Ενέργεια & Περιβάλλον

Κύπρος: Μνημόνιο συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση με Ελλάδα και Ισραήλ

  • newsroom


Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και συναφών υποδομών, σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector»

Τη διεξαγωγή τελετής υπογραφής για το Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ για συνεργασία, σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector», ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021 στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και συναφών υποδομών.

Για την τελετή υπογραφής θα βρίσκεται στην Κύπρο ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δρ Γιουβάλ Στάινιτς, ενώ από την Αθήνα θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη διαδικασία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Εκ μέρους της Κύπρου το μνημόνιο θα υπογράψει η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, οι τρεις υπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμό και, ακολούθως, θα υπογράψουν το Μνημόνιο Συναντίληψης.

Επίσης, η κ. Πηλείδου και ο δρ Στάινιτς θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα ενέργειας.

Την Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, η κ. Πηλείδου και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ θα μεταβούν στο Κάιρο, για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη Υπουργική Σύνοδο του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF), μετά από την επικύρωση του Καταστατικού του Φόρουμ.

Απώτερος στόχος του EMGF είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μειώνοντας τα όποια τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι διαρθρωμένου και συστηματικού διαλόγου τόσο κυβερνήσεις, όσο και άλλους βασικούς εμπλεκόμενους, όπως εταιρείες της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου, επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέες πληρωμές 122 εκατ. ευρώ

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 8,2% και όχι 10,5% το 2020 – Επίδοση καλύτερη των εκτιμήσεων

Χαλυβουργική – Arcadia: Αντίθετες πορείες – Ποια είναι η οικολογική και ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία των Αγγελόπουλων