Ενέργεια & Περιβάλλον

Κ. Σιφναίος (Gastrade): Μέχρι μέσα Ιουνίου οι υπογραφές για τους διαγωνισμούς του FSRU

  • newsroom


Αφορούν τόσο την πλωτή μονάδα όσο και τις χερσαίες υποδομές

Την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την επιλογή προμηθευτών τόσο της πλωτής μονάδας, όσο και των άλλων υποδομών του FSRU Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε ο Κωστής Σιφναίος, αντιπρόεδρος και Project Director της Gastrade (Όμιλος Κοπελούζου), μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο του στο 6ου Delphi Economic Forum.

Ο κ. Σιφναίος ανάφερε συγκεκριμένα ότι οι διαγωνισμοί για την επιλογή προμηθευτών-κατασκευαστών για τα χερσαία τμήματα και τις πλωτές εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί και η εταιρεία βρίσκεται στις τελικές συζητήσεις με τους αναδόχους, εκτιμώντας ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό είχαν δρομολογηθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τα τεχνικά μέρη του project (πλωτή μονάδα, αγωγός διασύνδεσης και συνοδευτικά έργα).

Η τελική επενδυτική απόφαση για το FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ληφθεί εντός του επόμενου μήνα.

Το FSRU θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Σερβία και τη Ρουμανία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ακόμη, ο Όμιλος Κοπελούζου συμμετέχει, μαζί και με την Goldair και τη γαλλική Bollore Transport & Logistics, στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, διεκδικώντας την παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, ενώ δρομολογεί και τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε ακόμα

e-ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Έως πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές

eBay: Τι αλλάζει στη διαχείριση πληρωμών της στην Ελλάδα – Τι κερδίζουν καταναλωτές και πωλητές