Σε τρεις πυλώνες θα στηριχθεί το επόμενο διάστημα η εθνική στρατηγική της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, η οποία αναβαθμίζεται και θα αποτελέσει ένα σημαντικό κρίκο του ελληνικού σχεδιασμού για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας στο δύσκολο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης.

Η επιτάχυνση του ελληνικού upstream με έμφαση στο φυσικό αέριο, η διεύρυνση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ-που σηματοδοτεί και η αλλαγή της επωνυμίας της- με σκοπό την ανάπτυξη και νέων ενεργειακών τεχνολογιών όπως είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου και σύντομα και υδρογόνου, η διαχείριση άνθρακα/GHC και η υπεράκτια αιολική ενέργεια, αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές της νέας στρατηγικής όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αριστοφάνη Στεφάτο.

Δύο χρόνια στο τιμόνι της ελληνικού φορέα υδρογονανθράκων και σε μια περίοδο που έχουν έρθει κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω διεθνώς στον τομέα της ενέργειας με αποκορύφωμα τον ουκρανικό πόλεμο, η ΕΔΕΥΑΠ «χτίζει γέφυρα για ένα μέλλον χωρίς άνθρακα» και με την κυβερνητική στήριξη, προικίζεται με ένα νέο ρόλο που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Το πρώτο θετικό σινιάλο στην χάραξη της εθνικής στρατηγικής ήρθε από τις ΗΠΑ όταν ο πετρελαϊκός κολοσσός της ExxonMobil, αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα και να τεθεί επικεφαλής του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, διαδέχοντας την ΤotalEnergies.

Για να γίνει αυτό το αποφασιστικό βήμα μεσολάβησαν κρίσιμες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό και διπλωματικό) σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αλλά και την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και ένα ταξίδι στην Αμερική και πυκνές επαφές με επενδυτές και κορυφαίους φορείς της αγοράς που οδήγησαν στην αύξηση της αμερικανικής πολυεθνικής του μεριδίου της στο ελληνικό upstream και στην ανάληψη της διαχείρισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι κατείχαν το 75% στις συμβάσεις για τις δύο περιοχές της Κρήτης, εκ του οποίου το 40% μεταβιβάστηκε στην ExxonMobil και το 25% στα ΕΛΠΕ. Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες και με άλλους επενδυτές και έχουν υπογραφεί συμβάσεις εμπιστευτικότητας με προτεραιότητα την συμμετοχή τους στις υφιστάμενες παραχωρήσεις.

Δεν υπάρχει καθυστέρηση

Τον περασμένο μήνα, το ενδιαφέρον της ExxonMobil για τα ελληνικά οικόπεδα υδρογονανθράκων πιστοποιήθηκε με την υποβολή αιτήματος παράτασης 24 μηνών για την διενέργεια της πρώτης φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών (σεισμικές έρευνες) που ζήτησε και έλαβε ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός.

«Δεν έχουμε νέα καθυστέρηση, η παράταση ήταν δεδομένη από την στιγμή που ο διαχειριστής που αποχώρησε (σ.σ TotalΕnergies) δεν έκανε το έργο που έπρεπε να κάνει» επισήμανε σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Στεφάτος. Όπως τόνισε, ο νέος leader της κοινοπραξίας έχει υποβάλλει ένα ποιοτικό και ποσοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα εργασιών που δεσμεύεται να ολοκληρώσει σε δύο χρόνια.

Το νέο χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι δεν βγάζει την εθνική στρατηγική από τον αρχικό στόχο που έχει εκφράσει και δημόσια ο Πρωθυπουργός να έχουμε μια σαφή εικόνα έως το τέλος του 2023 και να πάρουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς μάλιστα για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις προσφυγές για τα μπλοκ της Κρήτης, ο κ. Στεφάτος ανέφερε ότι οι νομοτεχνικές λεπτομέρειες δεν είναι τόσο σημαντικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εκτροπή της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Αναφορικά με τις νέες δραστηριότητες στο CCS (αποθήκευση, δέσμευση CO2) από τον περασμένο Απρίλιο, η ΕΔΕΥΕΠ ανακηρύχθηκε αδειοδοτούσα αρχή για την υπόγεια αποθήκευση, που σύμφωνα με έρευνα της McKinsey οι τεχνολογίες αυτές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία είχε σημαντική συμβολή και παρείχε βοήθεια στην ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης μιας νέας μονάδας CCS της Energean στο Πρίνο, με αποθηκευτική ικανότητα 6 εκ. τόνων CO2, για την οποία θα επενδυθούν 390 εκ. ευρώ. Επιπλέον συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon και μελετά τα γεωλογικά δεδομένα για την αξιοποίηση μιας περιοχής στα Γρεβενά για την ανάπτυξη υπόγειας αποθήκης και έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την KPMG για αντίστοιχα έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΥΕΠ, στην τελευταία οικονομική χρήση παρουσίασε ΕΒΙTDA 3,7 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 3,6 εκατ. ευρώ και αύξηση τζίρου 62% παρά τις αποχωρήσεις εταιρειών. Η εταιρεία με τρεις διαδοχικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιάσει το μετοχικό της κεφάλαιο από 6 εκατ. σε 12 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Inventing Anna: Γιατί μία από τις φίλες της αληθινής Άννα Ντέλβι μηνύει το Netflix

Πλεύρης: Έξαρση θα υπάρξει αλλά δεν χρειάζονται μέτρα για τον κορωνοϊό

ΔΕΘ: Επιδότηση στις αστικές συγκοινωνίες – Δύο σενάρια για φθηνά εισιτήρια