Μια θετική «έκπληξη» επιφυλάσσει η σημερινή μέρα σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος. Και τούτο καθώς έπειτα από καιρό υποχώρησαν στα επίπεδα των 80 ευρώ η μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 80,02 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 36,77% σε σχέση με χθες (ήταν στα 126,54 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 23,18 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 136,70 ευρώ/MWh.

Για αυτή την εξέλιξη καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής και κυρίως ο…εξοβελισμός του φυσικού αερίου στην τέταρτη θέση. Παράλληλα είχαμε ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, αλλά και σημαντικό ποσοστό εισαγωγών και λιγνίτη.

Έτσι, την πρώτη θέση στο ενεργειακό μίγμα για σήμερα κατέλαβαν οι ΑΠΕ με ποσοστό 47,91%, τη δεύτερη οι εισαγωγές με 18,90%, την τρίτη ο λιγνίτης με 13,69%, δηλαδή με αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα. Το φυσικό αέριο περιορίστηκε στην τέταρτη θέση με μόλις 12,21% και τα υδροηλεκτρικά στην τελευταία με 4,58%. Το εύλογο ερώτημα βέβαια είναι μέχρι πότε θα κρατήσει αυτό το θετικό momentum.

Υπερπροσφορά και χαμηλή ζήτηση στην Ευρώπη

Σε «ψύχραιμα» επίπεδα κινείται και το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση παίζουν τόσο οι σχετικά καλές καιρικές συνθήκες, όσο όμως και η αυξημένη προσφορά.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχωρεί καθώς η χαμηλή ζήτηση και οι άφθονες προμήθειες αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την προσφορά που σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Έτσι, τα συμβόλαια αναφοράς οδήγησαν σε απώλειες καθώς η χρήση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη παραμένει κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Η περιοχή έχει ήδη ήπιες θερμοκρασίες τις τελευταίες εβδομάδες και η καταιγίδα Ciarán κινείται στα βορειοδυτικά με έντονους ανέμους, μειώνοντας την ανάγκη καύσης ορυκτών καυσίμων για ενέργεια στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου, η ανάκαμψη της νορβηγικής παραγωγής και τα σχεδόν πλήρη αποθέματα συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 15% από τότε που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στα μέσα Οκτωβρίου λόγω των φόβων για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ωστόσο, οι αναλυτές και οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονται στο «κόκκινο», ο χειμώνας είναι μπροστά μας και η Ευρώπη εξακολουθεί να προσπαθεί να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά την περσινή κρίση.

«Είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι ήμασταν πριν από δώδεκα μήνες. Αν έχουμε έναν κανονικό χειμώνα, δεν θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας Κλάους Μιούλερ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου παραμένει εύθραυστη αφού έχασε το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών από τη Ρωσία, οι οποίες χρησίμευσαν ως αποθέματα ασφαλείας για την κάλυψη των αιφνιδιαστικών κορυφών της ζήτησης.

Έτσι, οποιαδήποτε μεγάλη διακοπή του εφοδιασμού παγκοσμίως, ή ένα σοβαρό κρύο κύμα στην Ευρώπη ή την Ασία, θα μπορούσε να προκαλέσει νέα εκτόξευση των τιμών. Χθες πάντως στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο έκλεισαν στην περιοχή των 49 ευρώ, με ημερήσια αύξηση περί το 2,8%.

Διαβάστε ακόμη

Άλλες πέντε πολυεθνικές στο μικροσκόπιο των Αρχών για παραβίαση του πλαφόν κέρδους

«Athenaeum Palace & luxury suites»: Μετά τη φωτιά οι τίτλοι τέλους με… βαρύ σφυρί €15,57 εκατ. (pics)

ΥΠΕΝ: Ασπίδα προστασίας για πάνω από 3 εκατομμύρια καταναλωτές το νέο ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ