Της Μαριάννας Τζάννε

Με κύριο μενού την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και άλλες μικρότερης κλίμακας εκκρεμότητες της ενεργειακής ατζέντας, προβλέπεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα 14 Μαΐου τις συναντήσεις με τους θεσμούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης που θέτει ως στόχο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο κ. Γιώργος Σταθάκης θα προσέλθει στο Χίλτον, για να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την είσοδο ιδιωτών στην εταιρεία, το οποίο αναμένεται οριστικοποιηθεί εντός των ημερών. Χθες, στο περιθώριο της εκδήλωσης του «Med Petroleum Summit» για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς δεν αρνήθηκε το σενάριο περί μετατροπής της ΔΕΠΑ σε εταιρεία holding, το οποίο φαίνεται να έχει επεξεργαστεί η διοίκηση και το υπουργείο, ως εναλλακτικό πλάνο στην πώληση του 65% των μετοχών της.

Το σχέδιο που έχει μελετηθεί προβλέπει την δημιουργία τριών θυγατρικών εταιρειών, στις οποίες θα περάσουν οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ π.χ. στους τομείς των δικτύων, του φυσικού αερίου κ.α. με στόχο να πουληθούν σε ιδιώτες είτε πλειοψηφικά, είτε μειοψηφικά. Εάν ισχύσει αυτό, τότε η εταιρεία θα εξαγοράσει την ΕΠΑ Αττικής στο φυσικό αέριο όπως προβλέπει η καταρχήν συμφωνία με την Shell (και αντίστοιχα θα πουλήσει στην Ιταλική ΕΝΙ, την συμμετοχή στην ΖενίΘ στην Θεσσαλονίκη) για να την ξαναπουλήσει σε επόμενο στάδιο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, δείχνει να έχει ξεμπερδέψει με ΔΕΗ και ΕΛΠΕ αφού πρόκειται για μνημονιακούς στόχους που έχουν πάρει το δρόμο τους και φυσικά από τον ΔΕΣΦΑ αφού κατάφερε να ανεβάσει κατά 135 εκατ. ευρώ το τίμημα. Ωστόσο, στο τραπέζι παραμένουν εκκρεμότητες για τις οποίες οι δανειστές, πιέζουν το υπουργείο, σε αλλαγή γραμμής, από τις προηγούμενες συναντήσεις τους.

Η χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ-Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ) πέρα από την επιβάρυνση που δημιουργεί για τους λιανέμπορους του ρεύματος και εμποδίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού με ελκυστικότερα τιμολόγια, είναι ένα μέτρο που βρίσκει αντίθετους και τους θεσμούς που ζητούν να καταργηθεί. Χθες, ο κ. Σταθάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν εναλλακτικοί τρόποι όπως η δημοπράτηση των πράσινων πιστοποποιητικών. Η πρόταση για συμμετοχή των προμηθευτών στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (π.χ με δημοπράτηση «πράσινων πιστοποιητικών» ή αλλιώς «εγγυήσεων προέλευσης»), είναι αμφίβολο αν θα καλύψει τις ανάγκες του λογαριασμού. Για αυτό και ένα «χαράτσι» τύπου ΠΧΕΦΕΛ δεν πρέπει να αποκλείεται.

Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), το οποίο περιλαμβάνεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος και καταβάλλεται από τους καταναλωτές, αποκλείεται, όπως επανέλαβε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.