Σε ρυθμό… καύσωνα μπήκαν οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας καταγράφοντας αύξηση 40% σε μια μέρα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην έντονη νευρικότητα όλου του τελευταίου διαστήματος, η οποία μεταφράζεται και σε διαρκή αυξομείωση των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, αν και μεσοσταθμικά το επίπεδο τιμών είναι χαμηλό σε σχέση με την περίοδο της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, είναι γεγονός ότι η πορεία κινείται ανοδικά.

Έτσι, για σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 104,98 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 39,73% σε σχέση με χθες που ήταν στα 75,13 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι στις 19 Ιουνίου η τιμή είχε φτάσει τα 88,76 ευρώ/MWh καθώς είχε καταγράψει αντίστοιχη με σήμερα αύξηση κατά 40,47% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα (ήταν στα 63,90 ευρώ/MWh).

Όσον αφορά το εύρος των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά για σήμερα, η χαμηλότερη είναι στα 50 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη στα 173,97 ευρώ/MWh. Ένας από τους λόγους, -αλλά όχι ο μόνος-, για αυτή την αυξητική τάση είναι η σημαντική συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα. Έτσι για σήμερα το φυσικό αέριο κατέχει τα πρωτεία με ποσοστό 38,90%, ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ στη δεύτερη θέση με 33,37% (36% μαζί με της Κρήτης) και έπονται σε μεγάλη απόσταση οι εισαγωγές με 9,27%, τα υδροηλεκτρικά με 6,92% και ο λιγνίτης με 6,72%.

Τα οικιακά τιμολόγια

Στο επίπεδο του τρέχοντος μήνα Ιουνίου παραμένουν τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ ενώ σε μικρές αυξομειώσεις προχώρησε η πλειονότητα των προμηθευτών που ανακοίνωσαν ως τώρα τις χρεώσεις για τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ διατηρεί και τον Ιούλιο για τις 500 πρώτες κιλαβατώρες στο Γ1 οικιακό τιμολόγιο, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 16,7 λεπτά για μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Όπως έγραψε το newmoney, o υφιστάμενος μηχανισμός τιμολόγησης (πλαφόν στην χονδρεμπορική, πρόβλεψη τιμής επόμενου μήνα), θα διατηρηθεί μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο με τις τιμές αυτές θεωρείται αβέβαιο αν θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη των λογαριασμών που τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα. Το τέλος των επιδοτήσεων επανέφερε τις προηγούμενες μέρες και ο Πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, καθώς οι τιμές έχουν πέσει.

Οι τελικές πάντως αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο της διαχείρισης μιας πιθανής νέας ενεργειακής κρίσης.

Στους υπόλοιπους παρόχους η Protergia διαμόρφωσε την τιμή της στα 0,1115 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η ΗΡΩΝ για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών στα 0,1432 ευρώ, η Elpedison στα 0,1790 ευρώ, η NRG στα 0,1320 ανά κιλοβατώρα, ίδια τιμή με τον Ιούνιο διατηρεί και η Φυσικό Αέριο με 0,092 ευρώ, ενιαία χρέωση 0,139 ευρώ για οικιακούς και επαγγελματίες πελάτες ανακοίνωσε και η Volterra.

Ανοδικά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Σε ανοδική τροχιά εξακολουθεί να κινείται και το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Χθες, Τρίτη, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια εκπλήρωσης τον Ιούλιο έκλεισαν στα 37,25 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,75%, αφού για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης «φλέρταραν» με τα 40 ευρώ. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια του Αυγούστου έκλεισαν στα 37,57 ευρώ/MWh και του Σεπτεμβρίου στα 39,2 ευρώ/MWh.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα του τελευταίου διαστήματος, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν αυξηθεί κατά 30% από τις αρχές Ιουνίου, λόγω αφενός της διακοπής σημαντικών πηγών ανεφοδιασμού και αφετέρου των προβλέψεων για επερχόμενο καύσωνα σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης από βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από το όριο των 30.000 δολαρίων το Bitcoin – Δυναμική ανάκαμψη στα crypto

Μητσοτάκης: Στόχος που θα επιτευχθεί ο κατώτατος μισθός στα €950 – Η λύση για την ακρίβεια (vid)

Πώς φτάσαμε στο 11ο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Το παρασκήνιο και ο ρόλος της Ελλάδας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ