Ήταν πριν 13 ολόκληρα χρόνια όταν ο καταξιωμένος δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την περιβαλλοντική αναβάθμιση τεσσάρων προσφυγικών πολυκατοικιών στην περιοχή του, ως «πιλότο» για μια καλύτερη ζωή σε ένα τόπο με πολλά προβλήματα.

Έκτοτε η αξιόλογη αυτή ιδέα μπλέχτηκε στα… πλοκάμια της γραφειοκρατίας, με εντάξεις, απεντάξεις και…επανεντάξεις στα κοινοτικά προγράμματα χωρίς ωστόσο να γίνει τίποτα. Όλα αυτά μέχρι να βρεθούν «ευήκοα ώτα». Αυτά βρέθηκαν μόλις πέρυσι και ενώ στο διάστημα άνω των 12 ετών που πέρασε είχαν αλλάξει όλα ή σχεδόν όλα, εκτός από τον δήμαρχο που είναι και πάλι ο Λ. Μίχος.

Κάπως έτσι επανήλθε στη «ζωή» το project για την «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», που κατόπιν ενεργειών του ΥΠΕΝ εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ενώ υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ της δημοτικής αρχής και του ΚΑΠΕ που ανέλαβε το σχεδιασμό και την παρακολούθηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ.

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν, επιτέλους, ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν μέσα στην φετινή χρονιά. Το έργο προβλέπει την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση τεσσάρων προσφυγικών πολυκατοικιών της δεκαετίας του ’60, καθώς και του περιβάλλοντος ακάλυπτου χώρου που θα αξιοποιείται πλέον ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους του οικοδομικού συγκροτήματος.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών και με τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, τα εν λόγω κτίρια, θα καταστούν κτίρια «σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης». Κάτι που θα έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες αφενός στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, αφετέρου στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και κυρίως, των συνθηκών ποιότητας ζωής στη γειτονιά.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται πολλές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στα κτίρια και στα δώματα, εξωτερικών σκιάστρων (σταθερών και κινητών) στα κουφώματα, πάνελ στις όψεις των κλιμακοστασίων, αντικατάσταση κουφωμάτων επιφάνειας περίπου 640 τ.μ., υγρομόνωση υπογείων, διαμόρφωση πράσινων οροφών, εγκατάσταση τεσσάρων γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για θέρμανση-ψύξη ισχύος 45kW/ΓΑ, με κλειστό γεωθερμικό σύστημα με κατακόρυφους γεωεναλλάκτες στον αύλειο χώρο των κτιρίων, κεντρικό σύστημα κλιματισμού με μονάδες FCU (fancoils) ανά διαμέρισμα, ηλιακούς συλλέκτες συνολικής επιφάνειας περίπου 144 τ.μ., για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 4 x 10kW.

Παράλληλα, προβλέπεται η αναδιαμόρφωση ολόκληρου του περιβάλλοντος χώρου με νέες πράσινες κατασκευές, όπως επιστρώσεις από ψυχρά υλικά, τοποθέτηση στοιχείου νερού, πέργκολας και μόνιμου καθιστικού, προσθήκη φωτιστικών σωμάτων, αύξηση φύτευσης, υπόγειο σύστημα άρδευσης και αντλητικό συγκρότημα με τροφοδότηση από δεξαμενή συλλογής ομβρίων 70 κυβικών.

Ο ρόλος του ΚΑΠΕ

Το ΚΑΠΕ επιλέχθηκε ως φορέας του έργου προκειμένου επιπλέον να γίνουν μετρήσεις και αξιολογήσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλες πόλεις για δημόσια (ή ιδιωτικά) έργα ανάπλασης. Έτσι, με βάση αυτό το πιλοτικό project θα κάνει συγκρίσεις και θα βγάλει συμπεράσματα που θα μπορούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να εφαρμόσουν σε επόμενα έργα.

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΑΠΕ θα εγκαταστήσει στην Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» της Αγίας Βαρβάρας εξοπλισμό μέτρησης συνθηκών εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και εξοπλισμό μετάδοσης των δεδομένων.

Σημειώνεται ότι με απόφαση που ελήφθη στις 31 Ιανουαρίου η διοίκηση του ΚΑΠΕ ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης 36.828 ευρώ με στόχο ακριβώς την παροχή εξειδικευμένων μετρήσεων στην «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά».

Στη συνέχεια θα εκδώσει συνολική μελέτη αποτίμησης καθώς και έναν «οδηγό επαναληψιμότητας του έργου», που θα αποτελέσει πολύτιμο βοηθό για τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και τις δημοτικές αρχές. Κάτι που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της αναγκαίας ενεργειακής αναβάθμισης του παλαιού κτιριακού αποθέματος.

Με την ενεργειακή εξοικονόμηση να αποτελεί βασικό πυλώνα του EU Green Deal, τέτοια έργα, άλλωστε, αναμένεται να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια καθώς θα συγκεντρώσουν πόρους μέσω τόσο του νέου ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης.