Τη χρηματοδότηση της μελέτης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθηναϊκής Ριβιέρας αποφάσισε το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αναθέτουσα αρχή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πρόκειται να εκπονηθεί η μελέτη «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθηναϊκής Ριβιέρας», που θα καλύπτει το παραλιακό μέτωπο της Αττικής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Δήμου Πειραιά, μέχρι την παραλιακή ζώνη της Δημοτικής ενότητας Κερατέας, του Δήμου Λαυρεωτικής,

Διασχίζει δηλαδή συνολικά εννέα Δήμους από τα δυτικά προς τα ανατολικά: Πειραιάς, Μοσχάτο-Ταύρος, Καλλιθέα, Άλιμος, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κρωπία, Σαρωνικός, Λαυρεωτική.

Όπως διευκρινίζεται, με βάση απόφαση του ΥΠΕΝ από τον Φεβρουάριο του 2022, τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) έχουν θεσπιστεί για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων, που μπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, για τις οποίες απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων ανάπτυξής τους για περιβαλλοντική προστασία.

 

Με το εν λόγω ΕΠΣ θα επιτευχθεί η ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση προς ικανοποίηση της ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, τόσο λόγω κρίσιμων χωρικών προβλημάτων που επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπιση, όσο και για την αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης του τόσο προνομιακού χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ήδη βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης σειρά οικιστικών και τουριστικών αναπλάσεων με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και των υποδομών της. Θα δημιουργηθούν επιπλέον πολλές νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια των έργων όσο και σε μόνιμη βάση, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και το επιχειρείν.

Η απόφαση του Ταμείου

Στην απόφαση του Ταμείου αναφέρεται το αίτημα του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο «το έργο κρίνεται ως βασικής σημασίας για το λεκανοπέδιο Αττικής και αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνεις του ΡΣΑ».

Έτσι το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή του αιτήματος του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος για τη χρηματοδότηση της μελέτης «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθηναϊκής Ριβιέρας», την ένταξη της δαπάνης της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» έτους 2024 με δικαιούχο τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος και Αναθέτουσα Αρχή το Τ.Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση σύναψης προγραμματικής σύμβασης, καθώς και τη διάθεση ποσού 3 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Διαβάστε ακόμη 

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο

Υψηλές… πτήσεις στις τιμές των καυσίμων- Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ (πίνακες)

Η τελική λύση για τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων δόσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ