Εξαιρετικά φιλόδοξα πλάνα για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει η Ρουμανία, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στη χώρα τέτοιες υποδομές συνολικής ισχύος 7 GW έως το 2035

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η ανεξάρτητη εταιρεία ενέργειας της Ρουμανίας Black Sea Oil & Gas (BSOG) ολοκλήρωσε μια μελέτη σκοπιμότητας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για πιθανές περιοχές στον ρουμανικό τομέα της Μαύρης Θάλασσας. Πέρυσι, η BSOG και η συνέταιρός της Midia Gas Development (MGD) αποκάλυψαν σχέδια να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή της MGD για να συνδέσουν έως και 3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο εθνικό δίκτυο.

Η μελέτη σκοπιμότητας πραγματοποιήθηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας OWC με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και το ρουμανικό υποκατάστημα της εταιρείας ABL, το οποίο διεξήγαγε σειρά τεχνικοοικονομικών μελετών για την BSOG, καθώς η ρουμανική εταιρεία ενέργειας μελετά τη βιωσιμότητα πιθανών υπεράκτιων περιοχών παραχώρησης και του υφιστάμενου διαδρόμου εξαγωγής ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BSOG, Mark Beacom, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την OWC για να αξιολογήσουμε πληρέστερα το τεχνικό δυναμικό και την εμπορική βιωσιμότητα της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης στη Μαύρη Θάλασσα της Ρουμανίας καθώς και την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τον υπάρχοντα ενεργειακό εξοπλισμό και τα υπάρχοντα οικόπεδα της Midia Gas Development (MGD) για εγκαταστάσεις υποδοχής ώστε να αναπτύξουμε έως και 3GW για τη Ρουμανία».

Τον Ιούλιο του 2023, η BSOG ανακοίνωσε ότι, μαζί με τους εταίρους της MGD, Petro Ventures Resources και Gas Plus Dacia, ξεκίνησε τη διαδικασία αδειοδότησης για έναν ενεργειακό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα κατά μήκος της υπάρχουσας υποδομής των έργων της MGD για τη σύνδεση μελλοντικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας Transelectrica (SEN).

Με χωρητικότητα 3 GW και μήκος 126 χιλιομέτρων, αυτός θα είναι ο πρώτος ενεργειακός διάδρομος που θα υλοποιηθεί στη ρουμανική Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε η BSOG πέρυσι, προσθέτοντας ότι αναμένει την ολοκλήρωση των ρυθμιστικών διαδικασιών μέχρι τα μέσα του 2024.

Η OWC αποκάλυψε ότι ολοκλήρωσε τη μελέτη σκοπιμότητας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την BSOG στις 8 Μαΐου, περίπου ένα μήνα μετά την έγκριση του νομοσχεδίου της Ρουμανίας για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η κυβέρνηση στοχεύει να ορίσει υπεράκτιες περιοχές αιολικής ενέργειας και να καθορίσει διαδικασίες υποβολής προσφορών έως τα μέσα του 2025, με στόχο να κατασκευαστεί το πρώτο υπεράκτιο αιολικό έργο της Ρουμανίας έως το 2032.

Έως 7 GW μέχρι το 2035

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Παγκόσμια Τράπεζα παρουσίασε σχέδιο πορισμάτων της μελέτης-οδικό χάρτη της Ρουμανίας για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, σύμφωνα με την οποία έως και 7 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στη χώρα έως το 2035.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με το τεχνικό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Ρουμανίας, η χώρα διαθέτει 76 GW δυνητικών υπεράκτιων αιολικών πόρων προς αξιοποίηση, εκ των οποίων 22 GW είναι κατάλληλα για ανεμογεννήτριες σταθερού πυθμένα και 54 GW για πλωτές.

Μένει βέβαια να δούμε πότε θα ξεκινήσουν πράγματι να κατασκευάζονται τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη 

Η τουριστική μεταμόρφωση της Λακωνίας (pics)

Seafair: Ένα ταξίδι ανάπτυξης και καινοτομίας στη Ναυτιλία

«Κληρώνει» για τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ: «Στην πηγή» για €800 εκατ. 9.000 επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ