Άλλη μία ισχυρή επιχειρηματική οικογένεια της χώρας εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της ενέργειας και ειδικότερα σε αυτόν της αποθήκευσης.

Πρόκειται για την οικογένεια Χατζηιωάννου, η οποία δίνει το «παρών» στη ναυτιλία καθώς και σε αρκετά ακόμη πεδία του επιχειρείν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Η κυπριακής καταγωγής οικογένεια, μέσω της εταιρείας «Αλασία Αναπτυξιακή Οικοδομική Ξενοδοχειακή Τουριστική Γεωργική Ναυτιλιακή Βιομηχανική Ενεργειακή και Αντιπροσωπειών Α.Ε.», με διακριτική τίτλο «Αλασία Αναπτυξιακή» εξασφάλισε από τη ΡΑΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης ισχύος 50 MW η καθεμιά και συνολικής ισχύος 100 MW.

Οι μονάδες θα τοποθετηθούν στις διασυνδεδεμένες με το Σύστημα θέσεις «Μπουρμπουτσανα Κουρσαλα» και «Μπουρμπουτσανα-Σέσι Καρέλα» του Δήμου Κρωπίας στην Ανατολική Αττική.

Η εταιρεία «Αλασία Αναπτυξιακή», που ιδρύθηκε το 1973, έχει ευρύτατο αντικείμενο, όπως δηλοί και η επωνυμία της, η οποία επιπρόσθετα παραπέμπει και στην κυπριακή καταγωγή της οικογένειας. Και τούτο καθώς «Αλασία» θεωρείτο αρχικά ότι ήταν η προϊστορική ονομασία της Κύπρου.

Ωστόσο, μετά τις ανασκαφές στην Έγκωμη της Κύπρου από τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή (1946-1950) και από την αρχαιολογική υπηρεσία της Κύπρου αποδείχθηκε ότι η Αλασία ήταν μεγάλη, πλούσια και ισχυρή πόλη, στη θέση του σημερινού χωριού Έγκωμη.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι «Alassia Steamship Corp» ονομαζόταν και η ναυτιλιακή που δημιουργήθηκε το 1965 από τον Βάσο Χατζηιωάννου αδελφό του Λουκά Χατζηιωάννου, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία της το 2000 και επανασυστάθηκε το 2009 από τον Νίκο Βάσου Χατζηιωάννου, αδελφό του Πόλυ.

Η μετοχική σύνθεση και τα φωτοβολταϊκά

Η «Αλασία Αναπτυξιακή» έχει ως μετόχους τον γνωστό εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου (με ποσοστό 69,15%), την Χρυστάλλα Χατζηιωάννου (με ποσοστό 10,25%), την Ελένη Χατζηιωάννου (με ποσοστό 10,15%), την Μαρία Χατζηιωάννου (με ποσοστό 10,15%), τον Νικόλαο Χατζηιωάννου (με ποσοστό 0,15%) και τον Στέλιο Χατζηιωάννου (με ποσοστό 0,15%).

Η εταιρεία, με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Γεώργιο Καμπάκη, εμφάνισε το 2020 κύκλο εργασιών 578.855,17 ευρώ (έναντι 537.116,44 ευρώ της προηγούμενης χρήσης) και ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της έχει επεκταθεί εδώ και χρόνια στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Έτσι, μεταξύ άλλων, διαθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 1,473 MW στη θέση «Απάθεια – Βραχάκι» του Δήμου Τροιζήνας.

Όπως όλα δείχνουν όμως, στις προθέσεις των μετόχων και της διοίκησης είναι η αποφασιστική ενίσχυση της παρουσίας της στον χώρο της ενέργειας και κυρίως των ΑΠΕ για τον οποίο υπάρχουν προοπτικές αλματώδους ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Υπό τούτο το πρίσμα, λοιπόν, η συγκεκριμένη εξέλιξη με τις άδειες για τις δύο μονάδες αποθήκευσης αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον…