Σύσταση για λελογισμένη χρήση κλιματιστικών τις βραδινές ώρες αιχμής από τις 20.00 έως τις 22.00 μμ αλλά και μεταφορά της κατανάλωσης άλλων ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών κατά τις μεσημεριανές ώρες της μέρας (μεταξύ 14.00 και 18.00) όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει του κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει την χώρα τις επόμενες μέρες.

Η ανταπόκριση και η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος απασχόλησαν χθες την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου με την συμμετοχή της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), της ΔΕΗ και των διαχειριστών  του συστήματος (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ).

Στόχος είναι η καλή προετοιμασία όλων των φορέων καθώς ο καύσωνας θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος από την χρήση των κλιματιστικών και θα ανεβάσει την ζήτηση. Όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή σύσκεψη τα μέγιστα φορτία τις μέρες του καύσωνα  θα φτάσουν τα 9.300 MW από 7.335 MW που είναι σήμερα, ωστόσο εκφράστηκε η άποψη ότι το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες αξιοποιώντας στο μέγιστο τις ΑΠΕ αλλά και όλες τις διαθέσιμες μονάδες.

Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί κατά τους ειδικούς ότι τα κτίρια έχουν μια θερμική αδράνεια καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας κάτι που σημαίνει ότι τα δομικά υλικά δεν έχουν πυρώσει ακόμη και άρα μπορούν να συμπεριφερθούν καλύτερα. Σίγουρα όμως θα δυσκολέψει τις συνθήκες η διάρκεια του καύσωνα, η οποία θα εκτινάξει την ζήτηση και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Με βάση τα όσα συζητήθηκαν χθες, σταδιακά από σήμερα ξεκινούν να ανάβουν τα φουγάρα οι ακριβές λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες θα χρειαστεί να συγχρονιστούν καθώς ήταν εκτός λειτουργίας καιρό ώστε αν παρουσιαστούν βλάβες και διαρροές να αποκατασταθούν πριν έρθει το πικ του καύσωνα στα  τέλη της εβδομάδας.

Για την αποτελεσματική ανταπόκριση του συστήματος τις νυχτερινές ώρες που δεν έχει ήλιο και πιθανώς και αέρα αν επικρατήσει άπνοια θα είναι στην διάθεση του ΑΔΜΗΕ και οι δύο νέες μονάδες, Πτολεμαίδας 5 της ΔΕΗ με καύσιμο λιγνίτη και του Αγίου Νικολάου της Μυτιληναίος με φυσικό αέριο. Και οι δύο βρίσκονται σε στάδιο πιλοτικής λειτουργίας. Υπολογίζεται από το ΥΠΕΝ ότι οι φωτοβολταικοί σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρικής ισχύος.

Καθησυχαστικός παρά τις συνεχείς βλάβες και τα προβλήματα εμφανίστηκε χθες και ο ΔΕΔΔΗΕ, λέγοντας ότι οι ανάγκες στα νησιά θα καλυφθούν με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία επιστρατεύονται για να διευκολύνουν τα προβλήματα επάρκειας που παρατηρούνται τους θερινούς μήνες λόγω αυξημένης ζήτησης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Σε καλό επίπεδο βρίσκονται οι ταμιευτήρες για την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, παρέχοντας ασφάλεια για την επαρκή κάλυψη του συστήματος τις κρίσιμες μέρες όπως αντίστοιχα και οι διεθνείς διασυνδέσεις. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι οι εισαγωγές ανά μέρα αλλά και ώρα διαφοροποιούνται ωστόσο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ανέφερε στην χθεσινή σύσκεψη  ότι εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες θα επιστρατευθεί και η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, η  οποία σήμερα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία αλλά μπορεί εφόσον το απαιτήσουν τα φορτία να συνδράμει σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών μετά από σχετική συνεννόηση των διαχειριστών.

Η νέα γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 Kv ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενο μήνα και αναμένεται να αυξήσει το περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη

7+1 «ανάσες» για τη διετία 2023-2024: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ του ΥΠΕΘΟ

Ζημίες ή μηδενικά κέρδη δήλωσαν στην εφορία 2 στις 3 επιχειρήσεις

Πλαφόν ή έκτακτη φορολογία για τους ακτοπλόους, ο Χρυσοχοΐδης… ξεκίνησε με τους διοικητές, οι φωνές στα Μάρμαρα Παυλίδης, ο Ιβάν και το λιμάνι, ο Ναγκίμπ και η Μύκονος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ