Τρεις κατηγορίες καταναλωτών θα επιδοτήσει με 150 εκατομμύρια η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη, με το οποίο σκοπεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους στον οικιακό τομέα.

Ο οδηγός του προγράμματος που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα επικεντρωθεί ελλείψει επαρκών πόρων στα νοικοκυριά ενώ προβλέπεται μέσα στα 150 εκ. να ενταχθεί κονδύλι που θα είναι αποκλειστικά για ευάλωτους καταναλωτές. Εκτός μένουν επιχειρήσεις και αγρότες που θα ενισχυθούν από διαφορετικές δράσεις.

Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες ο οδηγός για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, για τους οποίους η επιδότηση θα κυμανθεί από 50% έως 60% και θα είναι συνάρτηση της χωρητικότητας του boiler και της εισοδηματικής κατηγορίας του οφειλόμενου. Συνολικά αναμένεται να διατεθούν 100 εκ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα αφορά θερμοσίφωνα στην πρώτη ή την δεύτερη κατοικία, το οποίο θα χωρίζει τους δικαιούχους σε τρεις κατηγορίες: με εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, από 5.000 έως 10.000 στην δεύτερη και άνω από 10.000 ευρώ στην τρίτη.

Για παράδειγμα για ένα boiler από 136 έως 183 λίτρα που αφορά την κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας, το ποσοστό ενίσχυσης θα είναι 60% με πλαφόν έως τα 771 ευρώ, για την δεύτερη κατηγορία 55% με πλαφόν έως τα 707 ευρώ και τα 643 ευρώ για την τρίτη κατηγορία με επιδότηση 60%.

Οδηγός αυτοπαραγωγής ενέργειας

Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στην στέγη είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας με την αξιοποίηση των τεχνολογιών της αποθήκευσης. Για αυτό και η επιδότηση θα χορηγείται μόνο με εγκατάσταση συστημάτων με μπαταρίες και όχι με συμβατικά συστήματα. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ. Με βάση το σχεδιασμό οι επιδοτήσεις θα αφορούν συστήματα έως 10 kW με χωρητικότητα μπαταρίας 10 κιλοβατώρες.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπεται να επιδοτούνται κατά 100% για την μπαταρία και κατά 65% για το φωτοβολταϊκό σύστημα. Με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 100% για μπαταρία και 35% για το φωτοβολταϊκό. Επίσης με ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ή οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ η επιδότηση θα ανέλθει στο 25% ενώ προβλέπεται μπόνους επιδότησης για τις κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές και πολύτεκνους.

Διαβάστε ακόμη

Δανειολήπτες σε απόγνωση: Πόσο θα ακριβύνουν τα δάνεια εάν συνεχιστεί το «μπαράζ» των αυξήσεων στα επιτόκια

Η προετοιμασία του Μαξίμου και η «καλή κυβέρνηση» του Ανδρουλάκη, τα σχέδια Γκριμάλντι και το ελληνικό deal του Ανιέλι 

Ο ΟΣΕ έσπασε το «εμπάργκο» στο σιδηρόδρομο και επιχείρησε έναρξη εμπορικών δρομολογίων