη να απορρίψει.

Σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies, το πιθανότερο είναι ότι η διοίκηση της Suez  επιδιώκει αύξηση της τιμής προσφοράς μεταξύ τριών και πέντε ευρώ ανά μετοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο  Philippe Varin, επισημαίνοντας όμως, ότι «εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, είναι προφανές ότι στο τέλος της ημέρας, θέλουμε να είμαστε ικανοποιημένοι.”

Η Veolia κατέχει ήδη σχεδόν το 30% της Suez, αφού αγόρασε το μερίδιο από τον ενεργειακό όμιλο Engie SA έναντι 3,4 δισ ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο εταιρειών έχουν ήδη καταρρεύσει τουλάχιστον δύο φορές, με την υπόθεση να φτάνει στα ΜΜΕ, αλλά και στα δικαστήρια. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ζητήσει την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης.

Σημειώνεται ότι ο γαλλικός όμιλος Suez διαθέτει παρουσία και στην Ελλάδα, έχοντας μετοχικό ποσοστό στην ΕΥΑΘ, ενώ παράλληλα συμμετέχει στη διεκδίκηση έργων, όπως η διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας (σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ και την Intrakat) και το ΣΔΙΤ για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική (σε κοινοπραξία με την Intrakat και την ΕΥΑΘ).

Διαβάστε ακόμη

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Οικογένεια Σαρακάκη: Με «μπουνάτσες» στη θάλασσα και «μποφόρια» στη στεριά

Τα νεύρα του Πρεμ, ο Γιώργος και ο Φωκίων, τα ξενοδοχεία στον Έλατο και στο Λουτράκι και ο νόμος που πάει για τα σκουπίδια