Εδώ και δεκαετίες το ποδήλατο έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστο, γρήγορο και κυρίως χωρίς ρύπους, μέσο μεταφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων διασχίζουν εδώ και χρόνια τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κάνοντας το ποδήλατο ένα ασφαλές μέσο μετακίνησης για όλη την οικογένεια.

Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μεγάλη άνθηση παρουσιάζει και η αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων (e-bikes) ενώ σε χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν σχεδόν αντικαταστήσει τις πωλήσεις των παραδοσιακών ποδηλάτων.

Στη Γαλλία και την Ελβετία έχουν καταφέρει πρόσφατα να μπουν δυναμικά στην αγορά, με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να στηρίζουν αυτή την επιλογή μετακίνησης καθώς τους φέρνει πιο κοντά στο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων έως το 2035.

Η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία αλλά και πόλεις όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, παρέχουν οικονομικές διευκολύνσεις σε όσους επιλέγουν να αγοράσουν ηλεκτρονικά ποδήλατα, με την Ευρώπη να μετατρέπεται στην ήπειρο των ποδηλάτων αφήνοντας κατά πολύ πίσω της τις ΗΠΑ, που η αγορά τους αντιπροσωπεύει μόλις το 15% των συνολικών πωλήσεων ποδηλάτων από ενήλικες.

Ο Γάλλο Αμερικανός Φιλίπ Κρίστ, που ηγείται της έρευνας μικροκινητικότητας στο Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών στο Παρίσι, τον κλάδο μεταφορών του ΟΟΣΑ, μιλώντας στο Bloomberg αποσαφηνίζει τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα πίσω από την έκρηξη της αγοράς ηλεκτρονικών ποδηλάτων στην Ευρώπη, που έχει ήδη ξεπεράσει αυτή των παραδοσιακών ποδηλάτων.

Όπως αναφέρει, το πρόσθετο πλεονέκτημα ενός e-bike είναι ότι οι μετακινήσεις γίνονται ευκολότερα και πιο γρήγορα, κερδίζοντας σημαντικό χρόνο, όπως στις καθημερινές μετακινήσεις των παιδιών από και προς το σχολείο ή τα ψώνια.

Γίνονται με λιγότερη κούραση και πιο γρήγορα, διευκολύνοντας κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι μπορούν να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το αγαπημένο τους ποδήλατο, ενώ οι νεότεροι αρχίζουν πλέον να το χρησιμοποιούν και για μεγαλύτερες αποστάσεις βγάζοντας ακόμη και εντελώς από τη ζωή τους το αυτοκίνητο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Γιατί οι αναλυτές περιμένουν ένα ιστορικό κραχ – Πότε προβλέπουν… ράλι

Ελεγχοι σε 14 παραλίες με τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών (pics)

Ηλεκτρικά οχήματα: Εκλεισε το deal BYD – Τουρκίας με το βλέμμα στην Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ