Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα, αλλά και από τα μεγαλύτερα που έχει υπό ανάπτυξη ο γαλλικός όμιλος Valorem, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ΑΕΠΟ που εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ αφορά στην κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος (Cluster A’) φωτοβολταϊκών σταθμών στις θέσεις «Άνω Βασιλικά», «Χαρά-Άγιος Κωνσταντίνος», «Ηρακλής», «Σκοτούσσα», «Κάτω Βασιλικά», «Θετίδιο» και «Άγιος Κωνσταντίνος 2», συνολικής ισχύος 298,696 ΜW, με τα συνοδά έργα, στις Δημοτικές Ενότητες Πολυδάμαντα και Νίκαιας, των Δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Φορέας του έργου είναι η Renewables Valorem Hellas, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική ισχύς του ήταν 336,412 ΜWp, αλλά μετά τις γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων φορέων η έκταση ανάπτυξης μειώθηκε, επιφέροντας μείωση και στην ισχύ του που τελικά διαμορφώνεται σε 298,696 ΜWp.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αδειοδοτημένα από τα ΡΑΕ πολύγωνα είχαν συνολικό εμβαδό 5.412.601,08 τ.μ . Ωστόσο, η τελική έκταση κατάληψης των γηπέδων εγκατάστασης των Φ/Β Σταθμών αποτελεί υποσύνολο των εν λόγω πολυγώνων και έχει συνολικό εμβαδό 2.934.660,52 τ.μ.

Η μείωση κατά 45% προέκυψε μετά τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του Δασαρχείου Λάρισας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρέθηκαν από τον σχεδιασμό τμήματα των πολυγώνων χωροθέτησης των έργων τα οποία ενέπιπταν εντός δασικών εκτάσεων. Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν από τον σχεδιασμό αυτούσια πολύγωνα χωροθέτησης λόγω γειτνίασης ή επαφής με αρχαιολογικούς χώρους. Τέλος, αφαιρέθηκαν εκτάσεις λόγω χαρακτηρισμού τους ως Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το συγκρότημα Φ/Β Σταθμών θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά μέρη:

α. 503.658 Φ/Β πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου, ονομαστικής μέγιστης ισχύος 550 έως 610 Wp.

β. Αντιστροφείς ισχύος (inverter).

γ. 75 Υποσταθμοί ανύψωσης Χαμηλής/Μέσης Τάσης, στο σύνολο των επιμέρους Φ/Β Σταθμών του Συγκροτήματος (Cluster A’).

δ. Κέντρο ελέγχου του κάθε επιμέρους Φ/Β Σταθμού του έργου εντός του οποίου θα υπάρχουν τα πεδία άφιξης καλωδίων, διατάξεις μέτρησης, πίνακες Χαμηλής και Μέσης Τάσης, γραφείο ελέγχου του σταθμού (control room).

ε. Υπόγειες καλωδιώσεις για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και εξυπηρέτησης των αναγκών του βοηθητικού εξοπλισμού (ΧΤ ή/και ΜΤ).

στ. Λοιπές εγκαταστάσεις όπως σύστημα γείωσης, κλειστό σύστημα παρακολούθησης, σύστημα παρακολούθησης της λειτουργίας της μονάδας (SCADA), σύστημα πυροπροστασίας / πυρανίχνευσης.

Σχετικά με τις υπόγειες γραμμές ηλεκτρικής διασύνδεσης αναφέρεται ότι το προτεινόμενο Υπόγειο Δίκτυο Μέσης Τάσης θα έχει μήκος περί τα 40,43 χλμ συνολικά.

Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του συγκροτήματος των Φ/Β Σταθμών αφορούν στην κατασκευή Υπόγειου Δικτύου Διασύνδεσης Μέσης Τάσης 33 kV, μεταξύ των Υποσταθμών Χαμηλής/Μέσης Τάσης και του νέου Κ.Υ.Τ. 33/400 kV το οποίο θα κατασκευαστεί στη θέση ‘’Σκοτούσσα’’. Το συνολικό μήκος της όδευσης θα είναι 43,5 χλμ και θα κατασκευαστεί κατά μήκος της υφιστάμενης οδοποιίας. Το νέο Κ.Υ.Τ. θα συνδεθεί με το υφιστάμενο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), συγκεκριμένα με τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Κ.Υ.Τ. Λάρισας-Κ.Υ.Τ. Λάρυμνας, μέσω νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV διπλού κυκλώματος (συνολικού μήκους 703,03 μέτρων).

Με στόχο τα 700 MW στην Ελλάδα

Ο γαλλικός όμιλος Valorem είναι από τους παλαιότερους στο χώρο των ΑΠΕ, και από τους πρωτοπόρους στη Γαλλία, μετρώντας σχεδόν 30 χρόνια στην αγορά, από το 1994 που ο Jean-Yves Grandidier ίδρυσε την αρχική συμβουλευτική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σήμερα ο όμιλος ανήκει στους leader της αιολικής ενέργειας στη Γαλλία, ενώ δραστηριοποιείται ακόμη στα φωτοβολταικά, τα υπεράκτια αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά, έχοντας παρουσία ακόμη στη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Κολομβία.

Διαθέτει έργα σε λειτουργία και υπό κατασκευή άνω των 850 MW και χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη 5,7 GW.

Όσον αφορά την Ελλάδα, που η διοίκηση του ομίλου τη θεωρεί «βασική αγορά», η εδώ θυγατρική, -με country manager τον Θωμά Σταύρου-, ιδρύθηκε το 2019 με στόχο την ανάπτυξη ενός μικτού χαρτοφυλακίου, με φωτοβολταϊκά και αιολικά project.

Στα τέλη του 2022, η εταιρεία έκλεισε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Μαγούλας, εγκατεστημένης ισχύος 27 MW, με επένδυση 40 εκατ. ευρώ. Το έργο χαρακτηρίζεται εμβληματικό για τον όμιλο, καθώς είναι το πρώτο αιολικό πάρκο της Valorem στην Ελλάδα και το οποίο θα έχει εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 71 GWh, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση 18.000 νοικοκυριών. Η κατασκευή του πάρκου ξεκίνησε στα τέλη του 2022 και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Valorem ενισχύει σταδιακά την παρουσία στη χώρα μας και διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη περίπου 700 MW, κορυφαία θέση μεταξύ των οποίων κατέχει και το φωτοβολταικό project των 300 MW στη Λάρισα.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Αρνητική επίδοση για την Ελλάδα στο κόστος αγοράς στέγης – Τι ισχύει με τις καταθέσεις

POS: Μπαίνουν παντού από το 2024 – Όλη η απόφαση

Ε.Ε.: Θα κρατήσει σκληρή στάση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στην Κίνα (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ