Το τραγούδι από τα τζιτζίκια, το θρόισμα των φύλλων, το χάδι του ανέμου, η δύναμη του ήλιου και το αδιαπραγμάτευτο ταλέντο μίας τραγουδίστριας. Αυτά είναι τα κύρια συστατικά του μουσικού άλμπουμ «Freemotion» που δημιούργησε η Ιταλίδα Ναταλί μέσα στο τροχόσπιτό της και με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας.

Αυτός είναι ο πρώτος δίσκος που παράγεται με αυτό τον τρόπο στην Ιταλία, δηλαδή στην ύπαιθρο και με συστήματα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αφού η 44χρονη Ναταλία Μπεατρίτσε Τζανιτράπανι έπειτα από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς κατάφερε να ολοκληρώσει και να κυκλοφορήσει άλμπουμ «en plain air».

Χάρη στη στήριξη φίλων και θαυμαστών της και με τη χρήση φωτοβολταϊκών που τοποθέτησε στην οροφή του τροχόσπιτού της, η Ναταλί κατόρθωσε να φέρει εις πέρας το μουσικό ταξίδι της με χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Η τραγουδίστρια που γεννήθηκε στη Ρώμη, από Βελγίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα (αμφότεροι οι γονείς της γεννήθηκαν στην Αφρική), αφού αναδείχθηκε νικήτρια από το τηλεοπτικό σόου X Factor 4 στη χώρα της, συμμετείχε στο δημοφιλή ετήσιο διαγωνισμό τραγουδιού του Sanremo καταλαμβάνοντας την 7η θέση και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα όπως τον Φράνκο Μπατιάτο, τους Skunk Anansie και τον παραγωγό των Oasis Όουεν Μόρις.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica περιέγραψε την ιδιαίτερη και «πράσινη» μουσική περιπλάνησή της, συνδέοντας το σεβασμό προς το περιβάλλον με την αγάπη στον παππού της.

«Ο παππούς μου ήταν Βέλγος και πρωτοπόρος στην ηλιακή ενέργεια. Τη δεκαετία του 1950 βρισκόταν στην Αφρική, όπου γεννήθηκε η μητέρα μου και εκεί έκανε οικιακά πειράματα που αφορούσαν στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Από τις ιστορίες αυτές με γοήτευσε η ιδέα της χρήσης του ήλιου τόσο για θέρμανση όσο και για ηλεκτρισμό», είπε προσθέτοντας πως θέλοντας να προστατεύσει το περιβάλλον αποφάσισε να χρησιμοποιήσει φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του τροχόσπιτου της για να έχει πρόσβαση στην ενέργεια με την οποία ηχογράφησε το άλμπουμ της.

Όπως είναι αναμενόμενο η ηχογράφηση ενός δίσκου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας αποτελεί μεγάλη πρόκληση, αφού δεν είναι εξασφαλισμένη η ηλιοφάνεια σε καθημερινή βάση.

Απαιτούσε, επομένως μεγάλες δόσεις υπομονής, καθώς «δεν είχα πάντα την απαραίτητη ενέργεια τις γκρίζες μέρες και κατά συνέπεια προσαρμόστηκα. Χάρη στη μπαταρία του τροχόσπιτου που φορτίζεται με φωτοβολταϊκά, ωστόσο, μπόρεσα να ολοκληρώσω ένα δίσκο σε περισσότερο χρονικό διάστημα, αλλά με πιο φυσικούς ρυθμούς και χωρίς υπερβολικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο».

Ανάμεσα στους στόχους της Ναταλί ήταν να καταδείξει ότι ο κόσμος της μουσικής, ο οποίος είναι αρκετά ενεργοβόρος, ανάμεσα σε ηχογραφήσεις και συναυλίες, μπορεί να βρει βιώσιμους δρόμους για την επιτυχία.

Η τραγουδίστρια εξήγησε πως με τη βοήθεια των μηχανικών ήχου μελέτησε πολλούς τρόπους για να κάνει όσο δυνατόν λιγότερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και να «χτίσει» ένα κινητό οικολογικό στούντιο ηχογράφησης, καταλήγοντας πως είναι εφικτό.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι μελωδίες της φύσης, αφού όπως αναφέρει «στο άλμπουμ συμπεριλάβαμε από το τραγούδι των τζιτζικιών μέχρι τους φυσικούς ήχους και διάφορους που ηχογραφήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους».

Ο πειραματισμός είναι έντονος και στη μουσική ταυτότητα της τραγουδίστριας αφού τα κομμάτια της «ταξιδεύουν» ανάμεσα στην indie pop, την country και τις μπαλάντες που αποδίδονται μοναδικά χάρη στη δυνατή φωνή της με το χαρακτηριστικό γρέζι.

Επόμενος στόχος είναι μία συναυλία με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα: «Ξέρω ότι είναι περίπλοκο, αλλά προσπαθώ να το πετύχω. Ενδεχομένως με φυσική ενίσχυση ήχου, λιγότερο συνυφασμένη με τη χρήση ηλεκτρισμού».

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Τζάκομο Ταλινίανι, πρόσθεσε ότι πολλά από τα τραγούδια του άλμπουμ φέρουν «ίχνη» από την επαφή της με τη φύση και την αγάπη της για το περιβάλλον τονίζοντας ότι «αποτελούμε μέρος της φύσης και μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα είμαστε έντιμοι (απέναντί της) ή όχι. Αυτό αποτελεί μεγάλη ευθύνη».

Η Ναταλί που ηχογράφησε το άλμπουμ της ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές του Λάτσιο και του Αμπρούτσο, σε πάρκα και ακτές, καλεί τους συναδέλφους της να εμπλακούν περισσότερο στην προσπάθεια βιώσιμης μουσικής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα κίνημα μουσικής χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα, το τελευταίο τραγούδι του δίσκου «Your dreams of love» το ηχογράφησε μόνη της σε ένα κατάφυτο δάσος στα βουνά του Αμπρούτσο.

«Όταν το σκέφτομαι», λέει, «ενώ ήμουν εκεί, έστηνα καλώδια και ηχογραφούσα με την ηλιακή ενέργεια, περιτριγυρισμένη από τη φύση, ακόμα ανατριχιάζω. Αυτή την ανατριχίλα ελπίζω να μεταδώσω με αυτό το άλμπουμ που είναι πολύ φυσικό για μένα».

Photo: Instagram/nathalie_music_official/martapetrucciphotographer

Διαβάστε ακόμη 

Καύσιμα: Μάστιγα στην αγορά οι πειραγμένες αντλίες

Samsung Electronics Hellas: Ποντάρει σε εξαψήφιες πωλήσεις συσκευών «S24» με ηγετικό μερίδιο 40%

Anant Agarwal (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης): Ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να συνυπάρχουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ