Η λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα 232,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2025, επίπεδο χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανήλθε στα 246 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα στοιχεία προέρχονται από τα νεότερα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτυπώνοντας τη σχετική θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο.

Με βάση την ανάλυση της Επιτροπής, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση μεταξύ των κρατών-μελών ως προς το κόστος του οικιακού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή για τους Έλληνες καταναλωτές ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με μια σειρά χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, γεγονός που καταγράφει μια σχετική αποκλιμάκωση σε σχέση με αγορές που παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν οριακά κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2025, παρά τη μείωση του ενεργειακού σκέλους των λογαριασμών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Η άνοδος αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των φόρων και των τελών δικτύου, τα οποία λειτούργησαν αντισταθμιστικά απέναντι στη μείωση του κόστους παραγωγής και προμήθειας ενέργειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2025 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερα από 720.000 νέα ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα ταξινομήθηκαν, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2024. Το αποτέλεσμα αυτό μεταφράζεται σε μερίδιο 23% των ηλεκτρικών οχημάτων στη συνολική αγορά επιβατικών αυτοκινήτων της ΕΕ, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το αντίστοιχο μερίδιο περιορίζεται στο 10%. Σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, περισσότερα από τα μισά νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν ήταν είτε αμιγώς ηλεκτρικά είτε plug-in υβριδικά.

Στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας, η ηλιακή ενέργεια κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας τις 98 τεραβατώρες, με ετήσια αύξηση 20%. Αντίθετα, η υδροηλεκτρική παραγωγή σημείωσε αισθητή υποχώρηση κατά 17%, εξέλιξη που ακολουθεί πάντως ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο παραγωγής το προηγούμενο έτος. Η χερσαία αιολική ενέργεια ενισχύθηκε οριακά κατά 3%, αλλά η αύξηση αυτή αντισταθμίστηκε από τη μείωση της υπεράκτιας αιολικής παραγωγής κατά 6%. Παράλληλα, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα, με πτώση 2%.

Συνολικά, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμεινε σταθερό στο 52% το δεύτερο τρίμηνο του 2025, επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο του ίδιου τριμήνου του 2024. Αντίθετα, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε ελαφρώς, φτάνοντας το 25% από 24% ένα χρόνο νωρίτερα, εξέλιξη που συνδέεται με τις διακυμάνσεις στην υδροηλεκτρική παραγωγή και τις ανάγκες κάλυψης της ζήτησης.

Στο φυσικό αέριο, η Ελλάδα κατέγραψε την πέμπτη χαμηλότερη λιανική τιμή μεταξύ 23 χωρών της ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδο κατά 10% υψηλότερο σε ετήσια βάση, αλλά 24% χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη έναρξης νέας πτωτικής τάσης, η οποία αποδίδεται στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, στη μείωση της ζήτησης και στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες με την έλευση του καλοκαιριού.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει σημαντική μείωση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, τόσο μέσω αγωγών όσο και σε υγροποιημένη μορφή. Το δεύτερο τρίμηνο του 2025 οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση και κατά 9% σε τριμηνιαία βάση, με το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ να υποχωρεί από 18% σε 12%.

Διαβάστε ακόμη 

BofA: Το επενδυτικό κλίμα είναι στο καλύτερο σημείο από το 2021 – Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν

Τρούφα made in Greece: Το υπόγειο χρυσάφι που βάζει τη χώρα στον γκουρμέ χάρτη

“Ιανουάριος χωρίς αγορές” – Τι είναι και ποιος αντέχει να το κάνει;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα