Στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα όλοι γνωρίζουν τον Anant Agarwal. Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της edX, ο Agarwal είναι πρωτοπόρος του εκσυγχρονισμού -μέσω εργαλείων όπως αυτά της τεχνητής νοημοσύνης– και του εκδημοκρατισμού της μάθησης και εισηγητής πρωτοποριακών μεταρρυθμίσεων του εκπαιδευτικού συστήματος.

Είναι, επίσης, από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του δικαιώματος όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.

Αυτή είναι, άλλωστε, η αποστολή της edX, μιας σύμπραξης των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και MIT που φιλοδοξεί να κάνει προσβάσιμα σε όλους τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα του κόσμου, μέσω διαδικτυακών παραδόσεων από κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, με χαμηλό κόστος.

Συναντήσαμε τον Anant Agarwal στο 1ο MIT «EmTech Europe» που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, λίγο μετά τη συζήτησή του με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Πιερρακάκη, για το πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει την εκπαίδευση και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές.

Ζητήσαμε την άποψή του για τη σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και το σχέδιο για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Πιστεύω πολύ στην ελεύθερη επιχειρηματικότητα», μας απάντησε. «Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Γιατί λοιπόν να εμποδίσουμε κάποιον να προσφέρει εκπαίδευση; Εάν τα ιδιωτικά ιδρύματα θέλουν να προσφέρουν εκπαίδευση, αυτό είναι καλό. Θα ανταγωνιστούν με τα κρατικά ιδρύματα.

Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης. Εάν τα ιδιωτικά ιδρύματα μπορούν να προσφέρουν καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση, αυτό θα αναγκάσει τα κρατικά ιδρύματα να αναβαθμιστούν ποιοτικά. Πιστεύω ότι ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα καταστήσει το ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση ακόμη πιο προσιτό.

Εγώ μεγάλωσα στην Ινδία. Στην Ινδία, υπάρχουν τόσο ιδιωτικά, όσο και δημόσια πανεπιστήμια. Υπάρχει μια υγιής συνύπαρξη. Και αυτό τελικά βοηθάει τους φοιτητές, βοηθάει τους πολίτες, έχουν περισσότερες επιλογές, περισσότερη πρόσβαση».

Ο Anant Agarwal έχει τονίσει πολλές φορές ότι η ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί ικανό εφόδιο κοινωνικής ανέλιξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Σήμερα, η edX προσφέρει διαδικτυακή μάθηση σε πάνω από 81 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια και οργανισμούς, η edX προσφέρει χιλιάδες προγράμματα που εκτείνονται από την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική έως τη βιωσιμότητα, τα σύγχρονα οικονομικά και τη δημόσια υγεία.

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, όπως έχει πρόσβαση στον αέρα που αναπνέουμε», μας είπε. «Όμως, όπως το καλής ποιότητας νερό ή οι καλής ποιότητας μεταφορές, χρειάζονται κάποια χρήματα για να δημιουργηθεί εκπαίδευση καλής ποιότητας. Για αυτό, στην edΧ προσφέρουμε εκπαίδευση και μάθηση δωρεάν, αλλά αν κάποιος θέλει να λάβει σχετική πιστοποίηση, θα πρέπει να πληρώσει ένα μικρό ποσό. Το κόστος για τους φοιτητές είναι πολύ, πολύ χαμηλό».

Στην ομιλία του στο MIT «EmTech Europe», ο Anant Agarwal έκανε λόγο για «μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μάθησης -μόνο που η μεταφορά γνώσης δεν γίνεται μέσω πλοίων, αλλά με bits και bytes», ενώ αναφερόμενος στα οφέλη του AI κατέληξε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα εκδημοκρατίσει πλήρως την εκπαίδευση με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί».

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Μάστιγα στην αγορά οι πειραγμένες αντλίες

Domes Resorts: Tα τρία νέα projects του 2024 σε Σαντορίνη, Κέρκυρα αλλά και Αθηναϊκή Ριβιέρα (pics)

ΑΔΜΗΕ: Ταχύτατη υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ