Το ειδικό πλαίσιο για την υλοποίηση και λειτουργία του πιλοτικού έργου ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Αστυπάλαια προκειμένου να καταστεί το πρώτο «πράσινο» νησί ορίζει η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, η οποία εκδόθηκε στις 14 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα ώστε να μπει σε τροχιά έμπρακτων ενεργειών η διείσδυση των ΑΠΕ, ως μέρος του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου για το πρώτο «πράσινο και έξυπνο» νησί, το οποίο από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί στενά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το ειδικό πλαίσιο κατέστη αναγκαίο λόγω της μη ύπαρξης ώριμων αδειοδοτικά έργων στην Αστυπάλαια, σε συνδυασμό αφενός με την απαγόρευση της τροποποίησης Αδειών Παραγωγής ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργου που αφορά στην αύξηση της ισχύος, αφετέρου με την αναστολή έκδοσης οριστικών προσφορών σύνδεσης και τροποποιήσεων οριστικών προσφορών σύνδεσης λόγω αύξησης ισχύος, σε υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.), αντίστοιχα, μέχρι την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου για αυτά.

Έτσι, προβλέπονται κατά παρέκκλιση ειδικοί όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και λειτουργία Ειδικού Πιλοτικού Έργου στο μη διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα της Αστυπάλαιας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δια της μεγιστοποίησης της διείσδυσης της ενέργειας από ΑΠΕ, αυξανόμενης σταδιακά σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 80% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του τοπικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής υπό όρους ασφάλειας και οικονομικότητας, με πολλαπλά οφέλη και για την τοπική κοινωνία.

Σε αυτή τη βάση εισάγονται ειδικές προδιαγραφές αναφορικά με τις εγκαταστάσεις, την τυπολογία και τη διαστασιολόγηση του ΕΠΕ, σε συμμόρφωση με το εγκεκριμένο πλαίσιο στήριξης των υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, για την ικανοποίηση των οποίων εξασφαλίζεται η συμμετοχή περισσότερων επενδυτών και ενισχύεται ο ανταγωνισμός δια της διενέργειας διαφανών και υπό όρους αγοράς ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών.

Σημειώνεται ότι ο καθορισμός της ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής υποβολής προσφοράς στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας θα καθοριστεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου μηχανισμού παρακολούθησης καθεστώτος στήριξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.

Ο σκοπός και το πεδίο εφαρμογής

Με το ειδικό πλαίσιο καθορίζονται τα εξής:

α) τo αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα στο οποίο θα υλοποιηθεί ένα εκ των τριών Ειδικών Πιλοτικών Έργων

β) η σύνθεση των τεχνολογιών ΑΠΕ και αποθήκευσης, ο χρόνος υλοποίησης και ενεργοποίησης του ΕΠΕ, καθώς και ειδικότερες τεχνικές και άλλες απαιτήσεις, όπως, το ελάχιστο προς επίτευξη, σε ετήσια βάση, επίπεδο διείσδυσης ενέργειας από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο συγκεκριμένο ηλεκτρικό σύστημα ΜΔΝ.

γ) ειδικές διαδικασίες αδειοδότησης, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, που αφορούν στην έκδοση αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας, στη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, στην καταβολή εγγυοδοσίας και στη σύναψη συμβάσεων με τον Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΜΔΝ),

δ) η μορφή της Λειτουργικής Ενίσχυσης, οι αρχές τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την τιμολόγηση ζήτημα,

ε) ο τρόπος διαχείρισης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν στη ΡΑΕ με αντικείμενο τη χορήγηση Βεβαιώσεων Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς (ΥΒΣ) και σταθμούς ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), καθώς και των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν στον Διαχειριστή ΜΔΝ για σταθμούς που απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και αφορούν στο αυτόνομο νησιωτικό σύστημα υλοποίησης του ΕΠΕ.

Οι ειδικότερες ρυθμίσεις και οι δύο φάσεις ανάπτυξης

Ειδικότερα προβλέπεται ότι το ΕΠΕ θα αποτελείται από νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε συνδυασμό με διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και θα εφαρμόζει μέτρα διαχείρισης της παραγωγής και της ζήτησης του ηλεκτρικού συστήματος ΜΔΝ που σχετίζεται με το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων επί του νησιού.

Για τον σκοπό της επίτευξης υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, σε συνδυασμό με παράλληλη διασφάλιση της εξυπηρέτησης της ζήτησης και της ασφαλούς λειτουργίας του κατά τον πλέον οικονομικό τρόπο, το ΕΠΕ αναπτύσσεται υπό τη μορφή Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) σε δύο διακριτές φάσεις.

Η «Α’ Φάση» αποσκοπεί στην υλοποίηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών διαχείρισης που θα επιτρέψουν να επιτευχθεί διείσδυση ΑΠΕ κατ’ ελάχιστον ίση με το 50% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του ηλεκτρικού συστήματος της Αστυπάλαιας, συνυπολογίζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ που είναι ήδη εγκαταστημένοι και λειτουργούν εκεί, καθώς και κατά προτεραιότητα κάλυψη της ζήτησης ενέργειας για φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι εν λόγω υποδομές διαχείρισης αφορούν αφενός, την εσωτερική διαχείριση του ΥΒΣ του ΕΠΕ, αρμοδιότητας του Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ, ο οποίος θα επιλεγεί δυνάμει της ειδικής ανταγωνιστικής διαδικασίας, αφετέρου τη διαχείριση του τοπικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και ευέλικτης ζήτησης της Αστυπάλαιας, αρμοδιότητας Διαχειριστή ΜΔΝ.

Οι υποδομές διαχείρισης θα αναπτυχθούν από τον Παραγωγό ΥΒΣ ΕΠΕ και το τμήμα τους αρμοδιότητας Διαχειριστή ΜΔΝ θα ενταχθεί στο Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ) του νησιού, κυριότητας και διαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ, ως Διαχειριστή ΜΔΝ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θέσει και κατόπιν έγκρισής του, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην Προκήρυξη και στη σχετική σύμβαση σύνδεσης.

Η Α’ Φάση αποτελεί μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης του ΕΠΕ, εν αναμονή της επέκτασής του στη Β’ Φάση, η οποία θα επιτρέψει την αξιολόγηση της λειτουργίας του τοπικού συστήματος υπό διείσδυση ΑΠΕ αυξημένη, αλλά χαμηλότερη της τελικά επιδιωκόμενης. Κατά την υλοποίηση της Α’ Φάσης δεν επιβάλλεται πλήρης σβέση του συνόλου των θερμικών μονάδων στον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής (ΤΣΠ) της ΔΕΗ, ακόμη και σε περίπτωση που τούτο καθίσταται εφικτό μέσω της διαθέσιμης παραγωγής και της αποθηκευμένης ενέργειας ΑΠΕ, στον βαθμό που η διατήρηση μονάδων του ΤΣΠ σε λειτουργία διευκολύνει τη διαχείριση και την ασφάλεια λειτουργίας του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος.

Η «Β’ Φάση» αποβλέπει στην αύξηση του επιπέδου διείσδυσης ΑΠΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του τοπικού συστήματος, από 50% που προβλέπεται για την Α’ Φάση, συνυπολογίζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ που είναι ήδη εγκαταστημένοι και λειτουργούν στο νησί.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιείται επέκταση του δυναμικού παραγωγής ΑΠΕ και των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας του ΥΒΣ του ΕΠΕ, ενώ για την αύξηση της διείσδυσης ΑΠΕ προβλέπεται πλέον η συστηματική διακοπή της λειτουργίας των θερμικών μονάδων του ΤΣΠ, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης της απρόσκοπτης και ομαλής τροφοδότησης του ηλεκτρικού συστήματος.

Η μετάβαση από την Α’ στη Β’ Φάση τελεί υπό την αίρεση θετικής αποτίμησης της λειτουργίας του ΕΠΕ και του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της Α’ Φάσης, αναφορικά με τα επιτευχθέντα αποτελέσματα διείσδυσης ΑΠΕ, και την ασφάλεια και αξιοπιστία λειτουργίας του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος.

Οι μονάδες ΑΠΕ και οι άδειες παραγωγής

Κατά την Ά Φάση υλοποίησης του ΕΠΕ, ο επιλεγείς συμμετέχων Παραγωγός Υβριδικού Σταθμού ΕΠΕ, ο οποίος αναδεικνύεται από ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών λαμβάνει Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικού Έργου Υβριδικού Σταθμού για την υλοποίηση του ΕΠΕ.

Στη συνέχεια, ο Παραγωγός ΥΒΣ ΕΠΕ υποχρεούται να αποκτήσει όλες τις λοιπές διοικητικές άδειες και εγκρίσεις για την άσκηση των σχετικών δραστηριοτήτων και να συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης.

Ο ΥΒΣ ΕΠΕ κατά την Α’ Φάση απαρτίζεται από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος κατ’ ελάχιστον 3 MW, ως μονάδας παραγωγής ΑΠΕ και από σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθαρής χωρητικότητας κατ’ ελάχιστον 7,2 MWh, υπολογιζόμενης στο σημείο σύνδεσης των συστημάτων με το δίκτυο κατά την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας, το οποίο συγκροτείται από συσσωρευτές.

Η εγγυημένη ισχύς του ΥΒΣ ΕΠΕ δεν θα υπολείπεται της μέγιστης καταγεγραμμένης ζήτησης (καθαρής ωριαίας αιχμής) του ηλεκτρικού συστήματος της Αστυπάλαιας. Για λόγους ευστάθειας και αξιοπιστίας του ηλεκτρικού συστήματος της Αστυπάλαιας, οι εγκαταστάσεις του ΥΒΣ και ιδίως τα συστήματα αποθήκευσης του ΕΠΕ ενδείκνυται να χωροθετηθούν πλησίον του υφιστάμενου τοπικού σταθμού παραγωγής.

 

Το μέγεθος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μονάδων ΑΠΕ και του συστήματος αποθήκευσης, σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές λειτουργίας και εσωτερικής διαχείρισης του ΕΠΕ, θα πρέπει να εξασφαλίζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του αυτόνομου νησιωτικού συστήματος, συνυπολογίζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ που είναι ήδη εγκαταστημένοι και λειτουργούν στο νησί.

Η Ά Φάση του ΕΠΕ ολοκληρώνεται και το ΕΠΕ τίθεται σε εμπορική λειτουργία εντός 20 μηνών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ.

Στη Β΄ Φάση υλοποίησης του ΕΠΕ πραγματοποιείται επέκταση και αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων ΑΠΕ, της ίδιας ή άλλης τεχνολογίας ΑΠΕ, καθώς και της εγκατεστημένης ισχύος και χωρητικότητας του συστήματος αποθήκευσης.

Ο επιλεγείς Παραγωγός ΥΒΣ ΕΠΕ εγκαθιστά, πλέον των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών σταθμών και διατάξεων αποθήκευσης της Α’ Φάσης, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ίδιας τεχνολογίας ή άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως ενδεικτικώς, ανεμογεννήτριες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οποίων σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές λειτουργίας και διαχείρισης του ΕΠΕ και του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού, οδηγούν σε επίπεδο διείσδυσης της παραγωγής από ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης του νησιωτικού συστήματος αυτού που ανέρχεται τουλάχιστον σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%), συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ που είναι ήδη εγκαταστημένοι και λειτουργούν στο ως άνω ηλεκτρικό σύστημα.

Η εγγυημένη ισχύς του ΥΒΣ ΕΠΕ επαυξάνεται στο επίπεδο που απαιτείται για τη διασφαλισμένη κάλυψη της αιχμής της ζήτησης του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να μην επιβάλλεται η ένταξη θερμικών μονάδων για λόγους κάλυψης της αιχμής της ζήτησης, όπως αυτή εκτιμάται κατά τον χρόνο υλοποίησης της Β’ Φάσης.

Η Ανταγωνιστική Διαδικασία

Η ΡΑΕ προκηρύσσει, εντός έξι μηνών από την έκδοση της παρούσας απόφασης, ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανάδειξη Επιλεγέντος Συμμετέχοντος – Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία του ΕΠΕ, καθώς και για τη χορήγηση Λειτουργικής Ενίσχυσης για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ανταγωνιστική Διαδικασία διενεργείται σε δύο στάδια. Το Α’ Στάδιο περιλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Συμμετέχοντα και τη χορήγηση της Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικών Έργων για τον Υβριδικό Σταθμό του ΕΠΕ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που α) έχουν συσταθεί νόμιμα και εδρεύουν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) και σε χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας ή σε τρίτες χώρες, εφόσον σχετικό δικαίωμα απορρέει από διμερή συμφωνία που η χώρα έχει συνάψει με την Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή β) έχουν συστήσει νομίμως υποκατάστημα στην Ελλάδα.

Το Β’ Στάδιο της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης του ΕΠΕ και αφορά την υλοποίηση της Β’ Φάσης του ΕΠΕ από τον Επιλεγέντα Παραγωγό ΥΒΣ ΕΠΕ και ειδικότερα:

(α) Εντός 3 μηνών από τη συμπλήρωση κατά μέγιστον 24 μηνών από την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του ΕΠΕ από τον Επιλεγέντα Συμμετέχοντα – Παραγωγό ΥΒΣ ΕΠΕ, ο Διαχειριστής ΜΔΝ συντάσσει εισήγηση προς τη ΡΑΕ, την οποία κοινοποιεί στο ΥΠΕΝ, προβαίνοντας σε καταγραφή και αξιολόγηση: (αα) της άρτιας υλοποίησης της Α’ Φάσης του ΕΠΕ και ένταξής του στο τοπικό ηλεκτρικό σύστημα, (αβ) της διαχείρισης του ΕΠΕ σύμφωνα με το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας και τις αρχές διαχείρισης του ΕΠΕ, τη σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης και τις εντολές του Διαχειριστή ΜΔΝ, (αγ) της ασφαλούς και απρόσκοπτης λειτουργίας του συστήματος ΜΔΝ, ιδιαίτερα υπό συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ, καθώς και της ομαλής συνεργασίας των μονάδων παραγωγής του συστήματος, (αδ) της ενεργειακής αποδοτικότητας του ΕΠΕ και της επίτευξης των τεθέντων στόχων παραγωγής ΑΠΕ από το ΕΠΕ, κάλυψης των ενεργειακών αναγκών για φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και διείσδυσης ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος, (αε) της σκοπιμότητας επιδίωξης στόχων περαιτέρω αύξησης της διείσδυσης ΑΠΕ, του ενδεδειγμένου χρονικού προγραμματισμού και (αστ) της καταλληλότητας των υποδομών και της διαχείρισης του υλοποιηθέντος κατά την Α’ Φάση ΕΠΕ για την επίτευξη των στόχων της Β’ Φάσης, μετά από επέκτασή τους.

Η εισήγηση του Διαχειριστή ΜΔΝ περιλαμβάνει επίσης πρόταση για τη Β’ Φάση του ΕΠΕ σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και τη διαστασιολόγηση των συστημάτων του ΥΒΣ ΕΠΕ, την ενδεδειγμένη πολιτική διαχείρισης του ΕΠΕ και του τοπικού συστήματος ΜΔΝ, το άνω όριο της Τιμής Αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας από το ΕΠΕ, την ελάχιστη εγγυημένη διαθεσιμότητα ενέργειας ΑΠΕ, λοιπές ειδικότερες τεχνικές, λειτουργικές και συμβατικές απαιτήσεις και προϋποθέσεις, καθώς και οποιοδήποτε πρόσθετο στοιχείο κριθεί απαραίτητο για την υλοποίηση της Β’ Φάσης του ΕΠΕ.

Η επιλογή του Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ γίνεται με βάση το υψηλότερο αποφευγόμενο κόστος παραγωγής του αυτόνομου νησιωτικού συστήματος από την υλοποίηση του ΕΠΕ (€/έτος). Σε περίπτωση ισοβαθμίας επί του κριτηρίου αυτού η επιλογή του Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ γίνεται αρχικώς με βάση την χαμηλότερη Τιμή Αναφοράς που ο κάθε συμμετέχων δηλώνει, ενώ σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας, με βάση τον συντομότερο χρόνο υλοποίησης του έργου και την εγγυημένη ενέργεια προσφορών του Παραγωγού ΕΠΕ στον ΚΗΕΠ (MWh/έτος).

Όσον αφορά την προσφορά και τη σύμβαση σύνδεσης προβλέπεται ότι ο Παραγωγός ΥΒΣ ΕΠΕ υποβάλλει στον Διαχειριστή ΜΔΝ εντός 15 ημερών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού, αίτηση για τη διατύπωση δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης του ΥΒΣ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ χορηγεί μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή του σχετικού αιτήματος δεσμευτική προσφορά σύνδεσης, στην οποία περιγράφονται τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης, τα κόστη αυτών, καθώς και οι βασικές τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ο ΥΒΣ.

Πέραν άλλων ειδικότερων ρυθμίσεων, προβλέπεται ακόμη ότι στα επόμενα στάδια η άδεια λειτουργίας χορηγείται από το ΥΠΕΝ το αργότερο εντός ενός μηνός από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ισχύει για 20 έτη και μπορεί να ανανεώνεται για όσο χρόνο βρίσκεται σε ισχύ η Βεβαίωση Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά εκκρεμείς αιτήσεις οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί στη ΡΑΕ για τη χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας Ειδικών Έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για Υβριδικό Σταθμό στο ηλεκτρικό σύστημα της Αστυπάλαιας κατά τον ν.4685/2020, αυτές δύναται να τροποποιηθούν για συμμετοχή στην Ανταγωνιστική Διαδικασία επιλογής Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ, με κατάλληλη συμπλήρωση του φακέλου τους (υπό τους όρους και προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης και της Προκήρυξης της ΡΑΕ), εντός της περιόδου υποβολής αιτήσεων η οποία ορίζεται στην Προκήρυξη, άλλως απορρίπτονται.

Νέες αιτήσεις με αντικείμενο τη χορήγηση Βεβαιώσεων Παραγωγού ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, καθώς και αιτήματα στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης, υποβάλλονται παραδεκτά μόνο μετά από σχετική πρόσκληση της ΡΑΕ, εφόσον έχουν καθοριστεί νέα περιθώρια ισχύος, συνεκτιμώντας το ΕΠΕ. Κατ΄εξαίρεση επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, εντός των εγκεκριμένων περιθωρίων για την αντίστοιχη κατηγορία σταθμών.

Οι τέσσερις πυλώνες της μετάβασης

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο και έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι οι ΑΠΕ να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με απώτερο στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.