Ήταν το 2017 όταν η βρετανική London & Regional Group προχώρησε στην πρώτη της επένδυση στην ελληνική αγορά, στον κλάδο της φιλοξενίας, με την απόκτηση του πρώτου ξενοδοχείου 5* σε έναν κορυφαίο ελληνικό προορισμό όπως η Ρόδος, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η επόμενη εξαγορά για το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στο κέντρο της Αθήνας και το πλάνο για ένα νέο project στη Μύκονο που έμεινε όμως στα χαρτιά.

Στην εκκίνηση του 2024, μία επταετία -και πλέον- μετά την είσοδό του στη χώρα μας το βρετανικό γκρούπ αποφασίζει να μειώσει το αποτύπωμά του στον ελληνικό τουρισμό:

Η L+R Hotels,  ο ξενοδοχειακός βραχίονας του ομίλου, προχώρησε σε συμφωνία με τον όμιλο Χατζηλαζάρου για το  Rhodes Bay Resort (το πρώην Amathus), το συγκρότημα των 357 δωματίων στην Ιξιά της Ρόδου που είχε αποκτήσει πίσω στο 2017 στην πρώτη του επένδυση στη χώρα μας.

Aπό την πλευρά της, η οικογένεια Χατζηλαζάρου των H Hotels Collection, με την κίνηση αυτή  προσθέτει το ιστορικό Rhodes Bay Hotel & Spa (συμπεριλαμβανομένου και του Elite Suites Rhodes Bay), στην Ιαλυσσό της Ρόδου εντάσσοντας το 7ο κατά σειρά  ξενοδοχειακό συγκρότημα κάτω από την «ομπρέλα» του.

Ετσι, ο όμιλος επεκτείνει την παρουσία του στο νησί, καθώς όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του, «εγκαθίσταται σε μία ακόμα περιοχή της Ρόδου, την Ιξιά, στοχεύοντας σταθερά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού». Όπως αναφέρεται σχετικά, «η επένδυση του ομίλου στο Rhodes Bay Hotel & Spa, σε συνδυασμό με αρκετά ακόμα projects να ακολουθούν στο άμεσο μέλλον, θα διατηρήσει και παράλληλα θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες υποψήφιους εργαζόμενους του κλάδου, τόσο από το νησί της Ρόδου, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα».

Κατά τις πληροφορίες, το χρηματοοικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής έγινε χθές, με το τίμημα να μη γίνεται γνωστό μεν, ωστόσο, αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί», όπως ανέφεραν στο newmoney.gr πηγές κοντά στη διαδικασία. Με δεδομένο ότι οι συμφωνίες με τους tour operators του εξωτερικού έχουν ήδη υπογραφεί εδώ και καιρό, το συγκρότημα θα κάνει εκκίνηση για τη φετινή σεζόν από τις 14 Απριλίου ως “Rhodos Bay & Elite Suites” όπως λειτούργησε και το 2023 κάτω από τη διαχείριση της L+R Hotels, η οποία- σημειωτέον- είχε προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαινίσεων μετά το 2017. Με το τέλος της φετινής σεζόν θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσει το συγκρότημα από τη σεζόν του 2025.

H ροδίτικη οικογένεια Χατζηλαζάρου, δημιούργησε τον όμιλο “H Hotels Collection” πριν από 30 χρόνια, όταν ιδρύθηκε το πρώτο ξενοδοχείο στο νησί, στην περιοχή Κιοτάρι το 1993 από τον Γιάννη Χατζηλαζάρου με την προσδοκία «να προσφέρει στους επισκέπτες  εμπειρίες διακοπών υψηλών προδιαγραφών σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Ρόδο». Η πιο πρόσφατη προσθήκη για τον όμιλο, που αποτελεί μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, ήταν το 2018, όταν ιδρύθηκε το έκτο πολυτελές ξενοδοχείο, το Mayia Exclusive Resort & Spa.

Τώρα, με την προσθήκη του νέου συγκροτήματος, η μέχρι σήμερα δυναμικότητά των H Hotels Collection, με 7 πλέον μονάδες στην ομπρέλα τους, αυξάνεται στα 2.445 δωμάτια. Ο όμιλος πραγματοποιεί με την κίνηση αυτή σημαντικό «άνοιγμα» στο νησί γιατί μέχρι πρότινος η παρουσία του ήταν κυρίως στη Νότια Ρόδο και πλέον επεκτείνεται περισσότερο και στο βόρειο κομμάτι.

Σημειωτέον ότι δύο από τα ξενοδοχεία του ομίλου δεν κατάφεραν να ανοίξουν πέρυσι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο και αυτή την περίοδο γίνονται εκτεταμένες ανακαινίσεις με στόχο και οι 7 μονάδες να λειτουργούν έως τα τέλη Απριλίου, εκκινώντας στις 14 Απριλίου με το “Rhodos Bay & Elite Suites”. Στα άμεσα πλάνα είναι και η περαιτέρω επέκταση στο νησί της Ρόδου.

Από την πλευρά της, η βρετανική London & Regional (L+R), με γραφεία σε Λονδίνο και Παναμά, αποτελεί έναν διεθνή επενδυτικό όμιλο με ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο άνω των 9 δισ. λιρών στο real estate και τα ξενοδοχεία και πολλαπλές αναπτύξεις εντός κι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Η L+R είχε πρωτοακουστεί πιο έντονα στη χώρα μας στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας λόγω της διεκδίκησης του μεγάλου project του Ελληνικού στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που κατέληξε τελικά στη Lamda Development.

O ξενοδοχειακός βραχίονας του ομίλου, η L+R Hotels κατέχει και διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων με πάνω από 23.500 δωμάτια κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική.

Το γκρούπ διαθέτει κορυφαίες μονάδες στη Βαρκελώνη, την Ιμπιζα, τη Μαγιόρκα, το Μόντε Κάρλο, τη Βενετία κ.α., έχοντας συνεργασίες με επίσης κορυφαία διεθνή brands (Accor, Fairmont, Hard Rock, Hilton, Intercontinental Hotel Group, Marriott, Melia, Nobu), ενώ στην Ελλάδα πέραν του Rhodes Bay Hotel & Spa, έχει στο χαρτοφυλάκιό της και το ΤΙΤΑΝΙΑ στην Πανεπιστημίου.

Ο όμιλος είχε συνασπιστεί και με τον όμιλο Κόκκαλη για τη μικτή ξενοδοχειακή επένδυση που προωθούσε ο τελευταίος στη Μύκονο που πουλήθηκε το 2021 σε κεφάλαια με την εμπλοκή και της Monterock International για το νέο Aman Resort, το οποίο ωστόσο είναι ακόμη σε αναμονή.

Το όνομα της L+R είχε ακουστεί ξανά και το 2022, όταν στελέχη της βρετανικής London & Regional Properties συμμετείχαν σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον τότε πρίγκηπα και νύν βασιλιά Κάρολο, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, παρουσιάζοντας τις ιδέες τους στην ελληνική πλευρά.

Διαβάστε ακόμη

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027

Ανάβουν τα «αίματα» στη λιανική ρεύματος – Έλεγχοι σε 4 εταιρείες για παραπλανητική διαφήμιση και αθέμιτες πρακτικές

Τράπεζες: «Κόντρες» στο ταμπλό του ΧΑ – Οι αποτιμήσεις και τα περιθώρια ανόδου των μετοχών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ