Ενέργεια & Περιβάλλον

Intrakat: Ενισχύεται με φωτοβολταϊκά 170 MW από τη «Γαία Άνεμος»

  • Σταύρος Γριμάνης


Πρόκειται για 4 άδειες πάρκων σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα που περνούν στον όμιλο μετά τη συγχώνευση με τη «Γαία»

Τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 170 MW μεταβιβάζονται, κατόπιν σχετικής έγκρισης της ΡΑΕ, από τη «Γαία Άνεμος» στην Intrakat. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δρομολογήθηκε μετά την συγχώνευση με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη, διαδικασία που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, δημιουργώντας για την Intrakat έναν πολλά υποσχόμενο «πυλώνα» ενεργειακών έργων.

Συγκεκριμένα, αυτές οι βεβαιώσεις παραγωγού αφορούν τρία φωτοβολταικά πάρκα ισχύος 20 MW το καθένα στο Αμύνταιο Φλώρινας, καθώς και πάρκο ισχύος 110 MW στην Πτολεμαίδα. Οι βεβαιώσεις είχαν αποκτηθεί από την Γαία Άνεμος το 2020 και μετά από αίτηση της εταιρείας που υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 τροποποιούνται καθώς περνούν πλέον στην Intrakat.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για τη συγχώνευση ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και κινείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Intrakat για επέκταση μέσω νέων στρατηγικών συνεργασιών. Σημειώνεται ότι η Γαία Άνεμος διαθέτει πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ καθώς και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW, οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στο χαρτοφυλάκιο της Intrakat.

Μετά τη συγχώνευση, η Γενική Συνέλευση της Intrakat αποφάσισε και την αλλαγή της επωνυμίας της σε «Intrakat Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων».

Παράλληλα, από τις 4 Αυγούστου άρχισε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 14.502.000 νέων κοινών ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών (ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης), που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, λόγω της συγχώνευσης της Γαία Άνεμος.

Η συμφωνία προβλέπεται να δημιουργήσει μόχλευση ανάπτυξης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην επόμενη οκταετία, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. και αφορούν την κατασκευή και λειτουργία των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Ειδικότερα, αναμένεται να προωθηθούν άμεσα έργα ισχύος άνω των 150 MW, ενώ σε φάση ωρίμανσης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 υπάρχουν έργα 400 MW, καθώς και άλλα 600 MW για το διάστημα μετά το 2024.

Με βάση τις προτεραιότητες της διοίκησης της, η Intrakat θα εστιάσει σε νέες μονάδες ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων και υπεράκτια αιολικά πάρκα, σε μονάδες αποθήκευσης, καθώς και σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες αιχμής.