Στο νέο τιμολόγιο ρεύματος που θα είναι κοινό για όλους τους προμηθευτές αλλά θα διαφοροποιείται ως προς την τιμή της κιλοβατώρας, προσφέροντας μηνιαία σταθερή χρέωση, μεταφέρεται ο ανταγωνισμός στην αγορά της λιανικής από την 1 Ιανουαρίου του 2024.

Ο νέος τύπος τιμολογίου που ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα και ο πάροχος θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης της τιμής σε περίπτωση που οι προβλέψεις του για την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς πέσουν έξω. Ενσωματώνοντας με τον τρόπο αυτό το ρίσκο της αγοράς αλλά σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης, το οποίο έχει γεννήσει σημαντικά υπερέσοδα.

Όπως εκτίμησε χθες ο κ. Σκυλακάκης στο νέο τύπο τιμολογίου πρόκειται να μεταπέσουν περίπου 3 εκατομμύρια καταναλωτές. Παράλληλα οι πάροχοι θα είναι ελεύθεροι να διαμορφώσουν την δική τους εμπορική πολιτική και με άλλα πακέτα τιμολόγησης που θα έχουν μπλε σήμανση για όσα είναι σταθερής χρέωσης, κίτρινη για τα κυμαινόμενα και πορτοκαλί για όσα είναι δυναμικά και απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές που έχουν έξυπνους μετρητές δηλαδή σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς.

Στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε χθες κατά την παρουσίαση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του νέου τιμολογίου είναι η προστασία των καταναλωτών από την άρση των οριζόντιων επιδοτήσεων αλλά και της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής που καθορίζεται από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Εκτιμήθηκε μάλιστα ότι το νέο ενιαίο τιμολόγιο θα αποσπάσει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια καταναλωτές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε χθες ότι με την λήξη των υφιστάμενου τύπου τιμολόγησης στα τέλη του έτους, όλοι θα έπρεπε να επιλέξουν σε ποιο τιμολόγιο θα μετακινηθούν. Αυτό όπως είπε για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων δεν θα μπορούσαν να το κάνουν οι προμηθευτές. Για το σκοπό αυτό, το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η πολιτεία που έχει ως στόχο την προστασία των πολιτών, προτείνοντας ένα νέο τιμολόγιο που θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους προμηθευτές ενέργειας. Όπως παραδέχτηκε η πολιτική ηγεσία, ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών είναι σε αδράνεια (δεν αλλάζει ποτέ πάροχο) και αυτό εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο περίπου της αγοράς. Αυτούς όπως αναφέρθηκε θα ήταν αδύνατο να εντοπίσουν οι πάροχοι και να αποσπάσουν την συναίνεσή τους για  υπογραφή σύμβασης. Με το νέο καθεστώς όσοι δεν έχουν σύμβαση με ένα πάροχο θα μεταφέρονται στο ενιαίο τιμολόγιο. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς όπως τονίστηκε χθες από το Γενικό Γραμματέα Ενέργειας κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη είναι ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ παροχών και Α.Φ.Μ. ζήτημα το οποίο το υπουργείο θα διορθώσει σε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ και την ΑΑΔΕ.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το θέμα αυτό εν μέρει θα επιλυθεί μέσω της χορήγησης του επιδόματος ηλεκτρικής ενέργειας για την θέρμανση καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να το λάβουν.

Ο κύριος Σκυλακάκης υπεραμύνθηκε του νέου τιμολογίου, το οποίο όπως είπε κρίθηκε απαραίτητο για την προστασία των καταναλωτών καθώς είναι το μόνο που μπορεί να είναι συγκρίσιμο αφού θα βγαίνει βάση ενός κοινού μαθηματικού τύπου και θα διαφοροποιείται μόνο ως πως τα περιθώρια κέρδους κάθε παρόχου.

Νέα μέτρα

Δύο πρόσθετα μέτρα λανσάρει το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ρευματοκλοπές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες πληγές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη οι ρευματοκλοπές υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατομμύρια  ετησίως και αντιστοιχούν στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εντοπίσει 13.000 περιπτώσεις, εκτιμάται όμως ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερος.

Το 50% των περιπτώσεων αφορούν ρευματοκλοπή αξίας μέχρι 4.500 ευρώ το 25% μεταξύ 4.500 έως 10.000  και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Στο μεγαλύτερο βαθμό η παραβατική συμπεριφορά πραγματοποιείται από επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπονται διοικητικές ποινές με  επιβολή χρηματικού προστίμου ή φυλάκισης όπως ισχύει σήμερα, τα οποία γίνονται αυστηρότερα καθώς προβλέπονται και μέτρα προσωρινής ή και μόνιμης αντίστοιχα αφαίρεσης επαγγελματικής άδειας για συνεργούς ηλεκτρολόγους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, το υπουργείο εντάσσει σε αυτή την κατηγορία όλους τους καταναλωτές που σε διάστημα μίας πενταετίας έχουν αλλάξει τουλάχιστον δύο φορές πάροχο, αφήνοντας ανεξόφλητες οφειλές. Αυτοί οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να μεταβούν σε νέο πάροχο εάν προηγουμένως δεν εξοφλήσουν το τελευταίο λογαριασμό τους.

Η πενταετία ξεκινάει να μετράει από 1 Ιανουαρίου 2020 ώστε να μην συμπεριλάβει τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την εισήγηση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. που προβλέπει το δικαίωμα του προηγούμενου παρόχου να αιτηθεί την διακοπή της παροχής για πρώην πελάτη του που δεν είχε πληρώσει δύο λογαριασμούς ρεύματος αλλά και την σήμανση στην πλατφόρμα Θαλής του ΔΕΔΔΗΕ των πελατών με ανεξόφλητες οφειλές.

Διαβάστε ακόμη

Η ταραχή, το τέλος και η βροχή αγωγών για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, οι βόλτες του Νίκου Α στα τραπέζια και οι μπίζνεσμεν του ΤΕΕ, τα κακά ξεμπερδέματα με τον Αntenna και η ημέρα-κλειδί της Alpha Bank

Λύση για 40.000 μπλοκαρισμένες μεταβιβάσεις

Μega ξενοδοχειακό deal μεταξύ της GIC των Sani/Ikos και της Blackstone με ελληνικό ενδιαφέρον (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ