Ανεβάζει τον πήχη και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας η Intrakat. Και τούτο καθώς η εταιρεία εξασφάλισε ήδη από τη ΡΑΕ το «πράσινο φως» στις σχετικές αιτήσεις που είχε υποβάλει τον περασμένο Ιούνιο.

Έτσι απέκτησε 6 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 496,6 MW για έργα που θα αναπτυχθούν στη Θίσβη Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα οι 6 άδειες, εκ των οποίων οι 4 είναι ισχύος 100 MW έκαστη και οι 2 από 48,3 MW, αφορούν σταθμούς στη θέση «Ραθάρια» της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων και είναι διάρκειας 35 ετών, ενώ η κατασκευή τους προβλέπεται να εκκινήσει εντός του 2023.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται η «είσοδος» της Intrakat και στον πολλά υποσχόμενο τομέα του energy storage, που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων και επενδυτικών κεφαλαίων.

Η «τομή» της συγχώνευσης της «Γαία Άνεμος»

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Intrakat βασίζεται σε 4 πυλώνες ανάπτυξης: στα κατασκευαστικά έργα υποδομών, περιβάλλοντος και τεχνολογίας, στα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, στην ενέργεια και τα έργα ΑΠΕ και στη στοχευμένη ανάπτυξη ακινήτων.

Στον τομέα των ΑΠΕ μετά την «τομή» της συγχώνευσης της «Γαία Άνεμος» η εταιρεία απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1GW, -τα οποία σταδιακά περνούν στην Intrakat-, καθώς και μια εξαιρετικά έμπειρη ομάδα στελεχών.

Υπό αυτό το πρίσμα η εταιρεία παρέχει πλέον όλες τις υπηρεσίες ανάπτυξης ενεργειακών έργων, από σχεδιασμό, μελέτες, ωρίμανση αδειοδοτήσεων, χρηματοδότηση, κατασκευή έως και λειτουργία. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε διεθνείς επενδυτικούς φορείς να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό προϊόν στον τομέα των ΑΠΕ, του περιβάλλοντος και της πράσινης οικονομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά τη συγχώνευση με την «Γαία Άνεμος», το καλοκαίρι, η Γενική Συνέλευση της Intrakat αποφάσισε και την αλλαγή της επωνυμίας της σε «Intrakat Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων».

Η συμφωνία προβλέπεται να δημιουργήσει μόχλευση ανάπτυξης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην επόμενη οκταετία, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και αφορούν την κατασκευή και λειτουργία των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ειδικότερα, αναμένεται να προωθηθούν άμεσα έργα ισχύος άνω των 150 MW, ενώ σε φάση ωρίμανσης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 υπάρχουν έργα 400 MW, καθώς και άλλα 600 MW για το διάστημα μετά το 2024.

Η ανάπτυξη του ενεργειακού χαρτοφυλακίου

Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος του έτους ολοκληρώνεται η κατασκευή και ξεκινά η λειτουργία του αιολικού πάρκου «Φραγκάκι» ισχύος 15MW, και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ακόμη ένα αιολικό ισχύος 5 MW.

Παράλληλα, αιολικά πάρκα ισχύος 98MW είναι ώριμα έχοντας εξασφαλίσει 20ετείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαγωνισμών της ΡΑΕ και θα υλοποιηθούν εντός τριετίας.

Επιπλέον, για δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 78MW ολοκληρώνεται η αδειοδοτική τους διαδικασία και η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά ώστε να τεθούν σε λειτουργία στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.

Ακόμη, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 700 MW έχουν ήδη λάβει βεβαιώσεις παραγωγού και βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

Στο τέλος Οκτωβρίου μάλιστα τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού της «Γαία Άνεμος» για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 170 MW για το Αμύνταιο Φλώρινας και την Πτολεμαίδα, πέρασαν μετά από έγκριση της ΡΑΕ στην Intrakat, ενώ ακολούθησαν και άλλες αντίστοιχες μεταβιβάσεις.