Στο 11o πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την πλήρη ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για την αφαίρεση των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που είχε συμπεριλάβει το Κίεβο στη λίστα «Χορηγών Διεθνούς Πολέμου».

Η Ουκρανία ζητούσε εδώ και καιρό από την ΕΕ να συνεχίσει να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία, καταρτίζοντας μια λίστα με νομικά πρόσωπα, που κατά την θεώρηση του Κιέβου, συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη από τη Ρωσία. Η εν λόγω λίστα περιελάμβανε μια ουγγρική τράπεζα και ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, τις οποίες το Κίεβο χαρακτήριζε ως «διεθνείς υποστηρικτές του πολέμου».

Η Αθήνα «πάτησε φρένο» σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν δεν αποσυρθούν άμεσα από αυτή τη λίστα οι ελληνικές ναυτιλιακές, οι οποίες σύμφωνα με τη χώρα μας, δεν έχουν παραβιάσει καμία ευρωπαϊκή απόφαση.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, τις οποίες το Κίεβο είχε συμπεριλάβει σε αυτή τη λίστα ήταν οι εξής:

  • TMS Tankers LTD
  • Minerva Marine Inc.
  • Thenamaris (Ships Management) Inc.
  • Delta Tankers LTD

Για την Αθήνα, η συμπερίληψη ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στην ουκρανική λίστα, ήταν, για να τεθεί με διπλωματικούς όρους, «απαράδεκτη». Η Ελλάδα «πάτησε πόδι» στις απαιτήσεις της Ουκρανίας ζητώντας να αφαιρεθούν αυτές οι ναυτιλιακές εταιρείες από τη λίστα προτού εγκρίνει το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Εν μία νυκτί, η Ουκρανία αφαίρεσε τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τη λίστα της, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της Αθήνας για το πακέτο.

Η Ουκρανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει, καθώς οι ενστάσεις της Ουγγαρίας, με μια φιλορωσική κυβέρνηση εντός της ΕΕ, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να παρακαμφθούν, ωστόσο η άρνηση της Ελλάδας θα σήμαινε το οριστικό τέλος μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newmoney, προηγήθηκαν παρασκηνιακές συνομιλίες, ώστε το Κϊεβο να διαγράψει από την εν λόγω λίστα τις ελληνικές ναυτιλιακές

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρώπη δεν ξεμπέρδεψε με τα υψηλά επιτόκια: Νέες παρεμβάσεις από ΕΚΤ και BoE – Μέχρι πού θα φτάσουν

Μητσοτάκης: Στόχος που θα επιτευχθεί ο κατώτατος μισθός στα €950 – Η λύση για την ακρίβεια (Δείτε live)

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει και το… γιαούρτι- Τι σχεδιάζει μια μεγάλη βιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ