Στο νέο χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στις εκκρεμότητες της ΔΕΗ σχετικά με τα θέματα της αντιμoνοπωλιακής πρακτικής αναφέρεται η 10η έκθεση της Κομισιόν για την χώρα μας, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η έκθεση επαναλαμβάνει την μετάθεση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την ΔΕΠΑ Υποδομών στις 15 Ιουλίου και επιβεβαιώνει την συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και της Ιταλικής Eni Gas e Luce που κατέχει το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣ για την πώληση της εταιρείας στον προτιμητέο επενδυτή της ιδιωτικοποίησης. Όπως μάλιστα αναφέρεται, η σχετική συμφωνία, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από καιρό επιτεύχθηκε εντός Απριλίου και φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και ο τρόπος που θα γίνει η οικονομική συναλλαγή.
‘Ετσι επιλύεται ένα αγκάθι στην διαδικασία πώλησης της εταιρείας από την οποία φαίνεται να απομακρύνονται τα ισχυρά επενδυτικά funds (ΚΚR, Maquarie, First State Investenent)  και οι Κινέζοι που συμμετείχαν στην α΄φάση του διαγωνισμού και η εταιρεία να διεκδικείται σοβαρά από την ιταλική Italgas και τον τσεχικό όμιλο της EPH (μέσω της EP Investments Advisors).

Υπενθυμίζεται ότι στην ΔΕΠΑ Υποδομών, ανήκουν τα δίκτια φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, της ΕΔΑ Αττικής και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Για την πώληση της εταιρείας θα χρειαστεί τροπολογία ή άλλη νομοθετική ρύθμιση, πιθανότατα και εντός του μήνα για την ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αναφορικά με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο διαγωνισμός έχει αναβληθεί επισήμως για το γ΄τρίμηνο του  έτους, ωστόσο είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η ιδιωτικοποίηση δύσκολα θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και ενώ βρίσκεται σε αναμονή η απόφαση από το δικαστικό μέτωπο με τα ELFE. Για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, εντός των επομένων  εβδομάδων αναμένεται η έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ για το σύστημα τιμολόγησης.

Σχετικά με την ΔΕΗ, στην  έκθεση αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν έχουν καταλήξει σε συμφωνία βάσει της οποίας τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην τμηματική πώληση λιγνιτικής παραγωγής μέσω διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές. Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.