Το «πράσινο φως» για μια ακόμη μεγάλη επένδυση στον χώρο της ηλιακής ενέργειας έδωσε το ΥΠΕΝ, η οποία προορίζεται για την περιοχή του Δομοκού Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ προχώρησε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 274,99745 MWp και συνοδών έργων αυτού, στη θέση «Γερακλί» των Τ.Κ. Γερακλίου, Τ.Κ. Δομοκού και Τ.Κ. Βουζίου, Δ.Ε. Δομοκού, Δ. Δομοκού, Π.Ε. Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» της εταιρείας Sustainable Ventures 9 Μ.Α.Ε.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 274,99745 MW. Το πολύγωνο του έργου έχει συνολικό εμβαδό 2.875.190,94 m2 , αποτελούμενο από δύο τμήματα (το Τμήμα Α εμβαδού 1.008.703,89 m2 και το Τμήμα Β εμβαδού 1.866.487,05 m2) , ενώ τα γήπεδα εγκατάστασης του ΦΒ Σταθμού έχουν συνολικό εμβαδό 2.387.019,59 m2.

Τα συνοδά έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία υπόγειου δικτύου Μέσης Τάσης (ΜΤ) 33kV αποτελούμενο από 10 κυκλώματα 800 mm2 XLPE, μήκους όδευσης 7,11 χλμ από το σημείο σύνδεσης του σταθμού έως και τον νέο υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 150/33kV εντός του γηπέδου του Φ/Β σταθμού «Βούζι», ο οποίος έχει ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά τον Ιούνιο του 2023.

Τι θα περιλαμβάνει το project

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά μέρη:

  • 578.942 φωτοβολταϊκά πλαίσια
  • 1.310 αντιστροφείς ισχύος (inverters)
  • Σύστημα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων
  • 51 Οικίσκους – Υ/Σ με μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης και απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες ΑC Χαμηλής και ΜέσηςΤάσης).
  • Τερματικούς Σταθμούς Μέσης Τάσης με απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες Μέσης Τάσης).
  • Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης.
  • Υποσταθμός (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης ΜΤ/ΥΤ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (μετασχηματιστής, πίνακες, διακοπτικό υλικό, συστήματα προστασίας).
  • Σύστημα ελέγχου και μετρήσεων.
  • Σύστημα γείωσης – αντικεραυνικής προστασίας.
  • Περίφραξη οικοπέδων
  • Υπόγεια διασύνδεση μέσω αποκλειστικής διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς Μ.Τ. 33kV με το νέο Υ/Σ (150/33ΚV), μέσω της οποίας θα πραγματοποιείται η διασύνδεση του Φ/Σ με το ΕΣΜΗΕ. Η όδευση του καλωδίου ακολουθεί σε όλο της το μήκος την όδευση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Η τοποθέτηση του θα γίνει με εκσκαφή στο έρεισμα του δρόμου.

Σε σχέση με τις εκτάσεις, με βάση συμπληρωματικό τεχνικό υπόμνημα της εταιρείας διευκρινίζεται ότι οι περιοχές επεμβάσεις του έργου, συνολικού εμβαδού 2.387.019,59 m2 , περιορίζονται αποκλειστικά σε εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως AA (άλλης μορφής/κάλυψης εκτάσεις) και είναι εκτός δασικής αρμοδιότητας.

Επιπλέον, εντός του Τμήματος Β, έκταση 296.386,54 m2 που χαρακτηρίζεται ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας έχει εξαιρεθεί από την επιφάνεια κάλυψης και εντός αυτής δεν θα πραγματοποιηθεί καμία επέμβαση.

Μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή

Υπενθυμίζεται ότι εταιρείες ίδιων συμφερόντων προωθούν και άλλες μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ και ειδικότερα στην περιοχή του Δομοκού. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιούνιο δόθηκε από το ΥΠΕΝ η ΑΕΠΟ και για αντίστοιχο φωτοβολταικό project 255 MW (μαζί με συνοδά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης) στη θέση «Βούζι» της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού της εταιρείας Sustainable Ventures 5 Μ.Α.Ε.

Η Sustainable Ventures 9 Μ.Α.Ε. συστάθηκε τον Ιούνιο του 2021 και εντάσσεται σε ευρύτερο εταιρικό σχηματισμό. Ειδικότερα, η Sustainable Ventures είναι αρθρωμένη σε 12 μονοπρόσωπες εταιρείες, που ιδρύθηκαν τον Ιούνιο του 2021, ενώ κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα φέρεται να απηχεί και η Energy Ventures που και αυτή περιλαμβάνει 12 μονοπρόσωπες εταιρείες οι οποίες ιδρύθηκαν την ίδια περίοδο.

Οι εταιρείες ανήκουν στην Entricity, -με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Ζορμπά-, εταιρεία που παρέχει ανεξάρτητες υπηρεσίες ανάπτυξης, σχεδιασμού, EPC, Asset Management για έργα ΑΠΕ με εξειδίκευση στους τομείς ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών αποθήκευσης με συστήματα μπαταριών.

Η Entricity συνεργάζεται με διάφορους επενδυτές στον χώρο των ΑΠΕ (IPP, PE Funds, θεσμικά ταμεία κ.α.). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2021 οι Energy Ventures και Sustainable Ventures εξασφάλισαν από τη ΡΑΕ 14 βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 2,85 GW.

Τα περισσότερα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που αφορούν οι τότε άδειες των δύο εταιρειών προορίζονται για την περιοχή του Κιλελέρ.

Ακόμη, τον Φεβρουάριο του 2022 οι εταιρείες Sustainable Ventures και Storage Ventures εξασφάλισαν και άδειες για έργα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος 250 MW έλαβαν, οι οποίες αφορούν σε περιοχές του Κιλελέρ Θεσσαλίας, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στο Δοξάτο Δράμας.

Διαβάστε ακόμη

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027

L+R Hotels: «Μικραίνει» το αποτύπωμά της στην Ελλάδα – Το νέο deal 5* με τον όμιλο Χατζηλαζάρου (pics)

«Ζάκυνθος 1»: Το πλοίο σε… ρότα για το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ