Η Τουρκία ετοιμάζεται να αναδιοργανώσει μερικές από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες της πριν από πιθανές πωλήσεις μετοχών ή δημόσιες προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού εισαγωγέα φυσικού αερίου και φορέα εκμετάλλευσης αγωγών Botas, όπως αναφέρουν πηγές που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, η κυβέρνηση θέλει να διαχωρίσει την Botas σε μικρότερα κομμάτια και να οργανώσει το εμπορικό τμήμα και τους αγωγούς σε ξεχωριστές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Η προγραμματισμένη αναδιοργάνωση αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αυστηρού κρατικού ελέγχου σε αυτές τις επιχειρήσεις με μια «εταιρική νοοτροπία και με γνώμονα το κέρδος», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο φορέας εκμετάλλευσης των αγωγών με έδρα την Άγκυρα θα χωριστεί σε τρεις οντότητες, σύμφωνα με νομοσχέδιο που είδε το Bloomberg, για το εμπόριο φυσικού αερίου, τις υποδομές φυσικού αερίου και τους αγωγούς αργού της Botas. Οποιαδήποτε αρνητική διαφορά μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων της Botas θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ως χρέος, το οποίο θα εξοφληθεί μέσω μερισμάτων των ξεχωριστών εταιρικών οντοτήτων.

Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Οι μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στις προσπάθειες δεκαετιών για να σταματήσουν οι κρατικές επιχειρήσεις να αιμορραγούν οικονομικά, ενώ θα επηρεάσουν επίσης εταιρείες εκτός του ενεργειακού τομέα.

Οι εταιρείες αυτές μπορούν αργότερα να προετοιμαστούν για δημόσια προσφορά ή ιδιωτικοποίηση αφού γίνουν κερδοφόρες, φέρνοντας έσοδα στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης.

Τα περισσότερα assets στον τομέα της ενέργειας ανήκουν στο τουρκικό κρατικό ταμείο πλούτου, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού παραγωγού πετρελαίου Tpao, ο οποίος αναπτύσσει ένα μεγάλο πεδίο φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez δήλωσε, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα τόσο η Botas όσο και η Tpao είναι κλειδιά για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ενός κόμματος της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει και τις δύο σε ξένες εταιρείες.

Πάντως, η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει θέσει σε αντίστοιχη τροχιά για δημόσια προσφορά έως το τέλος του 2022 και την κρατική εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Teias.

Τα τελευταία χρόνια καμία μεγάλη κρατική εταιρεία δεν έχει προσφέρει μερίδιο προς πώληση. Έτσι, τα έσοδα της Τουρκίας από ιδιωτικοποιήσεις μειώθηκαν το 2020 στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις δεκαετίες, σε μόλις 22 εκατ. δολάρια, έναντι 12,5 δισ δολάρια το 2013.